Sisteme de Operare Windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiuni introductive.

La sistemele de operare ce lucreaza in mod linie de comanda, interfata intre utilizator si calculator este considerata tastatura si monitorul, comunicarea ralizandu-se prin introducerea comenzilor de la tastatura ca raspuns la mesajele afisate la ecranul video. Comenzile au de obicei o gramatica greu de aplicat si difera de la o aplicatie la alta.

Ele mai utilizate sisteme pentru PC apartin, in general, firmei Microsoft. Astfel, in anul 1981 a fost lansat sistemul de operare MA-DOS care in anul 1985 a devenit standardul sistemelor de operare prin microcalculatoare pe 16 biti. Firma Microsoft a dezvoltat ulterior acest sistem pana la versiunea 6.2 si ulterior versiunea 7.0 ca emulator de MS-DOS integrate in sistemul de operare Windows 95.

In ceea ce priveste sistemul de operare Windows trebuie remarcat ca acesta a aparut in primele versiuni ca program utilitar care rula sub sistemul de operare MS-DOS. Efectul acestei noi conceptii a fost trecerea de la utilizarea exclusiva a sistemelor de calcul de catre profesionisti, care foloseau comenzi criptice si proceduri conventionale, catre aplicatii destinate publicului larg, prin usurarea accesului la sistemul de calcul.

Primul mediu GUI puternic a fost oferit de MacIntosh, pe calculatoarele Apple, in anul 1984, constand intr-o interfata naturala, bazata pe imagini.

Windows este tot un fel de GUI, un mediu de operare si programare cu o interfata grafica prietenoasa, bazata pe elemente ca ferestre, meniuri, butoane simulate pe ecran, simboluri grafice etc.

Ideea a fost preluata de Microsoft care a creat Windows 1.0 in anul 1985, Windows 2.0 in anul 1987 pentru calculatoarele dotate cu processor i8088 si ulterior Windows 286 ( sau Windows 2.1 ) pentru procesorul i80286. Ambele versiuni permiteau comutarea intre taskuri. Se executau mai multe taskuri, dar nu simultan. Numai aplicatiile din fata, principale, rulau, aplicatiile din fundal fiind suspendate.

Versiunea Windows 386 permite lansarea mai multor aplicatii in multitasking si in ferestre realizand un multitasking cooperative taskurile preluand si predand succesiv controlul mediului Windows. Indicatorul de mouse “clepsidra” arata ca sistemul Windows a cedat controlul in favoarea taskului in executie.

Prima versiune larg acceptata a fost Windows 3.0 din anul 1990 care furniza o interfata atractiva cu pictograme. Windows 3.0 are instalat suportul pentru OLE1 care permite legarea si inglobarea obiectelor. Windows 3.1 nu mai poate fi lansat in mod real, ci numai in mod protejat, in acest fel se asigura o mai mare stabilitate a mediului. In acelasi timp, cand mediul e operare multitasking, care lucreaza in mod real, orice acces in mod real lasa neprotejat mediul multitasking, putand sa apara erori in executie.

Windows for Workgroups 3.11 este o versiune dezvoltata pentru conectare in retea locala, pentru lucrul cu calculatorul in cadrul unui grup de munca, pentru folosirea in comun a catorva echipamente si fisiere. Specific acestui mod de lucru sunt programele utilitare de retea, in acest sens fiind introduce programul agenda, sistemul de posta electronic, programul de comunicatie.

Desi, Windows 95 si Windows 98, se mai bazeaza pe sistemele de operare MS-DOS, Windows NT, Windows 2000, Millenium, XP si Vista nu, ele devenind sisteme de operare in adevaratul sens al cuvantului. Programele sub Windows au o mare putere de calcul si sunt mai usor de utilizat si de invatat. Setul de apeluri pe care le permite Windows a introdus si in programele de aplicatie o standardizare ce usureaza foarte mult accesul utilizatorilor neprofesionisti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Operare Windows.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 307 cuvinte
Nr caractere:
19 908 caractere
Marime:
17.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
conf.dr. Adrian Banes
Sus!