Introducere în Lumea Calculatoarelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. INTRODUCERE IN LUMEA CALCULATOARELOR

1.1. Informatica

Informatica reprezintă un domeniu complex - rezultat prin integrarea unor elemente din matematică, logică sau electronică - care poate fi situat la graniţa dintre ştiinşă si tehnică. Ea poate fi definită ca un ansamblu de concepte teoretice, tehnici si proceduri referitoare la culegerea, transmisia, stocarea si prelucrarea automată a informaţiilor. Bazându-se pe descoperirile revoluţionare din electronică, cât şi pe geniala invenţie care a fost calculatorul, informatica este un domeniu ştiinţific tânar, care s-a dezvoltat mai ales în a doua jumatate a secolului XX.

Lingvistic, termenul informatică a rezultat din combinaţia cuvintelor franţuzeşti information şi automatique. În egală măsură însă, denumirea domeniului nefiind pe deplin consacrată, sunt folosiţi şi termeni echivalenţi, de origine anglo-saxonă: ştiinţa calculatoarelor, prelucrarea datelor sau ştiinţa calculului (computer science, data processing, computing science).

Obiectivele informaticii sunt focalizate în trei direcţii:

- construcţia calculatoarelor electronice şi a echipamentelor periferice (hardware);

- stabilitea principiilor tehnice de funcţionare şi a metodelor de utilizare şi programare ale sistemelor de calcul (software);

- găsirea modalităţilor de interconectare între echipamentele de calcul şi de transmisie la distanţă a informaţiilor în reţele (netware).

Dacã primele două domenii stabilite ca obiective ale informaticii sunt relativ "clasice", cel de-al treilea, vizând reţelele de calculatoare, constituie o componenta nouă, dezvoltată mai ales în ultimele decenii, odată cu sistemele de telecomunicaţii.

Este aproape inutil să mai discutam astazi despre impactul utilizării acestor unelte moderne care sunt calculatoarele asupra vieţii economice si sociale contemporane sau despre transformările instituţionale, structurale si funcţionale pe care acestea le genereazã în procesul de tranziţie spre societatea informaţională. Specialiştii încearcă astăzi să definească cu cât mai multă rigoare si acurateţe acest nou stadiu al civilizaţiei umane şi să prelimineze cât mai multe din consecinţele - pozitive sau negative - ale procesului de tranziţie.

Secolul XXI va fi martorul trecerii de către o serie de comunităţi umane a celui de-al treilea val al civilizaţiei, asa cum a fost el definit de A. Toffler. Reuşita acestei încercări este condiţionată de victoriile obţinute în competiţia pentru controlul informaţiei. Aceasta poate fi asemănată cu un nou razboi mondial, purtat de această dată numai cu arme neconvenţionale, care nu ucid. Însă, ca în orice razboi, vor fi evident naţiuni câstigatoare, dar şi perdante. Iar pentru cei din urmă, principiul antichităţii romane "vae victis" poate deveni dureros de actual, deoarece la un moment dat decalajul dintre cei care stăpânesc şi manevrează informaţia prin mijloace de calcul electronic şi restul lumii, care nu are acces la aceste privilegii, nu va mai putea fi remontat.

1.2. Calculator. Sistem de calcul

La întrebarea "Ce este un calculator ?" cel mai simplu răspuns poate fi dat prin intermediul următoarei definiţii:

Un calculator (sau computer, ordinator) este un ansamblu de circuite electronice destinat prelucrarii automate a datelor pe baza unui program memorat.

Trebuie subliniat

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Lumea Calculatoarelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
10 763 cuvinte
Nr caractere:
56 555 caractere
Marime:
171.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!