Indicii Bursei din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Indicii bursieri sunt produse sintetice ce exprima evolutia cursului valorilor mobiliare pe o anumita piata. Necesitatea introducerii indicilor bursieri a fost determinata de existenta unui produs bursier prin care sa se realizeze urmarirea în ansamblu a pietei respective si care sa nu reflecte evolutia unui singur titlu cotat. Rolul principal al unui indice bursier este de a reflecta evolutia de ansamblu a pietei la care se refera.

Daca initial indicii bursieri au fost construiti doar pentru actiuni, astazi exista indici care urmaresc evolutia altor instrumente financiare, cum ar fi obligatiunile sau titlurile emise de fondurile mutuale. Diversificarea indicilor bursieri este si o consecinta directa a diversificarii produselor bursiere si a pietei de capital în general.

Indicii bursieri au evoluat, în ceea ce priveste relevanta, de la o singura piata de capital, localizata într-o anume tara, la piata financiara internationala, fapt pus în evidenta prin aparitia indicilor mondiali si a indicilor caracteristici tarilor din spatiul monedei unice europene.

Indicele BET

Numele oficial al indicelui este, în limba româna, indicele Bursei de Valori Bucuresti , iar în limba engleza, Bucharest Exchange Trading (abreviat BET). Data de referinta a indicelui este 19 septembrie 1997, data de start, 22 septembrie 1997, iar valoarea de start, 1000 de puncte de indice.

BET se calculeaza si se publica atât în lei, cât si în dolari si euro.

Indicele BET este un indice ponderat cu capitalizarea bursiera si este creat pentru a reflecta tendinta de ansamblu a celor mai lichide zece actiuni tranzactionate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti.

Una dintre cele mai importante functii ale indicelui BET, ca si ale altor indici bursieri, este aceea ca se constituie drept suport pentru tranzactii derivate.

Indicele BET este calculat prin aplicarea unei formule Laspeyres, ca o medie ponderata cu capitalizarea preturilor celor mai lichide actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Preturile înregistrate în fiecare sedinta de tranzactionare sunt raportate la preturile corespunzatoare înregistrate în sedinta de tranzactionare de referinta, pe baza formulei :

I=

unde :

N  numarul de actiuni din portofoliul indicelui ( zece actiuni) ;

pio  pretul de închidere al simbolului i înregistrat în piata principala (regular ) în sedinta de tranzactionare de referinta (corespunzatoare ultimei actualizari a cosului indicelui, considerate a fi t = o) ;

pit  pretul de închidere al simbolului i înregistrat pe piata principala (regular) în sedinta de tranzactionare t ;

wfio  factorul de pondere corespunzator simbolului i în sedinta de tranzactionare de referinta ( t = 0).

Având în vedere ca participarea unui simbol în indice este limitata initial la 25%, iar în prezent la 20 % din totalul capitalizarii emitentilor inclusi în indicele BET, factorul de ponderare poate avea una dintre urmatoarele valori :

§ numarul de actiuni corespunzatoare simbolului respectiv ( în cazul în care ponderea capitalizarii acestuia în capitalizarea totala a simbolurilor în indicele BET este mai mica de 15%) sau

§ un numar ajustat ( în cazul în care ponderea capitalizarii simbolului depaseste limita impusa de 25% sau 20%).

Pentru a compara orice efect artificial asupra pretului de tranzactionare datorat masurilor privind divizari sau consolidari de actiuni, fuzionari ale firmelor sau orice modificari ale capitalului social al unei societati aflate în portofoliul indicelui, valoarea indicelui este ajustata cu un factor de corectie f în ziua în care are loc schimbarea care afecteaza pretul. Factorul f asigura continuitatea si comparabilitatea valorilor indicelui.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicii Bursei din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 865 cuvinte
Nr caractere:
10 145 caractere
Marime:
14.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!