Perspectivele RASDAQ România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Organizarea pieţei extrabursiere în România pagina 3
2. Indicii Pieţei RASDAQ şi evoluţia pieţei RASDAQ în perioada 2005-2012 pagina 7
• Studiu de caz pagina 12
3. Bibliografie pagina 16

Extras din referat:

1. Organizarea pieţei extrabursiere în România

Piaţa extrabursieră se caracterizează printr-o funcţionare descentralizată, unde cererea şi oferta sunt foarte lichide, participanţii sunt în număr mare şi se numesc dealeri. Pe această piaţă difuză se tranzacţionează afaceri noi, în dezvoltare sau societăţi care nu îndeplinesc în totalitate criteriile exigenţei bursiere, ori pentru moment nu intenţionează cotarea pe o piaţă organizată. Dacă o societate pe acţiuni doreşte să fie tranzacţionată la Bursa de Valori, trebuie să demonstreze că a avut o anumită perioadă de funcţionare cu profit, că perspectivele sunt încurajatoare, trebuie să funcţioneze periodic informaţii despre activitatea şi managementul sau/şi să plătească taxe de admitere, de menţinere etc.

Pe piaţa extrabursieră din România, numită RASDAQ (Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotations), sunt tranzacţionate valorile mobiliare neincluse la Cota Bursei de Valori şi aprobate de CNVM şi de Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM).

Prima zi de tranzacţionare pe piaţa RASDAQ a fost 1 noiembrie 1996, când s-au tranzacţionat acţiunile a 3 societăţi. Acţiunile listate pe această piaţă sunt rezultate în urma Procesului de Privatizare în Masă, ce a dus la o creştere explozivă a numărului de societăţi tranzacţionate, adică peste 5000 de societăţi listate. Desigur datorită condiţiilor specifice pieţei româneşti, numai un număr redus al acestora se tranzacţionează regulat şi au o piaţă ordonată a valorilor mobiliare. În ultima perioadă au existat şi începuturi timide de listare pe RASDAQ a unor societăţi private înfiinţate după 1989: Fondul Oamenilor de Afaceri, Brau Union, Banca Carpatica, Gepa, Asigurarea Populară Română. Piaţa RASDAQ a făcut şi o serie de paşi în direcţia tranzacţionării unor noi instrumente. Astfel, a fost tranzacţionată o emisiune de certificate de depozit emise de către o bancă comercială, existând intenţia introducerii în viitorul apropiat a obligaţiunilor corporatiste pe această piaţă.

Piaţa extrabursiară este organizată în patru componente:

 Sistemul de tranzacţionare RASDAQ: sistemul electronic de tranzacţionare RASDAQ este cea mai importantă componenţă pe pieţei extrabursiere. Constituită ca o structură tehnică afiliată Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare şi înmatriculată ca societate cu răspundere limitată, activitatea sa constă în operarea şi menţinerea sistemului electronic de tranzacţionare, numit de asemenea RASDAQ.

 Registrele independente ale acţiunilor păstrează în siguranţă toate datele asupra acţionarilor rezultaţi din Programul de Privatizare în Masă (PPM), permutând ca acţiunile PPM să fie tranzacţionate pe RASDAQ, iar aceste tranzacţii să fie decontate la SNCDD. Primul registru independent a fost Registrul Român al Acţionarilor – RRA, înfiinţarea RRA fiind urmată de apariţia altor registre independente ale acţionarilor.

 Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare – ANSVM reprezintă interesele comunităţii societăţilor de valori mobiliare şi canalizează eforturile îndreptate spre dezvoltarea pieţei extrabursiere în sprijinul tranzacţionării pe piaţa secundară a acţiunilor rezultate din Programul de Privatizare în Masă.

 Societatea Naţională de Compensare, Decontare şi Depozitare – SNCDD menţine o evidenţă a tuturor tranzacţiilor executate între utilizatorii săi direcţi pe piaţa OTC, conform datelor transmise de sistemul de tranzacţionare RASDAQ, desfăşurând o activitate de utilitate publică pentru facilitarea compensării tranzacţiilor şi coordonând livrarea valorilor mobiliare şi a numerarului către utilizatorii direcţi.

Piaţa extrabursieră are rolul de a mobiliza resursele financiare disponibile în cadrul economiei pentru realizarea scopurilor agenţilor economici emitenți de titluri, asigurând astfel circulaţia capitalurilor financiare şi cea mai bună forma de utilizare a surplusului de capital. Deşi această funcţie este specifică pieţei primare, ea se realizează în cadrul economiei româneşti în special prin utilizarea mecanismelor specifice pieţei RASDAQ, ca în cazul majorărilor de capital operate de emitenţii de valori mobiliare.

Observații:

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CLUJ NAPOCA

EXTENSIA SFÂNTU GHEORGHE

MANAGEMENTUL DEZVOLTĂRII AFACERILOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perspectivele RASDAQ Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 082 cuvinte
Nr caractere:
18 668 caractere
Marime:
70.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!