Motoare de căutare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un motor de căutare este un program care accesează Internetul în mod automat şi frecvent şi care stochează titlul, cuvinte cheie şi parţial chiar conţinutul paginilor web într-o bază de date. În momentul în care un utilizator apelează la un motor de căutare pentru a găsi o anumită frază sau cuvânt, motorul de căutare se va uita în această bază de date şi în funcţie de anumite criterii de prioritate va crea şi afişa o listă de rezultate (engleză: hit list ).

Problema nu este de loc trivială, deoarece:

- există deja peste 100 milioane de situri web, sumând în total miliarde de pagini web,

- conţinutul acestori pagini nu este static ci chiar extrem de dinamic (se schimbă foarte frecvent),

- şi răspunsul la o comandă de căutare trebuie să vină înapoi repede, în general în mai puţin decât o jumătate de secundă, chiar atunci când lista de rezultate conţine să zicem zeci de mii de pagini web potrivite la criteriile de căutare folosite.

In cele ce urmeaza am sa analizez 3 motoare de cautare, si anume:GOOGLE, YAHOO si LYCOS.

Google Inc. este o companie americană care administrează motorul de căutare pe Internet cu acelaşi nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Google oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor pe web, având o bază de date de peste 8 miliarde de situri. La începutul anului 2004, Google răspundea la mai mult de 200 milioane de consultări zilnice.

Numele 'Google' este un joc de cuvinte de la 'googol', neologism pus în circulaţie de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaş format din 1 urmat de 100 de zerouri (10100).Există şi un motor de căutare pentru imagini, cărti, bloguri, grupuri de ştiri şi director web.

La sfârşitul anului 2007, a fost cotat ca cel mai puternic brand global, după criteriul valorii în milioane de dolari (86,057 ml. dolari), dar şi după modul de percepţie de către consumatori.

De asemenea, conform unui sondaj realizat de Harris Interactive, Google a fost declarată, la sfârşitul lui 2007, ca fiind compania americană cu cea mai bună reputaţie, mai ales datorită modului în care îşi tratează angajaţii.

Despre tehnologia Google

Tehnologia inovatoare de cautare a Google si designul elegant al interfetei separa Google de alte motoare de cautare de prima generatie. In loc sa foloseasca numai tehnologia de cautare cu ajutorul cuvintelor cheie sau a tag-urilor meta, Google se bazeaza pe tehnologia patentata PageRank�, ce asigura faptul ca cele mai importante rezultate sunt intotdeauna afisate primele.

PageRank masoara obiectiv importanta paginilor si este calculat cu o formula de mai mult de 500 de milioane de variabile si mai mult de 2 miliarde de termeni. PageRank foloseste structura vasta de legaturi web ca o unealta organizationala. In esenta, Google interpreteaza o legatura de la Pagina A la Pagina B ca un "vot" din partea Paginii A pentru Pagina B. Google evalueaza importanta unei pagini dupa voturile pe care le primeste. Google analizeaza, de asemenea, pagina ce distribuie voturile.

Metodele complexe, automatizate ale Google contin, in prealabil, interactiune din partea oamenilor. Spre deosebire de alte motoare de cautare, Google este structurat in asa fel incat nimeni nu poate cumpara o pozitie mai inalta in rezultate sau nu altereaza aceste rezultate. O cautare cu Google este o metoda cinstita si obiectiva pentru a gasi usor situri web de inalta calitate.

Detalii despre modul de cautare :

Pentru a adresa o cerere către Google, scrie câteva cuvinte descriptive şi apasă Enter (sau apasă butonul Caută) pentru a obţine o listă de rezultate concludente.Google utilizează tehnici sofisticate de căutare pentru a găsi paginile care sunt atât importante cât şi relevante pentru căutarea dvs. De exemplu, când Google analizează o pagină, urmăreşte ce relevanţă au inclusiv legăturile din acea pagină. De asemenea, Google preferă paginile în care termenii căutării dvs. sunt unii lângă alţii.

Google afişează doar paginile care includ toţi termenii căutării. Nu este necesar să includeţi "and" între termeni. Pentru a rafina căutarea, adăugaţi doar alţi termeni.

Pentru a furniza cel mai bun rezultat, Goolge nu caută după familia de cuvinte şi nici nu suportă căutare parţială. Altfel spus, Google caută exact cuvântul introdus.

Google nu face diferenţă între majuscule şi minuscule. Toate literele, indiferent cum sunt acestea introduse, vor fi considerate ca minuscule. De exemplu, căutări după "google", "GOOGLE" şi "GoOgLe" vor da aceleaşi rezultate.

Căutările Google sunt de asemenea insensibile la accente şi diacritice. Adică, [Muenchen] şi [München] vor găsi aceleaşi pagini. Dacă vreţi să faceţi discriminare între astfel de cuvinte, folosiţi semnul +, ca în [+Muenchen] faţă de [+München].

Totodata aceasta companie este renumita pentru diversitatea functiilor de cautare, si anume: Cautare imagini (BETA). Traducere pagina, Gaseste fisiere PDF, Legaturi memorate, Pagini similare, Restrangere Domeniu, Ma simt norocos.

Observații:

A fost prezentat in ASE-Facultatea de Comert

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motoare de Cautare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 895 cuvinte
Nr caractere:
10 174 caractere
Marime:
318.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Constantin Bob
Sus!