Identificare biometrică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Identificare biometrica

1.Consideratii generale

Dezvoltarea si perfectionarea sistemelor de colectare si prelucrare a informatiei au dus la modernizarea sistemelor de acces. Astfel, în ultimul timp, sistemele de securitate bazate pe tehnologii biometrice se prezinta ca o alternative viabila, cu un cost redus, la sistemele bazate pe cartele magnetice, coduri de bare sau parole. Se poate spune ca noile sisteme au dus la definirea unei alte clase de securitate, superioara fata de cea sigurata de sistemele traditionale. Pentru a avea acces într -o incinta protejata la informatii sensibile, o persoana se poate identifica prin trei metode:

-printr-un obiect pe care-l detine (cheie, cartela);

-prin cunostinte secrete (parole, PIN-uri);

-prin trasaturi anatomice (ADN, amprente digitale, fata, iris, voce etc.).

Tehnica de acces prin analiza trasaturilor anatomice se numeste biometrie. În momentul de fata, tehnologiile biometrice au la baza identificatori fiziologici (amprenta digitala, geometria palmelor, structura retinei, conf iguratia ADN) si identificatori comportamentali (timbrul vocal, dinamica scrisului, dinamica apasarii tastelor) ce permit recunoasterea absoluta a unei persoane.

Utilizarea biometriei pentru identificarea si autentificarea subiectilor umani a început sa ofere câteva avantaje unice fata de metodele traditionale. Numai autentific area biometrica se bazeaza pe identificarea unei anumite parti intrinseci a fiintei umane. Sistemele bazate pe cartele magnetice, coduri de bare sau chei fizice pot fi pie rdute, furate sau multiplicate.

Parolele pot fi uitate, sparte sau observate intentionat sau neintentionat de o alta persoana. Uitarea parolelor sau pierderea „smartcardurilor” înseamna o pierdere de timp pretios pentru administratorii de retea si utilizatori.

Trasaturile anatomice nu pot fi copiate usor si nici pierdute. Biometria poate fi integrate în orice aplicatie care necesita securitate, accesul controlului, identificarea si verif icarea utilizatorilor. Securitatea oferita de biometrie poate fi asistata de chei, parole, coduri PIN, astfel încât validarea accesului depinde de însasi pe rsoana care o cere, nu de ceea ce stie, sau ceea ce are, ci de ceea ce este. De retinut ca resursele securitatii

biometrice se bazeaza pe persoana care le utilizeaza, eliminând efectiv riscul care era as ociat vechii tehnologii, în acelasi timp oferind un nivel mult mai înalt de securitate care convine atât utilizatorilor cât si administratorilor de sistem.

2. Tipuri de biometrie

Fingerprint/Finger length – amprenta dig itala. Sistemul este bazat pe un senzor optic sau capacitiv, care transmite imaginea captata catre microcontroler sau catre PC în functie de sistemul în care este implementat.

Hand geometry/Hand&Finger – geometria mâinii. Un senzor optic scaneaza întreaga palma a utilizatorului. În acest scop mâna trebuie introdusa într-un dispozitiv mecanic dotat cu senzori de proximitate. Iris/Retina Recognition - iris/retina. Si aici un sensor optic scaneaza irisul sau retina înregistrând imaginea obtinuta într-o memorie dinamica sau statica.

Facial image Recognition/Facial thermo gram - maginea faciala. Scanarea se face cu senzori optici sau de temperatura. Imaginea captata este geometrizata 3D si retinuta.

Voice/Speaker - voce. Se face analiza spe ctrala a vocii utilizatorului, iar daca spectrul de frecventa este identic cu cel memorat, accesul este permis.

Signature - semnatura digitalizata. Aceasta poate fi memorata pe o cartela si comparata cu semnatura executata de utilizator înaintea accesului.

Keystroke - presiunea si ritmul apasarii tastelor.

3. Aplicarea metodelor biometrice pentru asigurarea securitatii datelor

Utilizarea metodelor biometrice de identif icare în vederea asigurarii securitatii datelor se împarte în doua categorii:

- controlul accesului la documentele ce pot fi copiate de pe calculator si în încaperile unde se discuta informatii secrete;

- controlul utilizarii calculatorului si a accesului la informatiile pe care acesta le detine.

3.1. Controlul accesului

Controlul accesului la documentele ce pot fi copiate de pe calculator si în încaperile unde se discuta informatii secrete poate fi realizat utilizând metodele si sistemele prezentate a nterior.

Este valabil si pentru datele din calc ulator sau pentru locurile de depozitare a Cdurilor si dischetelor.

Metoda de identificare pe baza de amprente

Amprenta degetului este utilizata din secolulXIX la stabilirea identitatii. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii de stiinta s-au or ientat si catre acest domeniu. Tehnologia de recunoastere a amprentei se bazeaza pe analiza imaginii generata de un senzor, care contine puncte caracteristice alcatuite din terminatiile precum si din bifurcatiile de pe deget. Aceste puncte caracteristice, extrase din imaginea amprentei, sunt extrem de dese, ceea ce explica de ce amprenta este cel mai des utilizata în identificarea umana. Exista cam 70 de puncte masurabile, unice pentru fiecare amprenta, iar fiecare punct are 7 caracteristici unice. Daca se doreste o securitate maxima si se scaneaza cele 10 degete ale mâinilor se obtin 4900 de puncte independente pentru o singura persoana. Exista doua tehnologii importante utilizate pentru senzorii de amprenta digitala: optica si capacitiva.

Observații:

Identificare biometrica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Identificare Biometrica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 963 cuvinte
Nr caractere:
22 459 caractere
Marime:
241.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Mihai Ciobanu
Sus!