Controversata problemă a virușilor informatici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest referat isi propune sa abordeze controversata problema a virusilor informatici. Referatul incepe prin definirea virusului informatic si prezentarea unui scurte istorii a evolutiei virusilor. Ne este prezentata apoi conventia de denumire a virusilor, CARO, care pune in evidenta, intr-o oarecare masura, relatiile de rudenie intre virusi. Continuam cu o scurta clasificare a tipurilor de virusi existenti, precum si cu unele metode preventive pentru a evita infectia calculatorului. Ca o concluzie, ne este data o scurta definire a creatorului de virus, fiindu-ne prezentate de asemenea si estimarile pentru anul in curs referitoare la segmentul virusilor informatici.

- Ce este un virus ?

Virusul este un program de dimensiune foarte mica, de regula invizibil cu mijloace uzuale ale sistemului, care se gaseste pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasat unui programe, caz in care se numeste "paraziti". El este capabil sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obisnuit, sa produca modificari distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa "reproduca".

[REF1] Cu alte cuvinte "Virusul este o inteligenta artificiala lipsita de moralitate si sentiment, si-a dobandit inteligenta de la programatorul care l-a creat, dar poate fi la fel de imoral ca si autorul".

Astazi cuvantul VIRUS este folosit si pentru a descrie un tip de program pentru calculator care este creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele calculatorului.

- Scurt istoric.

Istoria virusilor de calculatoare este lunga si interesanta. Dar ea a devenit cu adevarat palpitanta abia din momentul in care a inceput sa se dezvolte industria PC-urilor. Pe masura ce dezvoltarea acestor calculatoare noi progresa, a devenit posibila si accesarea a mai mult de un program intr-un singur computer.

[REF2] In 1949 omul de stiinta John von Neumann pune bazele teoriei programelor capabile sa se “auto reproduca”.

In 1983, studentul Fred Cohen vorbeste pentru prima data despre virusul informatic dand o definitie acestuia.

Primul virus pe PC din istorie este creditat a fii “BRAIN”(1986) realizat de doi frati pakistanezi cu scopul a monitoriza pirateria programelor realizate de cei doi. Ei au descoperit ca un anumit sector dintr-un floppy disk contine un cod executabil care functiona de câte ori porneau computerul cu discheta montata in unitate. Acestora le-a venit ideea inlocuirii acestui cod executabil cu un program propriu. Acest program putea beneficia de memorie si putea fi astfel copiat in orice discheta si lansat de pe orice calculator de tip PC. Virusul ocupa doar 360 KB dintr-un floppy disc, fiind singurul virus din istorie care contine datele reale despre creatorii lui.

In 1991 apare pe piata si primul produs antivirus “Norton AntiVirus” realizat de “Symantec”.

[REF3] Pe masura ce s-au dezvoltat virusii, au devenit populare si cartile legate de programarea virusilor. Astfel, in 1990, Mark Ludwig scrie “The Little Black Book of Computer Viruses”, prima carte care contine informatii despre diferite tipuri de virusi, precum si codul sursa al acestora.

[REF4] Cel mai mic virus a fost scris prin rescrierea algoritmului comenzii Unix "sh". Acesta avea dimensiunea de 8 caractere si in afara de reproducere nu mai avea alta functie.

Daca in 1990 erau cunoscuti doar 300 de virusi, astazi numarul lor a ajuns in jur de 80.000 preconizandu-se in continuare o crestere impresionanta a numarului acestora.

- Denumirea virusilor. [REF1]

Existenta familiilor de virusi a dus la necesitatea stabilirii unor conventii de denumire a virusilor, care sa puna in evidenta, intr-o oarecare masura, relatiile de rudenie intre virusi. O astfel de conventie a fost propusa in 1991 de un comitet CARO format din Fridrik Skulason (editor tehnic al revistei Virus Bulletin), Alan Solomon (de la S&S International) si Vesselin Bontchev (pe atunci la universitatea din Hamburg).

S-a stabilit astfel ca denumirea CARO a virusilor sa contina pana la patru campuri separate cu punct. Cele patru campuri pot fi urmate de ':' si apoi de un modificator.

1. Primul camp este numele familiei.

2. Al doilea camp este numele grupului in cadrul familiei (un fel de subfamilie deci).

3. Al treilea camp este varianta majora si este de obicei reprezentat ca un numar care da lungimea virusului.

4. Al patrulea camp este varianta minora si este de obicei reprezentat printr-o litera mare.

- Clasificarea virusilor. [REF5]

Virusii pot fi clasificati dupa diferite criterii: modul de actiune, tipul de amenintare, grade de distrugere, tipul de instalare, modul de declansare etc.

In general, virusii pot fi integrati intr-una din urmatoarele sase mari categorii:

1. Virus de boot: Tip de virus care altereaza starea initiala a programului de bootare. El suprascrie sectorul boot al sistemului de operare. Un virus de boot ataca fie sectorul de incarcare principal (Master Boot Record), fie sectorul de incarcare DOS de pe disc. Toti virusii de acest tip modifica intr-un anume fel continutul sectorului de boot. Ei infecteaza orice disc logic al hard discului si orice discheta care se introduce in unitatea de dischete. Modificarile nu trebuie sa fie prea extinse: unii dintre cei mai noi astfel de virusi sunt capabili sa infecteze discul fix modificand doar zece bytes din acest sector de boot.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controversata Problema a Virusilor Informatici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 816 cuvinte
Nr caractere:
15 496 caractere
Marime:
13.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!