Rețeaua de calculatoare

Extras din referat:

1.1 Conceptia de retea

Legarea calculatoarelor într-o retea pentru a utiliza în comun informatiile nu este un fenomen nou. Institutiile guvernamentale si companiile din orice domeniu de activitate din tarile dezvoltate fac acest lucru de mai multe decenii. Multe corporatii si firme au adoptat de peste 20 de ani lucrul în retele.

O retea de calculatoare reprezinta un mod de conectare a unor calculatoare individuale, astfel încât sa poata folosi în comun anumite resurse. Aceste resurse includ componente de genul unitatilor de disc, fisiere (baze de date), imprimante si echipamente de comunicatie. În plus, reteaua permite o interactiune mai mare si o comunicare mai buna între membrii retelei, prin intermediul postei electronice, bazelor de date si a altor metode de utilizare în comun a informatiilor de orice fel.

Calculatoarele conectate la retea sunt denumite noduri.

Când nodurile apartin aceleiasi cladiri sau aceleiasi organizatii, reteaua este locala (Local Area Network - LAN), de exemplu reteaua unui liceu.

Daca nodurile sunt dispersate pe o zona mai extinsa, de exemplu pe suprafata unui judet sau a câtorva judete, la nivelul tarii sau pe întregul glob, reteaua este pe plan extins (Wide Area Network - WAN). O astfel de retea ar putea fi constituita, de exemplu, la nivel national, pentru toate institutiile Ministerului Educatiei si Cercetarii.

1.2 Retele client/server

Reteaua de acest tip foloseste un calculator separat (server), de regula performant, care este calculator central, care lucreaza cu toate fisierele si efectueaza serviciile de tiparire pentru mai multi utilizatori. Calculatorul ofera raspunsuri rapide clientilor, asigura cea mai buna protectie a datelor din retea si folosesc un sistem de operare avansat (de exemplu: Novell NetWare, Windows NT Server, IBM OS/2 LAN Server, etc.). O retea poate avea mai multe servere. Clientii din retea sunt calculatoare conectate la server, puternice sau cu putere redusa, ca viteza de lucru, capacitate de memorie, etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reteaua de Calculatoare.rtf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
rtf
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Marime:
5.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!