Diferite tipuri de software

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Diferite tipuri de software 3
Sistemul de operare 3
Principalele functii ale unui sistem de operare 5
Cele mai utilizate sisteme de operare 6
Aplicatii software 7
Aplicatiile software care pot fi folosite la birou sau acasa 7
Etapele realizarii aplicatiilor software 7
Etapele standard ale realizarii unui program 7
Concluzie 9
Bibliografie 10

Extras din referat:

Diferite tipuri de software

Prin termenul de “software” se intelege ansamblul programelor, procedurilor si rutinelor care controleaza functionarea eficienta a elementelor hard. Un sistem de calcul nu poate sa prelucreze date fara sa fie programat. Un program consta dintr-o succesiune de instructiuni ce converg catre solutia problemei ce trebuie sa fie rezolvata.

Ansamblul programelor care alcatuiesc componenta software pot fi impartite inca de la inceput in doua categorii:

- Programe de sistem – coordoneaza modul in care lucreaza componentele sistemului si ofera asistenta in functionarea programelor se aplicatii. Se spune ca ele alcatuiesc software de baza.

Programele de sitem sunt proiectate astfel incat sa faciliteze utilizarea eficienta a resurselor sistemului de calcul si sa ofere instrumente pentru dezvoltarea de executie a programelor de aplicatii. Aceste programe sunt elaborate pentru anumite tipuri de sisteme de calcul si nu se pot folosi pe alte tipuri. Ele sunt furnizate de catre producatorii sistemelor de calcul sau de catre firme specializate. Programele de sistem se refera in principal la sistemul de operare.

- Programe de aplicatii (software de aplicatii)- executa sarcini de prelucrare care duc in mod direct la obtinerea rezultatelor rezolvarii unor probleme formulate de catre utilizatori. Ele justifica gama larga de utilizari posibile a unui calculator. Exemplele de aplicatii pot fi foarte numeroase: editarea si procesarea textelor, elaborarea rapoartelor statistice, financiar-contabile si bancare, proiectarea asistata constructiva si tehnologica, prelucrarea de imagini si sunet, modelarea si simularea sistemelor dinamice, gestiunea bazelor de date si multe altele. Executia propriu-zisa a unui program de calcul este un proces complex, la derularea caruia participa atat hard-ul, cat si - parte din softul unui calculator.

Softul de sistem este constituit din acele programe care coordoneaza diferite parti ale sistemului de calcul, pentru ca acesta sa execute alte programe(pe cele de aplicatii) rapid si eficient. Programele de sistem reprezinta un mediator intre programele de aplicatii si hard-ul calculatorului, urmarind in acelasi timp si degrevarea operatorului uman de - intreaga gama de sarcini de rutina.

Sistemul de operare (SO)- ansamblu de proceduri manuale si module de program de sistem prin care se administreaza resursele sistemului de calcul(procesoare, memorie, periferice, informatii ) ce asigura utilizarea eficienta, in comun, a acestor resurse si ofera utilizatorului - interfata cat mai comoda pentru utilizarea sistemului de calcul.

Asadar, sistemul de operare poate fi considerat ca reprezentand interfata dintre componentele har si utilizator.

Pentru a raspunde rolului de interfata hardware – utilizator, majoritatea sistemelor de operare sunt organizate pe doua nivele:

- Fizic – mai apropiat de hardware cu care interfereaza printr-un sistem de intreruperi. Intreruperea presupune executiei programului in curs printr-un semnal, ca urmare a unui eveniment, deservirea intreruperii si apoi reluarea executiei programului in curs.

- Logic – mai apropiat de utilizator, interferand printr-un sistem de comenzi, limbaje de programare, utilitare.

Corespunzator acestor doua niveluri, sistemele de operare cuprind in general doua categorii de programe:

- De comanda si control pentru coordonarea si controlul tuturor functiilor sistemului de operare ( procese de intrare/iesire, executia intreruperilor, comunicatia hardware- utilizator etc.);

- De servicii ( prelucrari) – executate sub supravegherea programelor de comanda si control, utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicatie.

Principalele functii ale unui sistem de operare sunt:

Gestiunea prelucrarilor – ofera posibilitati de pregatire si lansare in executie a programelor de aplicatie.

Pentru aceasta, sistemul de operare trebuie sa dispuna de:

- Un editor de texte, pentru introducerea si modificarea unui program sursa ( program scris intr-un limbaj de programare );

- Un translator pentru limbajul de programare folosit ( asamblor, compilator, interpretor ), pentru traducerea instructiunilor din programul sursa intr-in limbaj recunoscut de sistemul de calcul ( program obiect);

- Un editor de legaturi pentru realizarea de legaturi intre modulele obievt in vederea construirii structurii pe segmente, necesare executiei programelor ( program direct executabil ). Acesta se incarca in memorie de catre componenta sistemului de operare numita incarcator, si din acel moment executia poate avea loc.

- Gestiunea resurselor- identificarea programelor ce se executa, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor;

- Gestiunea fisierelor- realizeaza separarea fisierelor incarcate in memorie si grupeaza fisiereke pe diferiti utilizatori;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferite Tipuri de Software.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 401 cuvinte
Nr caractere:
15 590 caractere
Marime:
381.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!