Indicii Bursieri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Ce sunt indicii bursieri?

Analiza unei pieţe bursiere pe ansamblul său se realizează, ca pentru orice alt sector al economiei naţionale, cu ajutorul unor indicatori. Fiecare bursă de valori are sistemul său propriu de indicatori, numiţi indici bursieri.

Indicele bursier este indicatorul statistic care reflectă evoluţia în timp a pieţelor de valori mobiliare şi a cursului valorilor mobiliare de pe pieţele respective.

Acesta se calculează zilnic (sau chiar în timp real) pe baza cursurilor unor acţiuni reprezentative pentru evoluţia pieţei respective. Indicii se pot calcula fie pentru ansamblul unei pieţe bursiere, fie după alte criterii, ca de exemplu indici calculaţi pe diferite domenii ale economiei: construcţii de maşini, industria alimentară, etc.

Indicii bursieri exprimă evoluţia cursurilor valorilor mobiliare ce sunt cuprinse în structura indicelui cu reprezentativitate pentru piaţa bursieră respectivă, dând o imagine asupra evoluţiei pieţei bursiere, la un moment dat.

Indicii bursieri exprimă evoluţia cursului valorilor mobiliare pe o anumită piaţă.

Indicele bursier este un factor care ajută la evaluarea unei burse în ansamblu. Indicii bursieri sunt folosiţi deseori de furnizorii de ştiri şi de companiile de servicii financiare pentru evaluarea fondurilor de investiţii.

În general, indicii bursieri se constituie ca o medie ponderată a valorii de piaţă a acţiunilor care intră în componenţa lor. Aceştia se calculează în timp real pe baza cursurilor acţiunilor componente, astfel, evoluţia indicilor reflectă în totalitate mişcările pieţei.

Indicele vine să arate evoluţia cursurilor în funcţie de jocul cererii şi ofertei ce se manifestă pe piaţa bursieră respectivă, iar atunci când ofertele de cumpărare depăşesc ofertele de vânzare, spunem că piaţa are un trend crescător şi, invers, când ofertele de vânzare le depăşesc pe cele de cumpărare, rezultă acel curs de echilibru care se apropie de evoluţia preţurilor pe pieţele bursiere respective, unde tranzacţiile se încheie cu transfer.

2. Clasificare indici bursieri

Semnificaţia indicilor este dată de structura acestora, astfel întâlnim două mari categorii :

a) Indici din prima generatie- a căror reprezentativitate era mai puţin elocventă pe piaţa bursieră, ca urmare a unor metode de calcul bazate numai pe medii ponderate, fără să fie adaptate la condiţiile şi factorii de influenţă, cât şi prin nivelul scăzut al valorilor mobiliare cuprinse în structura lor, ca urmare a evoluţiei pieţei bursiere, a necesităţii unei analize aprofundate, în primul rând şi, ca urmare a necesităţii şi oportunităţii efectuării unor tranzacţii bursiere pe anumite pieţe reglementate, în al doilea rând. Se calculează, în general, ca o simplă medie aritmetica a cursului acţiunilor componente, ajustată cu un divizor care să exprime diversele modificări ce se petrec asupra acţiunilor componente, cum ar fi fuziuni şi modificări de capital. Aceştia sunt cei mai vechi indici bursieri calculaţi şi au o tradiţie puternică. Din această categorie fac parte Dow Jones, creat în 1896 şi indicele Nikkei, cel mai vechi indice bursier de pe piaţă japoneză, creat în 1950 şi revizuit ulterior.

Indicii din prima categorie prezintă o capacitate de informare limitată şi, iniţial cuprindeau numai acţiunile unor emitenţi aparţinând unui singur domeniu de activitate. În ultima vreme indicii din prima categorie au fost supuşi unui proces de revizuire pentru a ţine pasul cu cerinţele utilizatorilor

b) Indicii din a doua generatie denumiţi şi instrumente sintetice utilizate în tranzacţiile bursiere, astfel că au apărut mari societăţi financiare sau instituţii de cercetări a pieţelor bursiere, care au elaborat indici cu nivel mare de reprezentativitate ce sunt utilizate de societăţile de intermediere în tranzacţiile pe anumite pieţe reglementate, având ca obiect indicii bursieri ca suport al acestor tranzacţii.

Se caracterizează prin următoarele:

- cuprind un număr mai mare de firme (500 în cazul S&P, 2000 sau chiar 3000 în cazul indicilor Frank Russell);

- acţiunile componente aparţin mai multor domenii de activitate (mai puţin în cazul indicilor sectoriali);

- metodologia lor de calcul presupune, de cele mai multe ori, ponderarea acţiunilor cu cursul bursier sau capitalizarea bursieră.

3. Elaborarea indicilor

În elaborarea indicilor bursieri şi, în special, a indicilor care analizează şi reprezintă pieţele de capital, se stabilesc anumite etape:

-Selectarea eşantionului de valori mobiliare cuprinse în structura indicelui respective. Se realizează astfel: în primul rând sunt selectate acele valori mobiliare care contribuie la un grad ridicat de capitalizare a bursei, apoi sunt selectate acele valori mobiliare care au o largă răspândire în rândul investitorilor- de asemeni, se aleg numai din valorile mobiliare care sunt admise a fi cotate în bursă; mai sunt selectate titlurile financiare pe domenii de activitate - pentru a creşte gradul de reprezentativitate economică a indicelui respectiv;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicii Bursieri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 066 cuvinte
Nr caractere:
16 091 caractere
Marime:
21.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!