Tehnica vânzărilor în marjă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
1. CAP I. OBIECTIVUL SI TEMA LUCRARII ABORDATE
2. CAP II. TEHNICA TRANZACTIILOR IN MARJA
3. CAP III. APLICATIE CU TRANZACTII IN MARJA
4. CAP IV. CONCLUZII
5. BIBIOGRAFIE

Extras din referat:

TRANZACTII CU TITLURI PRIMARE. TRANZACTII IN MARJA

CAP I. OBIECTIVUL SI TEMA

Tema aleasa pentru a fi dezbatuta in urmatoarea lucrare se bazeaza pe negocierea titlurilor financiare primare- actiuni si obligatiuni- pe analiza tranzactiilor in marja.

Negocierea se realizeaza in modalitati diferite pe pietile bursiere de tip american (New York) si respectiv pe cele de tip european (Paris). In primul caz se practica tranzactiile pe bani gata (for cash) si cele pe datorie sau in marja (on margin); iar in al doilea caz sunt utilizate operatiunile la vedere (au comptant) si cele la termen sau cu lichidare lunara.

Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni realizate pe pietele bursiere de tip american pot fi clasificate in mai multe moduri: dupa natura contului deschis de client la broker, ele se impart in tranzactii pe bani gata si tranzactii in marja.

Lucrarea de fata va analiza tranzactiile in marja - marja initiala.

CAP.II. TEHNICA TRANZACTIILOR IN MARJA

Tranzactiile in marja, ca o varianta a tranzactilor la vedere (sau “pe bani gata”), reprezinta cumparari de titluri primare pe datorie, caz in care, brokerul acorda clientului sau, in anumite limite, un credit pentru realizarea operatiunii bursiere.

Cunoscute si sub denumirea de tranzactii in conturi de siguranta de tip “M” (Long Margin Accounts), acestea nu se efectueaza in prezent la BVB datorita gradului inalt de risc pe care il presupun. BVB va trebui sa stabileasca reguli foarte stricte referitoare la imprumuturile clientilor, inainte de a deschide conturi de singuranta.

Contul de siguranta se deschide atunci cand un client cumpara mai multe titluri cu aceeasi suma de bani sau acelasi numar de titluri cu o suma initiala mai redusa, utilizand titlurile drept gaj pentru imprumut. Prin urmare, investitorul care da ordin de cumparare a unui volum de actiuni, nu trebuie sa achite firmei broker cu care lucreaza intreaga contravaloare a acestora: el trebuie sa depuna in termenul prescris, pentru lichidarea normala, numai o anumita “acoperire” sau marja (margin), diferenta pana la valoarea contractului constituind-o imprumutul pe care clientul il obtine de la broker pentru tranzactia respectiva (debit balance ).

Prin trazactiile in marja se creeaza o capacitate financiara suplimentara clientului. In functie de nivelul marjei, aceasta poate, cu o anumita suma avansata in operatiune, sa castige sau sa piarda mai mult decat intr-o tranzactie cash (se produce efectul de levier).

Pentru efectuarea unor astfel de tranzactii, clientul trebuie sa ofere o garantie, iar aceasta este reprezentata de titlurile care fac obiectul contractului si care raman la broker. Daca investitorul doreste sa intre in posesia titlurilor, el trebuie sa restituie creditul (inclusiv dobanda), adica sa anuleze debitul sau la broker. Aceste titluri ce servesc drept garantie se numer COLATERAL.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica Vanzarilor in Marja.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 663 cuvinte
Nr caractere:
15 716 caractere
Marime:
17.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!