Investiții Internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Piaţa creează contextul necesar pentru ca profitul să devină principalul stimulent pentru a realiza produse competitive şi la costuri cât mai mici. Piaţa, prin sistemul liberei concurenţe, “permite obţinerea unei repartiţii a resurselor ale căror grad de eficienţă este echivalent cu aceea a unui dictator care are acces la toate datele economice şi sociale”.

Economia de piaţă, în concepţia lui Fr.Von Hayek este “o economie a informaţiilor, a transmiterii şi prelucrării lor rapide în vederea obţinerii unor decizii prompte şi oportune. Pentru a realiza această misiune, piaţa are de partea sa avantajele pe care i le conferă concurenţa şi descentralizarea. Aceasta din urmă, rezolvând paradoxul complexităţii, lasă ultima decizie pe seama agentului economic care este cel mai bine informat în problema respectivă”. Piaţa devine astfel un puternic mijloc de crearea a bogăţiei , ea dezvăluie şi dezvoltă o economie a informaţiei, fără de care omenirea nu ar cunoaşte progresul.

Piaţa asigură loialitatea tranzacţiilor, respectul reciproc dintre participanţii la actul de schimb şi respectarea regulilor. Diferenţa de câştig reflectă eficienţa fiecărui jucător în folosirea informaţiei.

Piaţa ocupă locul central în mecanismul de funcţionare a economiei de piaţă şi poate fi definită prin trăsăturile sale caracteristice, şi anume:

- loc de întâlnire a cererii cu oferta

- loc de formare a preţului

- un contract de vânzare-cumpărare

- loc de schimb pentru diferitele produse

- loc de manifestare a concurenţei

Agenţiile de rating au apărut pentru prima dată în S.U.A. Prima societate ce s-a lansat în activitatea de rating a fost The Mercantile Agency apărută în 1841 la New York. Primul birou situat în afara Americii de Nord a fost deschis în 1857 în Londra. În 1859 The Mercantile Agency trece în proprietatea lui Robert Graham Dun schimbându-şi totodată şi denumirea în R. G. Dun & Company. Chiar dacă notarea era destul de răspândita înaintea celui de-al doilea război mondial, ea nu privea decât Statele Unite. Autorităţile de reglementare au impus societăţilor financiare constituirea de provizioane pentru titlurile speculative grade.

Efectele au fost multiple:

- s-a manifestat tendinţa instituţionalizării rolului agenţiilor de notare pe piaţă,

- piaţa obligatară s-a fracţionat în două compartimente definite în funcţie de risc.

2. FTSE

FTSE ajuta investitorii din intreaga lume sa ia decizii de investiţii în cunoştinţă de cauza şi să aibă un randament ridicat al investiţiilor lor.

FTSE calculează peste 120.000 de indici în timp real si acoperă mai mult de 80 de ţări şi toate clasele de active principale. Astfel, FTSE ofera solutii pentru toti cei care sunt un investitori instituţionali sau individuali, manageri de active sau de banca de investitii, consultanti de investiţii sau analisti de cercetare.

3. MSCI

In 1969, sunt lansate primele produse index pentru pietele internationale de capital. In 1986, Morgan Stanley obtine licenta iar indicii sunt denumiti Morgan Stanley Capital International (MSCI). Ulterior, in 2004 , MSCI fuzioneaza cu Barrra, un furnizor de portofoliu si o societate cu un sistem de management al riscului foarte bine dezvoltat. Ca parte a tranzactiei, este achizitionata si FEA (Financial Engineering Associates), iar in 2009, MSCI se separa total de Morgan Stanley.

4. STANDARD&POOR'S – este o agentie de rating cu acoperire in 23 de tari si cu o istorie care dateaza in urma cu 150 ani. Astazi, Standard & Poor'S ofera investitorilor, o serie de informatii complexe legate de ratinguri de credite, indici, mediu investitional, evaluarea riscului si solutii adecvate.

Indicii Standard & Poor'S sunt foarte cunoscuti la nevel global. Indicii includ S&P 500, unul dintre cei mai cunoscuti si urmariti indici, S&P/Case-Shiller Home Price, S&P Global BMI, S&P GSCI si S&P National AMT – Free Municipal Bond Index.

Observații:

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Facultatea de business

Administrarea afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Investitii Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 427 cuvinte
Nr caractere:
8 655 caractere
Marime:
62.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!