Clasificarea Virușilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Istoria viruşilor
2. Ce este un virus de calculator?
3. Clasificarea viruşilor
4. Alte exemple de viruşi
5. Apărarea împotriva viruşilor

Extras din referat:

1.Istoria viruşilor

Istoria viruşilor de calculatoare este lungă şi interesantă. Dar ea a devenit cu adevărat palpitantă abia din momentul în care a început să se dezvolte industria PC-urilor. Pe măsură ce dezvoltarea acestor calculatoare noi progresa, a devenit posibilă şi accesarea a mai mult de un program intr-un singur computer. In acelaşi timp, s-a manifestat şi o reacţie împotriva a tot ceea ce însemna computerul. Aceasta tendinţa are rădăcini mai vechi, dar impactul computerelor de tip PC a fost aşa de mare, incot şi reacţiile împotriva acestora au început să se facă mai evidente.

În anul 1986, nişte programatori de la Basic&Amjad au descoperit ca un anumit sector dintr-un floppy disk conţine un cod executabil care funcţiona de cate ori porneau computerul cu discheta montata in unitate. Acestora le-a venit ideea înlocuirii acestui cod executabil cu un program propriu. Acest program putea beneficia de memorie şi putea fi astfel copiat in orice discheta şi lansat de pe orice calculator de tip PC. Ei au numit acest program virus, ocupând doar 360 KB dintr-un floppy disc.

In acelaşi an, programatorul Ralf Burger a descoperit ca un fişier poate fi făcut sa se autocopieze, ataşând o copie intr-un alt director. El a făcut şi o demonstraţie despre acest efect pe care l-a numit VirDem (Virus Demonstration). Acesta a reprezentat un prim exemplu de virus, autentic dar destul de nevinovat, intricat nu putea infecta decât fişierele cu extensia .COM.

La scurt timp au început sa apăra numeroşi viruşi, fabricaţi peste tot in lume. Ei au evoluat rapid, luând diverse forme şi înglobând idei din ce in ce mai sofisticate.

Iată o scurta dar spectaculoasa evoluţie a fabricării in serie in toate colturile lumii şi lansării pe piaţa a viruşilor:

- in anul 1990 erau cunoscuţi şi catalogaţi 300 de viruşi

- in anul 1991 existau peste 1000 de viruşi

- in anul 1994 erau înregistraţi peste 4000 de viruşi

- in anul 1995 s-au înregistrat peste 7000 de viruşi

Anul 1995 este cunoscut ca fiind şi anul in care a început sa apăra conceptul de macrovirus, devenind in scurt timp o adevărată ameninţare, deoarece erau mult mai uşor de fabricat decât părinţii lor viruşii. Aceştia nu erau adresaţi numai anumitor platforme specifice, precum Microsoft Word pentru Windows 3.x/95/NT şi Macintosh, astfel incot ei puteau fi folosiţi pentru orice program, uşurându-se calea de apariţie a cunoscuţilor microviruşi care au infestat fişierele la acea vreme produsul Lotus AmiPro.

Primul dintre macroviruşi a fost cel folosit in Word şi Word Basic. In luna iulie 1996 a apărut şi primul microvirus cunoscut sub numele ZM.Laroux care era destinat distrugerii produsului Microsoft Excel.

2. Ce este un virus de calculator?

Nu ne-am propus in aceste capitole sa lămurim complet problema şi sa discutam toate particularităţile referitoare la viruşii calculatoarelor. Ne-am propus doar sa abordam acest subiect din punct de vedere al realităţii obiective, pornind de la faptul ca aceşti viruşii exista, sunt o realitate de multa vreme şi fac mult rău. Ne-am propus, totodată, sa înţelegem mai bine ce reprezintă aceşti viruşi ai calculatoarelor, cum se răspândesc ei, ce ameninţa şi cum ne putem apăra împotriva lor. In fine, vom prezenta câteva exemple, dintre cele mai concludente, şi vom descrie pagubele produse. In fine, vom discuta şi despre metodele practice de a combate acest flagel.

Mai precizam ca aceste capitole nu au deloc pretenţia de a epuiza subiectul. Ele se adresează acelor utilizatori care folosesc calculatorul aproape zilnic dar nu-l cunosc suficient de bine. Ca urmare, nu vom oferi nici un lucru nou pentru programatorii, inginerii de sistem sau administratorii de sisteme, baze de date sau aplicaţii. Cu alte cuvinte, nu-i vom putea ajuta in mod deosebit pe adevăraţii specialişti ai calculatoarelor, interesaţi de aceasta problema in cele mai mici detalii.

A fost cu adevărat o mare surpriza pentru omenire atunci când a descoperit, acum câteva decenii, şi a trebuit sa accepte ideea existentei unor viruşi de alta natura decât cea biologica.

Un virus de calculator, sau virus informatic ASA cum i se mai spune, nu este altceva decât un program de dimensiuni mici, construit cu scopul de a face o gluma sau de a sabota pe cineva. Acest program are, de regula, proprietatea ca se autoreproduce, ataşându-se altor programe şi executând operaţii nedorite şi uneori de distrugere.

Dimensiunile mici ale programului-virus reprezintă o caracteristica importanta, intricat autorii ţin foarte mult ca produsul lor cu intenţii agresive sa nu fie observat cu uşurinţa.

ASA cum am menţionat deja, când un virus infectează un disc, de exemplu, el se autoreproduce, ataşându-se la alte programe, inclusiv la programele vitale ale sistemului. Ca şi in cazul unui virus real, efectele unui virus al calculatorului pot sa nu fie detectate o perioada de mai multe zile sau săptămîni, timp in care, orice disc introdus in sistem poate fi infectat cu o copie ascunsa a virusului.

Atunci când apar, efectele sunt diferite, variind de la mesaje glumeţe la erori in funcţionarea programelor de sistem sau ştergeri catastrofice a tuturor informaţiilor de pe un hard disk. De aceea nu este indicat sa se plece de la ipoteza ca un virus nu înseamnă ceva mai mult decât o gluma.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea Virusilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
1/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 029 cuvinte
Nr caractere:
40 605 caractere
Marime:
117.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!