Inteligența Competitivă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE
2. CONCEPTE DE BAZĂ PRIVIND INTELIGENŢA COMPETITIVĂ
3. CARACTERISTICILE ACTUALE ALE FIRMEI IN CONTEXTUL NOII ECONOMII A CUNOŞTINŢELOR
4. CARACTERISTICI ALE CUNOŞTINŢELOR CA RESURSĂ STRATEGICĂ A FIRMEI
5. ROLUL TEHNOLOGIILOR ÎN REALIZAREA EFECTIVĂ A TRANSFERULUI DE CUNOŞTIINŢE ÎNTRE FIRME ŞI AGENŢI
6. STUDIU DE CAZ
7. CONCLUZII
8. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Prezentul referat are drept scop lămurirea câtorva noţiuni importante despre „Competitive Intelligence”

În prezent, peste 80% dintre firmele europene au dezvoltate sisteme si programe formale de intelligence competitive (în diverse faze de evolutie), iar peste 50% au implementate diferite aplicaţii software care susţin această activitate. Această realitate demonstrează că intelligence-ul competitiv ca disciplina de business nu este nici un lux, nici un capriciu, ci o opţiune pentru cresterea competitivităţii şi a performanţelor unei companii.

După Society of Competitive Intelligence (SCIP) Inteligenţa Competitivă se defineşte ca fiind metoda de colectare etică si morală, analiza şi distribuirea informaţiilor in ceea ce priveste ambianţa competitivă, posibilităţile, vulnerabilităţile şi intenţiile concurenţilor din mediul de afaceri.[1]

Prin contrast Managementul cunostintelor (KM) întruchipeaza managementul tuturor informaţiilor importanta pentru firmă, dacă privesc probleme interne sau externe, trecutul, prezentul şi viitorul. SCIP spune : „CI permite managementului să detecteze sau să prezică ameninţări sau oportunităţi, sa fie receptiv la schimbarile din mediul competitiv urgent şi destul de repede pentru a face diferenţa privind poziţia strategică a firmei.

Educarea în domeniul CI îmbunătăţeşte abilitatea managerilor la fel de bine ca a managerilor superiori de a face faţă riscurilor, de a rezolva ameninţările venite din partea concurenţei, de a anticipa oportunităţile de piaţă, de a susţine sau de a caştiga un avantaj de piaţă.[2]

2. CONCEPTE DE BAZĂ PRIVIND INTELIGENŢA COMPETITIVĂ

Despre Intelligence Competitiv (IC) şi care este diferenţa dintre informaţii şi intelligence.

Intelligence-ul Competitiv este un proces etic, legal şi sistematic de culegere şi analiză a datelor şi informaţiilor provenind din surse publice privind capabilităţile, motivele, intenţiile şi practicile competitorilor, în scopul obţinerii unui avantaj competitiv durabil pe o anumită piaţă, evitarea surprizelor şi fructificarea oportunităţilor din piaţă.

Ca să înţelegem mai bine diferenţa între informaţii si intelligence, trebuie să privim în comparaţie datele, informaţiile si intelligence-ul: datele sunt "piesele" de informaţii brute, nestructurate şi neconectate între ele, informaţiile sunt colecţii de date brute, referitoare la o anumită problematică sau la intenţiile competitorului, iar intelligence-ul poate fi definit ca fiind informaţii filtrate şi supuse unui proces de analiză până la punctul în care pe baza lor se pot lua decizii, se poate acţiona. Mai simplu, intelligence înseamnă informaţie cu valoare adăugată.

Diferenţa dintre informaţii şi intelligence este de ordin calitativ şi ne referim aici la cel puţin doua aspecte. Primul este de ordin cumulativ, intelligence-ul fiind rezultatul unor judecaţi de valoare, de corelare a diferitelor informaţii şi date. Al doilea aspect este cel acţional, având în vedere că respectivele corelaţii nu se fac oricum, ele se desfăşoara într-un anumit context şi au un sens de orientare dat de intenţiile managerului de a produce o transformare.

Companiile performante ştiu că pentru a fi competitive trebuie să fie capabile să anticipeze schimbările din interiorul sau din exteriorul industriei în care acţioneaza. De asemenea, acestea mai ştiu că pentru a obţine un avantaj competitiv este necesar un plan de transformare a datelor şi informaţiilor în intelligence, pe baza cărora să poata fi luate decizii strategice sau tactice.

Observații:

UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS GALAŢI

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • cap.1.doc
  • cap.2.doc
  • cap.3.doc
  • cap.4.doc
  • cap.5.doc
  • cap.6.doc
  • paginatitlu.doc
  • prima pagina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
8 886 cuvinte
Nr caractere:
46 993 caractere
Marime:
77.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
VASILE MAZILESCU
Sus!