Evoluția Pieței de Capital din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1 Scurtă prezentare a pieței de capital

Piața de capital reprezintă ansamblul relațiilor și mecanismelor prin intermediul cărora capitalurile disponibile și dispersate din economie sunt dirijate de către entitățile publice și private, naționale sau de pe piețele altor țări, unde nevoile de capital depășesc posibilitățile financiare interne de acoperire sau autoritățile monetare impun anumite restricții privind accesul la resursele financiare interne. Piața de capital este specializată în efectuarea de tranzacții cu active financiare cu scadențe pe termene medii și lungi. Instrumentele pieței de capital sunt acțiunile, obligațiunile, produsele financiare derivate.

Una dintre cele mai importante funcții ale pieței de capital o reprezintă emisiunea și plasarea de valori mobiliare din vânzarea, pentru prima dată, de acțiuni, obligațiuni și a altor titluri de către emitenți sau debitori care au nevoie de capital financiar către deținătorii de capitaluri financiare disponibile . Piața de capital leagă emitenții valorilor mobiliare și altor instrumente financiare de investitorii individuali și instituționali prin intermediul societăților de servicii și instituții financiare.

Cererea de capital este reprezentată de emisiunile de titluri și eurotitluri și se realizează de către societăți comerciale publice și private, guverne, instituții financiar-bancare naționale și internaționale, societăți de asigurări, alte categorii de agenți economici.

Oferta de capital este făcută de către deținătorii de capitaluri financiare reprezentați de organizații economice, bănci, case de economii și asigurări, populație etc. Totodată, oferta de capital provine din economisire, adică din tot ceea ce rămâne în posesia deținătorilor de venituri după ce își satisfac nevoile de consum. Oferta este reprezentată de disponibilități bănești temporar libere pentru care se caută un plasament cât mai avantajos. Nivelul ofertei este direct influențat de procesul de economisire.

Prin prisma producerii și comercializării valorilor mobiliare, piața de capital este formată din două segmente distincte și independente și anume : segmentul primar (piața primară) și segmentul secundar (piața secundară).

Segmentul primar servește la prima plasare a emisiunii de valori mobiliare pentru atragerea capitalurilor financiare disponibile pe termen mediu și lung, atât de pe piețele interne de capital, căt și de pe piața internațională. Tot în cadrul pieței primare se înscrie și reinvestirea unei părți din profiturile realizate pentru majorarea capitalului social.

Segmentul secundar se constituie, în principal, din bursele de valori, la care investitorii instituționali și particulari vând și cumpără valori mobiliare emise și puse în circulație de segmentul primar, dar cuprinde și piața extrabursieră (OTC) care prelucrează automat tranzacțiile încheiate (RASDAQ). Piața secundară este piața pe care sunt tranzacționate instrumenetele financiare aflate deja în circulație și furnizează lichiditate pentru investitorii care doresc să își schimbe portofoliul înainte de data scadenței.

Cumpărările și vânzările de acțiuni și de alte instrumente financiare pe piața de capital se realizează prin firme specializate, numite Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF). Acestea sunt instituții financiare ale căror obiectiv principal este intermedierea tranzacțiilor de vânzare și de cumpărare de instrumente financiare pe piața de capital.

După obiectul tranzacției, piața de capital este formată din: piața acțiunilor, care este o piață pentru acțiuni comune și preferențiale emise de societăți comerciale; piața obligațiunilor, care este o piață pentru instrumente de datorie de orice fel; piața contractelor la termen – piața pe care valorile mobiliare se tranzacționează pentru livrarea și plata viitoare și piața options, piața în care se tranzacționează valori mobiliare pentru livrare condiționată.

Grafic nr. 1.1 Evoluția numărului de SSIF între 1995-2011

Sursa: Rapoarte anuale ale CNVM

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Pietei de Capital din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 130 cuvinte
Nr caractere:
32 294 caractere
Marime:
452.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!