Depozite de Date SIAD

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Depozite de date – delimitări conceptuale

În sens larg, un depozit de date reprezintă o bază de date care este înteţinută separat de bazele de date operaţionale ale organizaţiei. Datele din sistemele sursă sunt extrase, curăţate, transformate şi stocate în depozite speciale în scopul sprijinirii proceselor decizionale. Un depozit de date este o sumă de date consistentă din punct de vedere semantic care serveşte la o implementare fizică a unui model de date pentru sprijinirea deciziei şi stochează informaţii pe care o organizaţie le solicită în luarea deciziilor strategice.

Caracteristicile esenţiale ale depozitelor de date sunt următoarele:

• orientare pe subiecte;

• integrare;

• caracter istoric;

• persistenţa datelor.

Orientarea pe subiecte. Sistemele operaţionale moderne sunt orientate pe cerinţele întregului proces tranzacţional şi sprijină execuţia proceselor de la început până la sfârşit. Datele din depozitul de date sunt organizate în jurul problemelor principale, cum ar fi, clienţi, vânzări, produse etc. În loc de a se concentra pe procesarea operaţiilor şi tranzacţiilor zilnice dintr-o organizaţie, un depozit de date se focalizează pe modelarea şi analiza datelor pentru luarea deciziilor. Din acest motiv, acestea furnizează o imagine simplă şi concisă asupra unui anumit subiect prin excluderea datelor care nu sunt necesare în asistarea procesului decizional.

Integrarea. Un depozit de date este, în mod uzual, construit prin integrarea unor multiple surse de date eterogene: baze de date relaţionale, fişiere text, foi de calcul, fişiere XML etc. Tehnicile de curăţare (data cleaning) şi de integrarea a datelor sunt aplicate pentru a asigura concordanţa în convenţiile de atribuire a numelor, de codificare a structurilor, de atribuire a valorilor între diferite surse de date.

Caracterul istoric. Datele sunt stocate pentru a furniza informaţii în perspectivă istorică (de exemplu, ultimii 5-10 ani). Astfel decidenţii pot consulta valorile succesive ale aceloraşi date pentru a determina evoluţia în timp şi a calcula anumiţi indicatori.

Persistenţa datelor. Datele dintr-un depozit sunt permanente şi nu pot fi modificate. O actualizare a depozitului de date, ca urmare a modificărilor efectuate în datele sursă, înseamnă adăugare de noi date fără a modifica sau şterge datele existente. Un depozit de date este întotdeauna memorat separat din punct de vedere fizic de datele transformate din alte aplicaţii. Datorită acestei separări, acesta nu necesită operaţii de procesare a tranzacţiilor, recuperare a datelor sau mecanisme de control al accesului concurent la date. În mod uzual, solicită numai două operaţiuni în accesarea datelor: încărcarea iniţială a datelor şi accesul la date.

Tipuri de depozite de date

Din punct de vedere al ariei de cuprindere, se întâlnesc trei modele de depozite de date:

1. depozite de întreprindere (enterprise warehouse): colectează toate informaţiile despre subiecte care privesc întreaga organizaţie;

2. magazii de date (data mart): sunt baze de date derivate din depozitul de date care stochează date utilizate în analiza unui singur proces. Datele conţinute în data mart sunt de obicei agregate.

3. depozite virtuale de date (virtual warehouse): este un set de viziuni asupra bazelor de date operaţionale. Un depozit virtual este uşor de construit, dar necesită capacităţi suplimentare pe serverele de baze de date.

ERP - Enterprise Resource Planning

Sistemul de planificare a resurselor întreprinderii (abreviat ERP - Enterprise Resource Planning) este instrumentul software care facilitează integrarea tuturor informaţiilor dintr-o organizaţie într-o platformă unică.

Scopul ERP este să asigure transparenţa datelor în cadrul unei organizaţii şi să faciliteze accesul la orice tip de informaţie utilă în desfăşurarea activităţii.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depozite de Date SIAD.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 222 cuvinte
Nr caractere:
13 333 caractere
Marime:
81.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!