Baze de Date . Visual Foxpro

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1. Noţiuni generale

O bază de date reprezintă un ansamblu de date integrat, anume structurat şi dotat cu o descriere a acestei structuri. Descrierea structurii poartă numele de dicţionar de date sau metadate şi crează o interdependenţă între datele propriu-zise şi programe.

Baza de date poate fi privită ca o colecţie de fişiere interconectate care conţin nucleul de date necesare unui sistem informatic. Astfel, poate fi considerată drept un model al unor aspecte ale realităţii unei unităţi economice, modelată prin intermediul datelor. Diferitele obiecte din cadrul realităţii, ce prezintă interes, sunt denumite clase sau entităţi. Pentru aceste obiecte sunt achiziţionate şi memorate date referitoare la diferite caracteristici (atribute). Baza de date se constituie ca un ansamblu intercorelat de colecţii de date, prin care se realizează reprezentarea unei realităţi.

Datele constituie orice mesaj primit de un receptor, sub o anumită formă.

Informaţiile reprezintă cantitatea de noutate adusă de un mesaj din exterior (realitate). Un fişier este un ansamblu de înregistrări fizice, omogene din punct de vedere al conţinutului şi al prelucrării.

O înregistrare fizică este o unitate de transfer între memoria internă şi cea externă a calculatorului.

O înregistrare logică este unitatea de prelucrare din punct de vedere al programului utilizator. O înregistrare se compune din câmpuri (atribute) care descriu anumite aspecte ale realităţii. Câmpurile sunt înregistrări logice.

O bază de date trebuie să asigure:

• abstractizarea datelor (baza de date fiind un model al realităţii), integrarea datelor (baza de date este un ansamblu de colecţii de date intercorelate, cu redundanţă controlată);

• integritatea datelor (se referă la corectitudinea datelor încărcate şi manipulate astfel încât să se respecte restricţiile de integritate);

• securitatea datelor (limitarea accesului la baza de date);

• partajarea datelor (datele pot fi accesate de mai mulţi utilizatori, eventual în acelaşi timp);

• independenţa datelor (organizarea datelor să fie transparentă pentru utilizatori, modificările în baza de date să nu afecteze programele de aplicaţii).

Sisteme de baze de date

Sistemele de baze de date, sau băncile de date, reprezintă un sistem de organizare şi prelucrare, respectiv teleprelucrare (prelucrare la distanţă) a informaţiei, constituit din următoarele trei elemente:

• colecţie de date aflate în interdependenţă;

• descrierea datelor şi a relaţiilor dintre ele;

• un sistem de programe care asigură exploatarea bazei de date (actualizare, interogare).

Arhitectura sistemului de baze de date este formată din următoarele componente :

• baza/bazele de date - reprezintă componenta de tip date a sistemului (colecţiile de date propriu-zise, indexii);

• sistemul de gestiune a bazei/bazelor de date - ansamblul de programe prin care se asigură gestionarea şi prelucrarea complexă a datelor şi care reprezintă componenta software a sistemului de baze de date (Sistem de Gestiune a Bazelor de Date - SGBD);

• alte componente - proceduri manuale sau automate, inclusiv reglementări administrative, destinate bunei funcţionări a sistemului, dicţionarul bazei de date (metabaza de date) care conţine informaţii despre date, structura acestora, elemente de descriere a semanticii, statistici, documentaţii, mijloacele hardware utilizate, personalul implicat.

Observații:

Noţiuni generale de baze de date

Limbajul de programare Visual Foxpro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de Date . Visual Foxpro.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 402 cuvinte
Nr caractere:
34 827 caractere
Marime:
129.45KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!