Rețele Publice de Calculatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Reţele publice de calculatoare

Reţelele publice (Public Data Network - PDN) sunt reţele de transport de date ce aparţin unor companii de telecomunicaţii guvernamentale sau particulare din diferite ţări, puse la dispoziţia oricărui beneficiar care solicită racordarea de calcularoare sau terminale, pe bază de abonament şi tarife de servicii. Ele sun analoage reţelelor telefonice publice şi, adesea, chiier fac parte din ele. Reţelele publice de date acoperă arii întinse, făcând parte din categoria WAN.

Unul din cele mai răspândite tipuri de PDN este reţeaua cu comutare de pachete (Pachet Swiching Network – PSN). Într-o astfel de reţea, utilizatorul se poate cupla, în orice moment, la orice calculator din reţea, indiferent de amplasament. Fiecare amplasament din PSN se numeste nod de comutare, iar legăturile fizice dintre ele se numesc circuite de interconexiune. Mesajele sunt fragmentate în pachete de lungimi fixe (de exemplu 128 biţi), fiecăruia din ele găsindu-i-se un traseu liber în acel moment, printr-o anumită succesiune de noduri, până la nodul destinaţie.

În funcţie de traseul ales, ca şi de eventualitaea retransmiterii pachetului (ca urmare a cererii efectuate în acest sens de de nodurile ce constată sosirea unor pachete afectate de erori), este posibil ca pachetele aparţinănd unui mesaj sa ajungă la destinaţie în altă ordine decât cea naturală. De aceea, pachetele trebuie numerotate, iar nodurile reţelei trabuie să posede buffer-e pentru stocarea pachetelor recepţionate, precum şi un „mecanism” de reordonare a pachetelor şi de reansamblare a lor sub forma mesajului original.

Deşi reţelele publice din diverse ţări sunt destul de diferite, ele respectă, în principiu, modelul OSI ceea ce permite accesul într-o teţea publică a echipamentelor produse de orice firmă.

O reţea cu comutare de pachete (PSN) prezintă o serie de avantaje cum sunt:

- Fiabilitate bună, atât datorită faptului că fiecărui pachet i se poate găsi o altă cale de transmisie dacă cea aleasă iniţial nu funţionează corect sau dacă trebuie să asigure corectitidinea transmisiei datelor (prin facilităţile sale, reţeaua poate detecta eventualele erori apărute şi poate cere retransmisia pachetelor alterate);

- Flexibilitate, deoarece utilizatorii se pot culpa uşor la orice calculator din reţea;

- Cost redus al legăturilor, deoarece o conexiune se stabileşte doar la cerere, iar datele sunt transmise pe o linie, simultan cu datele altor utilizatori, astfel că taxarea se face pe baza numărului de pachete transmise, la un tarif scăzut.

Trebuie semnalat faptul că o PSN prezintă şi un dezavantaj: existenţa unor întârzieri la transmisia mesajelor, întârzieri cauzate de şirurile de aşteptare ale pachetelor, în numeroase noduri intermediare de pe traseu.

Din categoria PDN menţionăm următoarele reţele mai importante:

- TRANSPAC (Franţa);

- TYMNET şi TELNET (SUA);

- DATAPAC (Canada);

- RETD (Spania);

- CUDN (Australia).

TRABSPAC este una din cele mai mari reţele publice din lume, având aproape 79000 puncte de acces direct şi un trafic lunar de circa 2500 miliarde de caractere.

2. Internet

Reprezintă mai mult desăt o reşea uriaşă de calculatoare. El este o reţea de reţele (comerciale, militare, educaţionale, etc.), fiin în plus un mediu informaşional imens ce oferă servicii şi resurse din cele mai diverse (baze de date, biblioteci) dar şi o nebănuită comunitate de persoane din cele mai diferite domenii ale vieţii economico-sociale. O definiţie succintă a Internet-ului poate fi formulată astfel: un număr foarte mare de calculatoare răspândite in toată lumea, legate între ele pentru stocarea, partajarea şi direcţionarea diverselor tipuri de informaţii.

Internet-ul deschide o nouă eră în comunicare sprijinind acest act, simultan, cu trei instrumente:

- Un instrument de publicitate (principala sursă de finanţate a Net-ului la ora actuală);

- Un instrument de informare (oferit de portaluri, în special);

- Un instrument de schimb (mesageriile electronie şi forumurile de discuţii).

2.1 Scurt istoric

Reţeaua Internet pe care o cunoaştem astăzi a evoluat în timp, fiind rezultatul unuin proces de schimbare şi extindere de 30 de ani. Marile universităţi americane au avut un rol important în dezvoltarea acestei reţele, în colaborare cu DoD ( Department of Defense - Departamentul de Apărare al SUA ). După ce reţeaua a trecut în domeniul universitar, a fost folosit mai ales pentru colaborarea între universităţi, profesori şi studenţi, în special pentru schimbul rapid de informaţii. În zilele noastre, principalele două aplicaţii ale Internet-ului sunt comunicaţia rapidă şi sigură între persoane aflate la distanţe mari, precum şi publicarea de informaţii.

De-a lungul timpului, au apărut o mulţime de programe de publicare a informaţiilor pe Internet.

Observații:

Universitatea “Al. I. Cuza” Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele Publice de Calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 556 cuvinte
Nr caractere:
8 249 caractere
Marime:
13.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!