Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un firewall este un sistem folosit pentru implementarea politici de control a accesului intr-o organizatie sau intre organizatii si protejeaza calculatorul sau reteaua impotriva accesului neautorizat. Termenul in sine (,,perete de foc") vine de la capacitatea acestuia de a segmenta o retea mai mare in subretele.

Firewall-ul poate fi un dispozitiv (componenta hardware) sau poate fi un program (componenta soft), continand - in ambele cazuri - doua interfete orientate: una catre exterior (Internet), iar cealalta directionata catre reteaua interna (cea pe care o protejeaza). Filtrarea traficului dintre cele doua retele se face dupa anumite criterii si poate viza: adresele IP sursa si destinatie ale pachetelor de informatii vehiculate - address filtering, sau poate viza doar anumite porturi si protocoale utilizate (HTTP, ftp sau telnet) - protocol filterig.

Un firewall de retea nu poate administra transferul de date efectuat de catre un utilizator ce foloseste o legatura la Internet de tip dial-up, ocolind procedurile de securitate si implicit firewall-ul in sine.

Tipuri de firewall-uri :

- Firewall-ul cu filtrare de pachete (Packet Filtering Firewalls) - functioneaza la nivelul de retea al modelului OSI si respectiv la nivelul IP al modelului TCP/IP. Are ca principiu de functionare analizarea sursei de provenienta si destinatiei fiecarui pachet de date in parte, acceptand sau blocand traficul derulat de acestea. Aceste firewall-uri fac parte - de cele mai multe ori - din componenta de retea numita router si reprezinta cea mai ieftina solutie din punct de vedere financiar cu implicatii minime in performanta si functionabilitatea retelei. Punctul sau slab este incapabilitatea de a furniza o securitate ridicata prin reguli complexe de identificare si validare a IP-urilor, motiv pentru care este indicata utilizarea impreuna cu un al doilea firewall extern care sa ofere protectie suplimentara.

Bibliografie:

1. http://www.comptechdoc.org/independent/networking/guide/netfirewall.html

2. http://www.vicomsoft.com/knowledge/reference/firewalls1.html

3. http://www.tech-faq.com/firewall.shtml

4. http://netsecurity.about.com/cs/generalsecurity/g/def_circgw.htm

5. http://www.teraforum.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=390&Itemid=25

6. http://www.dcd.uaic.ro/default.php?t=site&pgid=82

7. http://en.wikipedia.org/wiki/Firewall_(networking)

8. http://www.webopedia.com/TERM/f/firewall.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Firewall.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
914 cuvinte
Nr caractere:
5 315 caractere
Marime:
10.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
blocare, virusi, protectie
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!