Cursurile de Schimb

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata monetara a schimburilor externe (piata valutara) este piata internationala pe care o moneda nationala poate fi schimbata contra alteia.

Piata valutara este un sistem de relatii financiar-valutare prin care se desfasoara vanzari-cumparari de valuta (efectiva si in cont) si de devize.

Valutele sunt monede nationale care sunt in circulatie, au putere de plata si pot fi constituite ca rezerve in alte tari.

Devizele sunt active financiare sau mijloace de plata formate din valute efective si cecuri, disponibilitati la banci in strainatate, titluri de valoare externe si alte disponibilitati utilizate ca mijloc de plata in relatiile internationale. Titlurile de credit, titlurile comerciale (cambia, trata, biletul la ordin, conosamentul, warantul), cele bancare (cambia, cecul, certificatul de depozit), financiare (actiunile, obligatiunile, rentele, bonurile de tezaur), exprimate in valuta, devin instrumente de plata si credit internationale,adica devize.

Operatiunea de stabilire a cursului valutar pe piata in functie de cerere si de oferta se numeste cotatie.

Monedele internationale sunt monede care au o mare putere liberatoare si circula in afara statului emitent, servind ca mijloc de plata si rezerve pe piata internationala. Exista doua categorii de monede internationale, respectiv monede nationale consacrate si instrumente monetare si unitati de cont. Printre monedele nationale se pot aminti: dolarul american, lira sterlina, euro, yenul japonez etc. Instrumentele monetare si unitatile de cont sunt emise de catre organisme internationale si in cele mai multe situatii sunt unitati monetare artificiale: DST (drept special de tragere) este o unitate de cont emisa de Fondul Monetar International, care are circulatie in cadrul institutiilor financiare internationale si poate fi utilizata ca rezerva valutara, ECU (European Currency Unit) este o unitate de cont utilizata de catre institutiile financiare europene, EURCO (European Composite Unit) a fost o unitate de cont folosita in CEE, EUA etc.

Pretul la care o moneda se schimba cu alta se numeste rata de schimb sau curs de schimb. Acest indicator se defineste numeric prin cantitatea de moneda straina ce revine pe uniatea monetara nationala sau invers.

Referindu-ne la Romania, cursul de schimb al leului reprezinta pretul leului in alte monede. Ca orice alt pret, cursul de schimb este determinat de raportul cerere-oferta.

Cererea de lei pe piata externa reprezinta suma pe care agentii economici doresc sa o cumpere intr-o anumita zi pentru un anumit curs de schimb daca vor gasi un vanzator.

Oferta de lei reprezinta suma pe care agentii doresc sa o vanda pe piata daca vor gasi un cumparator.

Exista doua motive pentru care legea cererii se aplica si monedei nationale: efectul tranzactiilor si efectul castigului de capital asteptat.

Efectul tranzactiilor provine din exporturile firmelor romanesti si din costul tranzactiilor. Cererea de moneda depinde de cererea strainilor pentru bunuri interne, ceea ce implica necesitatea de a avea moneda interna pentru a le plati. Pentru o valoare asteptata data a monedei, cu cat este mai scazuta valoarea acesteia fata de acel nivel, cu atat este mai mare castigul de capital asteptat din pastrarea monedei interne si ca urmare este mai mare cantitatea de moneda ceruta.

Oferta de moneda depinde de cererea agentilor interni pentru bunuri straine (pentru importuri) ,ceea ce necesita monede straine pentru a le plati.

Schimbul monedei interne pentru cele straine va creste oferta de moneda interna.

Valoarea monedei unei tari depinde in ultima instanta de performantele sale in comertul international. Un surplus al balantei comerciale indica o cerere mai mare pentru moneda nationala, respectiv o cerere mai mare de bunuri interne. In acest caz, cursul de schimb va fi relativ ridicat in raport cu alte monede. Un deficit al balantei comerciale va indica un exces de oferta de moneda interna si in consecinta o moneda slaba.

O deplasare a cererii de moneda poate fi determinata de:

- o crestere a preferintelor strainilor pentru bunurile importate;

- o crestere a venitului restului lumii;

- un flux de capital catre interior;

- speculatii.

O crestere a importurilor si a fluxurilor de capital catre exterior va determina o crestere a ofertei de moneda nationala.

Masurarea cursului de schimb

Exista mai multe moduri de a se masura cursul de schimb.

Unul dintre modurile conventionale de masurare se numeste curs de schimb nominal bilateral, prin care se exprima pretul monei straine in moneda nationala. Acesta este bilateral in sensul ca este o rata de schimb a unei monede in raport cu alta si nominal deoarece specifica rata de schimb in termeni nominali, adica lei/lire sterline, lei/yen japonez sau lei/dolar etc.

Observații:

facultaea de stiinte economice Brasov

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursurile de Schimb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 826 cuvinte
Nr caractere:
16 355 caractere
Marime:
17.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!