Tipuri de memorii

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Argument.
Capitolul I.
1.1 Elemente componente ale memoriei.
1.2 Tipuri de memorii.
Capitolul II.
2.1 Caracteristicile memoriilor.
2.2 Clasificarea caracteristicilor unei memorii RAM.
Capitolul III.
3.1 Domenii de aplicabilitate a memoriei.

Extras din referat:

ARGUMENT

Industria memoriilor este una dintre cele mai dinamice aplicatii ale electronicii din zilele noastre. In ultimi ani chip-urile de memorie au avansat intr-un ritm alert, ceea ce a dus la o scadere dramatica a pretului/MB. Factorul principal care a dus la cresterea productiei fund cererea de memorie, care a crescut datorita programelor ce utilizeaza tot mai multa memorie dar si datorita avantajului (din punct de vedere al performantelor) pe care memoria RAM il ofera in comparatie cu alte tehnologii de stocare a informatiei. In acelasi timp performantele noilor module au fost imbunatatite, au scazut timpii de acces iar viteza bus-ului a crescut. Toate aceste caracteristici au fost implementate din cauza mai multor factorii de ordin tehnic, unul dintre acestia ar fi evolutia procesoarelor, care prin cresterea frecventei introduc necesitatea cresterii performantelor pentru memorii. In lungul timpului memoriile au fost construite prin prisma mai multor tehnologii, dintre acestea doar o parte au reusit sa se impuna pe piata. Principalul motiv fiind, dupa cum multi dintre noi cunosc, raportul pret/perfomanta.

Aceasta componenta permite lucrul cu diferitele informatii din sistem. Exista doua mari categorii de memorii: RAM Random Access memory (memorie cu acces aleator) si ROM Read Only Memory (memorie doar pentru citire).

Ele sunt circuite electronice care pot memora o anumita cantitate de informatie.

Unii includ in termenul de memorie si orice dispozitiv pentru stocarea datelor, cum sunt discurile, dar ne referim aici numai la memoria RAM sau memoria de sistem, cea care se sterge la oprirea sistemului. Prin memoria de sistem se intelege acea components care are rolul de a stoca temporar date folosite de computer in timpul functionarii sale. Fizic, este vorba de niste placute care se monteaza pe placa de baza, si ele contin circuite de memorie.

Orice program lansat in executie manevreaza diverse date, si pe perioada procesarii acestora ele sunt stocate in circuitele de memorie, care sunt foarte rapide in comparatie cu alte dispozitive de stocare din sistem. Cu cit un sistem are mai multa memorie RAM, cu atit are mai mult spatiu temporar de manevrare a datelor, si poate procesa blocuri mai mari de date, sau poate lucra simultan cu mai multe programe. Cand memoria RAM ajunge sa se umple, sistemul incepe sa functioneze mai greu.

Poti vedea cata memorie RAM are sistemul tau chiar de la pornire, cind se face un test initial al circuitelor de memorie, si apare un contor care avanseaza rapid pina la volumul total al memoriei instalate. Un sistem cu performante medii are astazi 128 MB de memorie RAM. In lipsa memoriei RAM, sau daca memoria RAM este defecta, sistemul poate refuza sa porneasca, deci si memoria este o componenta vitala a computerului. Unii includ in termenul de memorie si orice dispozitiv pentru stocarea datelor, cum sunt discurile, dar ne referim aici numai la memoria RAM sau memoria de sistem, cea care se sterge la oprirea sistemului. Prin memoria de sistem se intelege acea componenta care are rolul de a stoca temporar date folosite de computer in timpul functionarii sale. Fizic, este vorba de niste placute care se monteaza pe placa de baza, si ele contin circuite de memorie.

Capitolul I

1.1 Elemente componente ale memoriei

Este denumirea generica pentru orice tip de memorie care define urmatoarele caracteristici: poate fi accesata aleator (nu secvential, precum benzile magnetice), este volatila (la Tntreruperea alimentarii cu energie electrica, datele stocate se pierd) si se prezinta sub forma de cip-uri (asadar excludem dispozitivele magnetice sau optice, precum hard disk-urile sau CD-urile). Utilitatea memoriei RAM este foarte mare, ea beneficiind in plus fata de alte medii de stocare a informatiilor de o viteza extrem de mare, fund de mii de ori mai rapida decat un hard disk, de exemplu.

Deoarece memoria RAM se monteaza pe placa de baza, si exists citeva tipuri distincte de arhitectura a placutelor de memorie, orice adaugare sau inlocuire de memorie RAM trebuie facuta tinind cont de ceea ce poate fi montat pe placa ta de baza. O placa de baza poate suporta numai un anumit tip (uneori 2 tipuri, dar nu simultan) de placute de memorie.

Orice program lansat in executie manevreaza diverse date, si pe perioada procesarii acestora ele sunt stocate in circuitele de memorie, care sunt foarte rapide in comparatie cu alte dispozitive de stocare din sistem. Cu cit un sistem are mai multa memorie RAM, cu atit are mai mult spatiu temporar de manevrare a datelor, si poate procesa blocuri mai mari de date, sau poate lucra simultan cu mai multe programe. Cind memoria RAM ajunge sa se umple, sistemul incepe sa functioneze mai greu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de Memorii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 032 cuvinte
Nr caractere:
28 393 caractere
Marime:
40.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Dan Maria
Sus!