Simularea sistemului de comandă și achiziție de date

Extras din referat:

Simularea sistemului de comanda si achizitie de date cu procesor digital de semnal (DSP) din familia ADMC 330

cu ajutorul programului

Matlab / Simulink

S-au realizat patru scheme folosindu-se ambele tipuri constructive, cu şi fără buclă de reactie, pentru surse trifazate de tensiune cu sarcini nelineare dar echilibrate (fara fir neutru).

Primele doua scheme ce vor fi prezentate folosesc analiza în timp real Fourier a curentilor pe fiecare faza.

Transformata Fourier se calculeaza cel mai rapid utilizând algoritmul FFT. Prin analiza Fourier a curentilor pe fiecare faza s-a reusit descompunerea acestuia în armonicile care îl compun. Recompunând semnalul folosind doar armonicele de ordin superior (mai putin armonica întâi), rezulta un semnal ce va fi introdus în retea cu semn schimbat. Astfel încât pe reteaua electrica va circula un semnal de armonica întâi. Aceasta metoda este aplicata în prima schema.

O a doua solutie este sa se calculeze numai armonica fundamentala ce mai apoi se scade din curentul total al retelei si astfel se obtine curentul dat de armonicile superioare ce reprezinta referinta cu semn schimbat a filtrului activ. O astfel de solutie este adoptata în varianta sliding mode, ce este prezentata în schema doi.

În cele ce urmeaza vom prezenta schemele realizate pentru fiecare model de calcul si rezultatele obtinute în urma simularii.

Fig.1. Schema de lucru în varianta FFT

Fig.2. Blocul FFT

Blocul FFT descompune curentul în armonicile care îl compun. Programul de calcul apelat de blocul “MATLAB Function” permite extragerea armonicei întâi. Blocul IFFT recompune semnalul folosind doar armonicele de ordin superior, rezultând un semnal ce va fi introdus în retea cu semn schimbat.

În ceea ce urmeaza vor fi prezentate rezultatele obtinute prin simulare.

Fig.3.

În fig.3. sunt prezentati curenti de alimentare de la retea pe toata perioada de timp a simularii. În intervalul (0 – 0,1) curentul de la retea nu este filtrat, la momentul de timp 0,1 intra în functiune filtrul activ. La momentul 0,5 sarcina se dubleaza.

Fig. 4.

În fig.4. sunt prezentati curentii trifazati de alimentare de la retea fara filtru activ. Se poate observa forma nesinusoidala a acestora datorata prezentei armonicelor de ordin superior.

Fig.5.

Se observa ca odata cu intrarea in functiune a filtrului activ, curentii trifazati de alimentare de la retea devin sinusoidali.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Simularea Sistemului de Comanda si Achizitie de Date.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Nr cuvinte:
1 167 cuvinte
Nr caractere:
7 057 caractere
Marime:
7.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!