Rolul în Cadrul Sistemului Financiar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Definirea obiectivelor, cuvinte cheie
2. Introducere : Necesitatea bancii
3. Rolul, Locul si Importanta Bancii Centrale in Sistemul Bancar
4. Bancile Comerciale si rolul lor in Sistemul Bancar
5. Studiu de caz : -BNR in cadrul Sistemului Bancar Romanesc
6. Concluzii

Extras din referat:

Definirea obiectivelor

- Sistemul financiar bancar

- Sistemul bancar din Romania

- Rolul BNR

- Insusirea notiunilor de baza privind bancile comerciale

- Cunoasterea principalelor operatiuni bancare desfasurate de bancile comerciale

- Realizarea importantei bancilor comerciale in cadrul sistemului bancar

Cuvinte cheie

- Sistem bancar

- Banca comerciala

- Operatiuni pasive

- Operatiuni active

- Rolul bancii comerciale

- BNR

Introducere

Intr-o economie de piata sistemul bancar indeplineste functia de atragere si concentrare a economiilor societatii si de canalizare a acestora printr-un proces obiectiv si impartial de alocare a creditului catre acele eficiente investitii.

Principalii intermediari financiari sunt băncile, a căror caracteristică importantă constă în capacitatea lor de a pune în circulaţie creanţe asupra lor însele, sporind volumul mijloacelor de plată şi implicit al masei monetare. Ele facilitează formarea capitalului disponibil în economie.

În condiţiile amplificării schimburilor comerciale, dezvoltării relaţilor economice între state şi în special avântului fără precedent luat de tehnologia informaţională în ultimele decenii, rolul băncilor în economie creşte substanţial atât în ansamblurile economice naţionale, cât şi la nivel zonal şi mondial.

Incepand cu anul 1946 si in perioada care a urmat pana in 1990,asistam la un proces de lichidare a sistemului bancar clasic,de transformari structurale sifunctionale,prin care se pun bazele unui sistem bancar etatist ce trebuia sa raspunda comandamentelor de tip socialist , super-centralizata.Nu se poate vorbi in aceasta perioada de un sistem bancar care sa poata promova o strategie monetara si de credit in nume propriu,ci de un sistem fara coloana vertebrala. După Revoluţie a fost aprobat noul Statut al Băncii Naţionale a României prin Legea nr. 34/1991. Acesta a fost abrogat prin Legea nr. 101/1998 care a abrogat actualul Statut al Băncii Naţionale a României, în vigoare din iulie 1998.

Activitatea bancară într-o formă primară a apărut cu foarte multe secole în urmă în Orientul Apropiat, mai exact în Mesopotamia antică.

Banca se manifestă pe piaţă ca o instituţie de intermediere financiară, care canalizează fondurile de la cei ce au surplus la cei ce au deficit.

Anul 1990 consemnează începutul unui amplu proces de transformări în România, sistemul bancar românesc se reorganizează radical în sensul structurării sale pe două trepte organizatorice, respectiv Banca Naţionala a României şi băncile comerciale.

Banca Naţională a României a fost reorganizată în sensul că a cedat operaţiunile de natură comercială şi a căpătat din nou numai sarcinile de Bancă Centrală. Fostele bănci de stat au fost transformate în bănci comerciale.

Au fost înfiinţate bănci cu capital privat autohton, precum şi sucursale ale unor bănci străine.

Obiectivul băncii este ca activele sale să aibă o formă atractivă pentru investitori, iar pasivele să aibă o forma atractivă pentru cei ce economisesc.

Acest parteneriat de afaceri pune banca într-o relaţie directă cu un număr mare de clienţi, fie ei persoane juridice sau persoane fizice, faţă de care se stabileşte o politică bancară adecvată, în care interesele acestora se combină cu interesele băncii, pentru ca operaţiunile ce se derulează să fie profitabile pentru ambele părţi.

Profitabilitatea bancară este o precondiţie care influenţează existenţa, dezvoltarea şi integritatea viitoare a băncii. Obiectivul final al activităţii bancare este optimizarea operaţiunilor bancare, pentru a se asigura un anumit nivel de profitabilitate.

Activitatea bancară ce se desfăşoară in România este reglementată de Legea bancară nr. 58/1998 şi de Legea nr. 101/1998 privind statutul Băncii Naţionale a României.

De la data de 01.04.1995 funcţionează pe structura B.N.R. case de compensaţie ce efectuează decontări între băncile comerciale.

Sistemul bancar român este organizat pe doua paliere:

-Banca Naţională a României;

-Societăţile bancare reprezentate de băncile comerciale.

Totalitatea băncilor care funcţionează într-o economie formează sistemul bancar în structura căruia distingem: banca centrală; băncile comerciale sau de depozit; societăţile financiare; băncile şi instituţiile de credit specializate.Stabilitatea sistemului bancar este un obiectiv integrat politicii de stabilizarea macroeconomică, ca urmare sistemul bancar este unul din cele mai reglementate domenii.

Sistemul bancar este ierarhizat avand o structura piramidala, in care la baza se afla un numar mai mare sau mai mic de banci comerciale, iar in varf se situează banca centrala. In acest sistem cu doua niveluri decontarea scriptica a tranzactiilor dintre agentii nebancari se opereaza prin bancile comerciale (banci de rangul 2), iar decontarea scriptica a tranzactiilor dintre băncile comerciale se opereaza prin banca centrala (bancă de prim rang) „banca bancilor”. Această centralizare a sistemului bancar cunoaste insă si unele exceptii minore, si anume cazurile in care anumite intreprinderi pot deschide conturi curente direct la Banca Centrala.

Bibliografie:

1.Al.Olteanu,Fl.M.Olteanu,L.Badea,“Management bancar,caracteristici,strategii,studii de caz”.Editura Dareco 2003

2. Bogdan Căpraru,” Banca centrală şi mediul economic – repere teoretice, evoluţii şi analize”, Editura Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi Colecţia Businesslike, 2009

3. Mariana Diaconescu “Banci, sisteme de plati si riscuri” Ed. Economica 2000.

4. Mircea-Ştefan Minea, Constituirea societăţilor comerciale, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1996

5. Nicolae DARDAC, Teodora VASCU,” "Moneda si Credit",Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti 2001

6. Vasile Turliuc, Vasile, Cocris, Moneda si credit, Ed. Ankarom, Iasi, 1998,.

7. www.bcr.ro

8.www.bnro.ro

Observații:

Universitatea “VALAHIA” Târgovişte

Facultatea de Ştiinţe Economice

Specializarea Finanţe-Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul in Cadrul Sistemului Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 910 cuvinte
Nr caractere:
43 906 caractere
Marime:
41.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!