Rating pe piața de capital

Extras din referat:

Ce este un rating?

Un rating inseamna o evaluare facuta de o agentie specializata asupra riscului de neachitare a unei obligatiuni de catre un debitor – adica a riscului de neplata la timp si in intregime a principalului si a dobanzii de-a lungul vietii instrumentului evaluat (obligatiuni, garantii de imprumut si orice fel de polite de debit).

Rating-urile sunt niste calificative care se dau in functie de capacitatea si bunavointa emitentului de a-si achita obligatiile, un ghid al abilitatii si dorintei emitentului de a intruni conditiile emisiunii, reprezentant un factor important in luarea deciziei de investire.

Tot despre rating…

Ratingul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung, in functie de scadenta datoriilor respective.

Agentiile de rating evalueaza emisiunile de titluri debitoare pe categorii sau clase de risc si le marcheaza cu litere. Notatiile de rating ale tuturor serviciilor de rating sunt similare.

Debitorii pot fi diferentiati in functie de acesta capacitate de rambursare a obligatiilor financiare pe o scala care se intinde in a reflecta cea mai puternica calitate (rating AAA) pina la cea mai slaba calitate (rating D).

Piata internationala este dominata de trei agentii de rating, respectiv Standard&Poor’s, cu o cota de 40%, Moody’s cu 39%, ambele detinute de companii americane, si Fitch – 15%, companie apartinind trustului Fimalac din Franta.

Ratingurile agentiei Moody’s variaza de la Aaa la Aa, A s.a.m.d. pana la C care este cel mai scazut rating, in timp ce S&P merge de la AAA pana la D, cel mai scazut rating.

Primele patru categorii, de la Aaa (AAA) pana la Baa (BBB) sunt denumite “grad de investitie” (investment grade) insemnand printre altele, un risc relativ mic.

Obligatiunile cu ratinguri mai mici decat ale celor cu grad (nivel superior) de investitie (Ba, B, Caa, Ca, C si D ) sunt considerate “speculative”, ceea ce inseamna ca posibilitatea emitentului de a-si indeplini este mai putin sigura. Aceste obligatiuni sunt denumite “junk bonds” datorita randamentului mare dar si riscului mare.

Ratinguri diferite de la agentii de rating diferite pentru acelasi emitent sunt rare si sunt denumite “split ratings”. De obicei ele difera doar cu un nivel, diferentele de mai mult de un nivel sunt extrem de rare.

Observații:

conceptul de rating.., Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rating pe Piata de Capital.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Marime:
4.04MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Maria, Prisecariu
Sus!