Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Ce este un virus de calculator ?

Virusii informatici - sunt, in esenta,microprograme greu de depistat,ascunse in alte programe,care asteapta un moment favorabil pentru a provoca defectiuni ale sistemului de calcul(blocarea acestuia,comenzi sau mesaje neasteptate,alte actiuni distructive).Se poate aprecia ca un virus informatic este un microprogram cu actiune distructiva localizat in principal in memoria interna,unde astepta un semnal pentru a-si declansa activitatea.Acest program are, de regulă, proprietatea că se autoreproduce, ataşându-se altor programe si executând operaţii nedorite si uneori de distrugere. Dimensiunile mici ale programului-virus reprezintă o caracteristică importantă, întrucât autorii ţin foarte mult ca produsul lor cu intenţii agresive să nu fie observat cu uşurinţă. Aşa cum am menţionat deja, când un virus infectează un disc, de exemplu, el se autoreproduce, ataşându-se la alte programe, inclusiv la programele vitale ale sistemului. Ca si în cazul unui virus real, efectele unui virus al calculatorului pot să nu fie detectate o perioadă de mai multe zile sau săptămâni, timp în care, orice disc introdus în sistem poate fi infectat cu o copie ascunsă a virusului. Atunci când apar, efectele sunt diferite, variind de la mesaje glumeţe la erori în funcţionarea programelor de sistem sau ştergeri catastrofice a tuturor informaţiilor de pe un hard disk. De aceea nu este indicat să se plece de la ipoteza că un virus nu înseamnă ceva mai mult decât o glumă.

În general, cei care construiesc viruşi sunt programatori autentici, cu experienţă bogată si cu cunoştinţe avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc. Elaborarea de viruşi este uneori si o activitate de grup, în care sunt selectaţi, antrenaţi si plătiţi cu sume uriaşe specialiştii de înaltă clasă. Virusul informatic este, aşadar, un program rău intenţionat, introdus în memoria calculatorului, care la un moment dat devine activ, atacând prin distrugere sau alterare fişiere sau autocopiindu-se în fişiere aflate pe diferite suporturi magnetice. Fiecare program infectat poate la rândul său să infecteze alte programe. Virusul este caracterizat de următoarele proprietăţi: - poate modifica fişiere si programe ale utilizatorilor, prin inserarea în acestea a întregului cod sau numai a unei părţi speciale din codul său - modificările pot fi provocate nu numai programelor, ci si unor grupuri de programe - are nevoie si poate să recunoască dacă un program a fost deja infectat pentru a putea interzice o nouă modificare a acestuia. Fiecare virus se autoidentifică, în general pentru a evita să infecteze de mai multe ori acelaşi fişier. Identificatorul recunoscut de virus are sensul de “acest obiect este infectat, nu-l mai infectez”.

Controversata problemă a viruşilor de calculatoare a născut ideea că orice virus poate fi combătut, adică depistat si anihilat. Cu toate acestea, există programatori care susţin că pot construi viruşi ce nu pot fi detectaţi si distruşi. Este cazul unui grup de programatori polonezi care au anunţat pe Internet, în urmă cu câţiva ani, că pot construi astfel de “arme” imbatabile. Programul lor, bine pus la punct, conţinea câteva idei interesante care, dacă ar fi fost duse la capăt, probabil că ar fi dat multă bătaie de cap utilizatorilor de servicii Internet. Supăraţi de faptul că lumea a exagerat atât de mult cu costurile pe care le-a provocat virusul cunoscut sub numele de “I Love You”, aceşti programatori intenţionau să demonstreze întregii lumi că nu acest mult prea mediat virus este cel mai “tare”. După părerea lor, ar putea fi construiţi viruşi care pot distruge cu mult mai mult decât a făcut-o “I Love You”, adică o pagubă la scară planetară estimată atunci la circa 6 miliarde de dolari SUA. În plus, autorii au expus metode noi de reproducere a viruşilor, fără posibilităţi prea mari de a putea fi depistaţi si anihilaţi. Intenţiile, făcute publice de aceşti indivizi, păreau dintre cele mai diabolice. Din fericire, se pare că acest plan diabolic nu a fost până la urmă dus la capăt, ameninţările acestor indivizi oprindu-se doar la faza de proiect. Totuşi, aceste ameninţări au putut avea măcar efectul unui adevărat semnal de alarmă. A fost avertizată întreaga omenire că pot exista si din acest punct de vedere ameninţări dintre cele mai serioase care, desigur, nu ar trebui deloc neglijate.

Familii de virusi.

Dorinta cu motivatii obscure a unora de a produce virusi a dus, prin copierea si modificarea unor virusi existenti, la aparitia unor familii de virusi ce numara de la cativa membri pana la peste o suta.

Exista mai multe mijloace prin care aceste familii de virusi si-au marit numarul, mijloace pe care le vom prezenta mai jos. Dar mai intai cateva cuvinte despre denumirea virusilor, lucru legat destul de mult de familiile de virusi.

Denumirea virusilor

Existenta familiilor de virusi a dus la necesitatea stabilirii unor conventii de denumire a virusilor, care sa puna in evidenta, intr-o oarecare masura, relatiile de rudenie intre virusi. O astfel de conventie a fost propusa in 1991 de un comitet CARO format din Fridrik Skulason (editor tehnic al revistei Virus Bulletin), Alan Solomon (de la S&S International) si Vesselin Bontchev (pe atunci la universitatea din Hamburg).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Virusii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
12 372 cuvinte
Nr caractere:
67 298 caractere
Marime:
53.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!