Previzualizare referat:

Extras din referat:

Monitorul este perifericul de iesire ce seamana cu un televizor si care realizeaza legatura vizuala intre utilizator si calculator, pe el putandu-se vedea rezultatele executiei programelor. Deci se utilizeaza pentru afisarea pe ecran a rezultatelor prelucrate sau a altor informatii, in mod temporar pentr a fi puse la dispozitia utilizatorilor.

Comanda afisarii informatiilor sub forma de imagini sau text pe ecranul monitorului o realizeaza calculatorul, prin intermediul placii video. Monitorul este conectat la placa video a sistemului prin intermediul unui cablu video, care contine semnalele de culoare necesare afisarii pe ecran a imaginilor dorite.

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi facuta dupa unul din criteriile :

a)dupa culorile de afisare :

- monitoare monocrome afiseaza doar doua culori - negru si alb, verde sau ocru-galben. Sunt ideale pentru aplicatiile alfanumerice, redactare de text, foi de calcul, gestionarea bazelor de date si programe.

- cu niveluri de gri - pot afisa o serie de intensitati între alb si negru

- monitoarele color  utilizeaza combinarea a trei culori fundamentale (rosu,verde si albastru) cu diferite intensitati pentru a crea ochiului uman impresia unei palete foarte mari de nuante.

b)dupa tipul semnalelor video :

- monitoare digitale: accepta semnale video digitale (TTL). Sunt conforme cu standardele mai vechi IBM CGA si EGA. Datorita arhitecturii lor interne, sunt limitate la afisarea unui numar fix de culori.

- monitoare analogice: pot afisa un numar nelimitat de culori, datorita fatptului ca acceprta semnal video analogic. Componentele uzuale ale semnalului video analogic sunt: sincronizarile pe orizontala si pe verticala, si semnalele monentane pentru culorile fundamenale rosu, verde si albastru. Sunt majoritare in prezent, fiind mai flexibile si mai ieftine ca cele digitale

c)dupa tipul grilei de ghidare a electronilor în tub :

- cu masca de umbrire: ghidarea fluxurilor de electroni spre punctele de fosfor corespunzatoare de pe ecran este realizata de o masca metalica subtire prevazuta cu orificii fine. Este tipul de monitor cel mai utilizat in prezent.

- cu grila de apertura: în locul mastii de umbrire se afla o grila formata din fire metalice fine, verticale, paralele, bine intinse si foarte apropiate intre ele. Monitoarele de acest tip pot afisa imagini mai de calitate ca cele bazate pe masca de umbrire (stralucire, contrast).

d)dupa tipul controalelor exterioare :

- cu controale analogice: ajustarea afisajului se face prin actionarea de taste si butoane de tip analogic. Parametrii care pot fi modificati de utilizator sunt, de obicei, luminozitatea, contrastul si pozitionarea imaginii pe verticala si pe orizontala.

- cu controale digitale: ajustarea se face cu ajutorul unui set de taste si butoane speciale.Se pot modifica parametrii mentionati mai sus, plus forma trapezoidala, curbarea marginilor laterale ale imaginii,dimensiunea pe orizontala si verticala a imaginii si altele. Modificarea valorii unui anumit parametru se face in trepte discrete (cuante).

e)dupa tipul constructiv al ecranului :

- monitoare cu tuburi catodice conventionale (CRT): sunt cele mai utilizate, mai ieftine si mai performante existente pe piata la ora actuala. Prezinta diferite variante constructive, cele mai întâlnite fiind tuburile cu masaca de umbrire (shadow-mask CRT) si tuburile Trinitron, cu grila de apertura (aperture grille CRT).

- dispozitive de afisare cu ecran plat (FPD-Flat Panel Display):includ ecranele cu cristale lichide (LCD-Liquid Crystal Display) si ecranele cu plasma (PDP-Plasma Display Panel). Sunt utilizate la laptopuri, datorita dimensiunilor si greutatii reduse. Din punct de vedere al performantelor sunt net inferioare tuburilor catodice clasice.

- ecrane tactile (touch screens): nu propun o alta solutie de afisare a informatiei, ci adauga un element nou la tehnologiile existente, posibilitatea de selectare si manipulare a informatiei de pe ecran cu mâna. Deci sunt monitoare ce au un ecran senzitiv care permite interactiunea cu sistemele informatice direct prin atingere, fara a mai fi necesare echipamente aditionale, cum ar fi tastatura si mouse-ul

Calitatea unui monitor este determinata de urmatoarele proprietati:

- dimensiunea ecranului si suprafata utila

Dimensiunea ecranului monitorului este unul din parametrii cei mai importanti, se exprima in inch si reprezinta lungimea diagonalei ecranului. Datorita carcasei monitorului care incaleca marginile ecranului si a grosimii sticlei ecranului, suprafata reala disponibila pentru afisare ( suprafata utila) este mai mica decat diagonala specificata de producator.

De obicei monitoarele de 15 inch se folosesc pentru aplicatii neimportante, cel de 17 inch în special pentru noile sisteme si pentru sisteme standard, iar cel de 21 de inch pentru sisteme de performantã ridicatã.

Spre deosebire de monitoarele CRT, la monitoarele LCD dimensiunea specificata este chiar dimensiunea vizibila a ecranului.

- rezolutia

Rezolutia reprezintã cantitatea de detalii pe care o poate reda un monitor. Aceastã cantitate se exprimã prin numãrul de elemente de imagine orizontale si verticale, numite pixeli, care apar pe un ecran. Cu cât numãrul de pixeli este mai mare, cu atât imaginile au mai multe detalii. Rezolutia necesarã depinde de aplicatie. Programele alfanumerice (cum sunt cele de prelucrare a textelor) cer o rezolutie micã, în timp ce aplicatiile grafice (precum cele de tehnoredactare computerizatã si programe Windows) au nevoie de o rezolutie mare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monitorul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 445 cuvinte
Nr caractere:
13 641 caractere
Marime:
131.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!