Listarea la Bursă și Efectul Său Asupra Prețului Acțiunilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
1. LISTAREA LA BURSĂ 4
2. STABILIREA PREȚULUI ACȚIUNII 7
3. VALOAREA SI CURSUL ACȚIUNILOR 8
4. EFECTELE ASUPRA PREȚULUI ACȚIUNILOR 11
5. EVALUAREA ACȚIUNILOR 13
6. CÂSTIGUL SAU PIERDEREA 13
7. BIBLIOGRAFIE 15

Extras din referat:

INTRODUCERE

Orice investitor român sau străin poate să tranzacţioneze la bursă dar nu direct, ci numai prin intermediul unei societăţi de brokeraj.

De aceea, primul pas pe care trebuie să-l facă un investitor este contactarea unui consultant de investiţii care poate alege societatea de brokeraj cea mai avantajoasă, cu care va lucra investitorul.

După ce un investitor a ales un consultant de investiţii, următorul pas va fi acela de a decide dacă vrea să investească pe termen scurt sau lung, pentru obţinerea de câştig de capital sau de dividende.

Consultantul de investiţii poate să întocmească în urma acestor informaţii, portofoliul cel mai adecvat cerinţelor clientului.

În consecinţă investitorul va deschide un cont individual de acţiuni la societatea de brokeraj agreată de consultant. În acest cont va fi menţinut portofoliul de acţiuni.

Aceeaşi procedură trebuie să urmeze şi o persoană devenită acţionar prin procesul de privatizare în masă care a primit acţiunile unei societăţi listate la bursă şi doreşte să le vândă.

În cazul acţionarilor care deţin acţiuni la o societate închisă sau nelistată pe piaţa bursiere BVB, vânzarea acţiunilor se face prin documente notariale (uneori există clauza de preemţiune care obligă deţinătorul să ofere spre cumpărare mai întâi acţionarilor societăţii acţiunile deţinute şi apoi să încerce să le vândă altora).

În acest caz preţul de piaţă al acţiunii este greu de stabilit sau se stabileşte prin negociere directă.

LISTAREA LA BURSA SI EFECTUL SAU ASUPRA PRETULUI ACTIUNILOR: STUDIU DE CAZ BVB

1. LISTAREA LA BURSĂ

Pentru a obtine bani de pe piata de capital, o societate trebuie să încerce să se listeze la bursă.

Iar primul pas care trebuie făcut este initierea unei oferte publice (IPO) prin care se vinde un procent din actiunile societătii, către cei care doresc.

O Oferta Publica Initială constituie o modalitate de a stringe bani de la public, evitând astfel greutătile si obstacolele pe care le ridică împrumuturile bancare si procedurile aferente.

Listarea la bursă presupune atât respectarea regulamentului aprobat de consiliul fiecarei burse cât si întrunirea cerintelor impuse de legislatia natională.

Regulamentul de admitere prevede conditiile ce trebuiesc îndeplinite de o societate pentru a fi admisă pentru cotare, modalitatea de vânzare a actiunilor si obligatiunilor, continutul cererii pentru listare.

Condiţiile de indeplinit:

1. Valoarea probabilă de piată a titlurilor pentru care se doreste cotarea trebuie sa fie egală sau superioară valorii impuse de lege; emisiunile ulterioare de actiuni, dintr-o clasă deja cotată, nu se mai supun acestor limite.

2. Titlurile trebuie sa fie liber transferabile, degrevate de orice garantie reală sau poprire legală.

3. Publicarea bilantului si a conturilor de profit si pierderii pe ultimii cinci ani anteriori cererii de cotare.

4. Un minim de 25% din actiuni trebuie să fie detinute de persoane neasociate cu actionarii sau directorii firmei.

5. Publicarea unui dosar care să cuprindă informatii despre titlurile emise si care urmează să fie emise. Aciunile nou emise se oferă actionarilor existenti sau noilor actionari în cazul în care se doreste mărire de capital. Societatea trebuie să-si informeze actionarii în scopul ocrotirii intereselor acestora de lansarea, periodic, de anunturi publicitare; publicarea anuală a situatiei conturilor contabile; prezentarea de rapoarte de analiză economică la jumatatea anului; întocmirea unui raport preliminar cu privire la profitul preconizat pe anul financiar si la investitii, amplasamente, conventii încheiate, diverse reglementări de insemnătate majoră; prezentarea de informatii cu privire la schimbările în structura comitetului director si în general în structura aparatului de conducere de bază; comunicări cu detinătorii de titluri. Pentru a putea cota la bursă, o societate trebuie să numească un membru al bursei ca garant al cererii de cotare, care să poată furniza toate informatiile cerute de departamentul pentru cotatii al bursei.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN ORADEA

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

SPECIALIZARE MASTER: RELAŢII ECONOMICE EUROPENE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Listarea la Bursa si Efectul Sau Asupra Pretului Actiunilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 542 cuvinte
Nr caractere:
18 902 caractere
Marime:
17.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!