Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procesorul (Central Processing Unit) reprezinta "creierul" unui sistem, analogia cu sistemele vii fiind valabila. Calculele simple sau complexe, prelucrarea algoritmilor si obtinerea rezultatelor se desfasoara aici. In ultima instanta, toate celelalte componente din sistem exista in jurul procesorului, fara de care functionarea lor (desi adesea posibila independent) este lipsita de sens. Astfel, anumite componente ofera date procesorului, acesta le prelucreaza in conformitate cu un algoritm si le ofera la randul sau altor componente, care, in final, ofera utilizatorului informatia dorita, fie ca este vorba de rezultatul unui calcul aritmetic, fie de o imagine reprezentand un instantaneu dintr-un joc complex. Avand acest rol fundamental, devine evident ca procesorul trebuie sa fie performant pentru a putea obtine o configuratie performanta. Performanta procesorului este definita, la suprafata, de frecventa sa de functionare si de latimea de banda a bus-ului de memorie (prin care comunica cu northbridge), parametri de "forta bruta", iar in profunzime (lucru deloc de neglijat) de capabilitatile sale logice (seturi extinse de instructiuni, optimizate pentru diverse scopuri, asa cum sunt seturile SSE sau SSE2 implementate de Intel sau 3D Now! implementat de AMD). Alt parametru deosebit de important este dimensiunea memoriei cache din procesor, aceasta fiind o memorie volatila ultrarapida, cu rol de tampon intre procesor si memoria sistem. Cu cat mai multa, cu atat mai bine.

Procesorul este o componenta mica dar vitala pentru orice computer. Eu prefer sa-l vad ca fiind "inima" sistemului, desi altii îl considera mai degraba "creierul". Rolul sau este fundamental, el fiind cel care parcurge programele din computer, instructiune cu instructiune, si le executa coordonînd dispozitivele din sistem, procesînd si manevrînd datele, si astfel controlînd toata activitatea sistemului.

Procesorul este un circuit integrat care include echivalentul unui numar foarte mare de elemente de circuit electronic clasic - tranzistori. El lucreaza în strînsa colaborare cu placa de baza, pe care este montat într-o mica priza (numita si slot sau socket) speciala. În functie de tipul acestei prize, o placa de baza poate suporta numai anumite tipuri de procesoare, care pot fi montate în acel tip de priza. Astfel, daca planuiesti sa-ti schimbi procesorul, gama ta de optiuni este limitata la optiunile permise de placa de baza.

Performantele procesorului se masoara prin mai multi parametri, dar cel mai important este frecventa de lucru a procesorului.

Mai jos este un tabel cu generatiile de computere personale, tipurile de procesoare pentru ele si evolutia numarului de tranzistori integrati în ele.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesorul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 961 cuvinte
Nr caractere:
11 523 caractere
Marime:
565.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!