Indicii bursieri pe exemplul Bursei de Valori București

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I: SCUTR ISTORIC AL BURSEI IN ROMANIA
CAPITOLUL II: INDICII BURSIERI
II.1. ISTORIC SI CLASIFICARE
II.2. CONSTRUCTIA INDICILOR BURSIERI
II.3. CALCULUL INDICILOR BURSIERI
CAPITOLUL III: INDICII BURSEI DE VALORI BUCURESTI
III.1. INDICELE BET
III.2. INDICELE BET – C
III.3. INDICELE BET – FI
III.4. EVOLUTIA INDICILOR BURSIERI 2006
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

1. SCURT ISTORIC AL BURSEI IN ROMANIA

Activitatea bursiera in tara noastra isi marcheaza primele inceputuri in anul 1839; bursele de comert intemeiate atunci au fost lipsite de o activitate notabila, datorita absentei bazelor legislative autohtone. Drept urmare, in anul 1840 a fost promulgat si pus in aplicare, dupa Codul Comercial francez, „Codicele de comert al Tarii Romanesti” care in 1884, dupa Unirea Principatelor, s-a aplicat si in Moldova. A fost infiintata Bursa de Marfuri care si-a extins activitatea ulterior si la tranzactionarea efectelor de comert, la schimburile valutare, operatiunile bursiere din Bucuresti desfasurandu-se la „Hanul cu tei”.

Mai tarziu, in iulie 1981, a fost promulgata „Legea asupra Burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri” care, in vechiul regat, a pus bazele organizarii activitatii de bursa dupa modelul francez, iar in Bucovina, in Transilvania si Banat, organizarea burselor era dupa modelul austriac. Deschiderea bursei din Bucuresti a avut loc la 1 decembrie 1882, iar peste o saptamana, a aparut si cota bursei, piblicata in Monitorul Oficial.

Deficientele functionale, lipsa de comparabilitate cu sistemele de bursa din zonele invecinate au cerut modificari conceptuale ale legislatiei de profil si, ca urmare, in mai 1904, a fost promulgata „Legea asupra burselor de comert”. Potrivit prevederilor acestei legi, activitatea bursierea a fost asezata pe principiul „libertatii tranzactiilor” intre „membrii corporatiunii bursei” pentru operatiunile pe cont propriu, cele intermediare mentinandu-se in competenta agentilor oficiali de bursa. Acestia, numiti prin decret regal, la propunerea comitetului bursei, aveau ca atributiuni „negocierea efectelor publice, actiunilor, obligatiunilor, devizelor si monedelor, din ordinul si de pe contul clientilor lor”.

In Regulamentul interior al Bursei din Bucuresti, aprobat cu Ord. Nr. 68047/12 octombrie 1904 si modificat in 1909 la art. 5, de exemplu, era scris: „Bursa este deschisa in toate zilele de lucru de la 9,30 la 10,30 pentru operatiunile de cereale si marfuri de tot felul si de la orele 11,00 pana la 12,00 dimineata, pentru operatiunile de schimb si efecte. Deschiderea si inchiderea bursei se anunta prin sunare de clopot.”

Pe langa numeroase elemente noi de natura conceptuala si solutii juridice, noua lege a separat bursa de efecte, actiuni si schimb de bursa de marfuri, ceea ce a avut un puternic rol stimulator al pietei de capital, de patrundere a investitiilor straine in economia firava a tineriei Romanii, de vehiculare a capitalului prin sisteme concurentiale si operatiuni „pe bani gata” si „pe termen”. Totodata, s-a prevazut posibilitatea constituirii „Camerei sindicale a agentilor economici oficiali de schimb”, cu dreptul de „a crea fonduri speciale de prevedere si garantie”, precum si a unei „Case de lichidare si Compensatiuni”, ceea ce a avut ca efect cresterea credebilitatii activitatii bursiere si a influentei acesteia in randul investitorilor.

Activitatea Bursei de Efecte, Actiuni si Schimb din Bucuresti s-a intrerupt la sfarsitul primei jumatatia acestui secol, in 1941.

Dupa o intrerupere de cinci decenii, bursa de valori a fost reinfiintata pe piata de capital a Romaniei, in anul 1995. Ca o componenta a asa-numitei „economii simbolice”, bursa de valori este o institutie indispensabila a economiei de piata.

Bursa de valori este o institutie cu personalitate juridica ce are ca principal scop tranzactionarea valorilor mobiliare in mod continuu, transparent si echitabil, prin sisteme, mecanisme si proceduri adecvate.

Bursa de Valori din Romania este infiintata pe baza deciziei nr. 20/21.04.1995 a Comisiei Nationale a Vlorilor Mobiliare (CNVM).

Constituindu-se in 1992, ca directie generala in cadrul Bancii Nationale, Centrul de implementare a pietelor de capital si burselor de valori din Romania, a pus bazele crearii Bursei de Valori Bucuresti.

Decizia de infiintare a Bursei de Valori Bucuresti a fost data in urma solicitarii a 24 societati de valori mobiliaremembre ala Asociatiei Bursei de a negocia actiuni emise de 6 societati comerciale. Conform Legii 52/1994 privind valorile mobiliare au solicvitat si primit autorizatia de negociere in bursa.

Calitatea de membru al bursei poate fi obtinuta de catre orice societate de valori mobiliare autorizata de CNVM si care indeplineste urmatoarele conditii:

» sa aiba ca activitate exclusiv intermedierea de valori mobiliare;

» 75% din activele societatii sa fie financiare;

» sa faca dovada unui minim capital subscris si integral varsat, cu obligatia de mentinere a unui minim de capital net ce se stabileste de CNVM.

Societatea de valori mobiliare respectiva, pe baza Autorizatiei de negociere in bursa, este inscrasa in Registrul de Asociati ai Bursei.

Activitatea bursei se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/1994, in scopul realizarii unei piete organizate pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota.

Observații:

UNIVERSITATEA “CONSTANTIN BRANCUSI”

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA: ECONOMIE SI FINANTE EUROPENE

CURS MASTER

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicii Bursieri pe Exemplul Bursei de Valori Bucuresti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 437 cuvinte
Nr caractere:
46 154 caractere
Marime:
56.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Dorel Dumitru Chiritescu
Sus!