Cotarea și Tranzacționarea la Bursa de Valori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul, funcţiile şi rolul bursei de valori

Bursa este o piaţă pe care se oferă şi se desfac după o procedură specială, instrumentele financiare sau mărfuri. Denumirea instituţiei bursiere provine de la numele unei vechi familii de hangii, Van der Bursen, care a înfiinţat la Bruges, în Belgia de azi, un local numit Hotel de Bourses, în holul căruia se negociau periodic metale preţioase şi hârtii de valoare.

Cel mai frecvent, termenul de bursa desemnează o instituţie a economiei de piaţă care se bucura de interes în lumea afacerilor, în măsura în care asigură un cadru organizat pentru realizarea tranzacţiilor şi un system de principii şi norme care să garanteze încheierea şi executarea contractelor în condiţii de exactitate, corectitudine şi transparentă.

Bursa de valori se prezintă ca un loc de tranzacţionare unde se concentrează cererea şi oferta de valori mobiliare, realizându-se negocierea, încheierea tranzacţiilor şi executarea contractelor în mod transparent, în conformitate cu un regulament cunoscut. Acest mod de organizare a activităţii bursiere presupune centralizarea tranzacţiilor prin intermediul unui mechanism care asigură accesul direct şi continuu al clienţilor la informaţiile de pe piaţă şi la efectuarea operaţiunilor exclusiv în cadrul acestui mecanism. În mod tradiţional aceasta să realizat prin concentrarea ordinelor de vânzare şi de cumpărare într-un anumit spaţiu – ringul bursei – şi se efectuează tranzacţii de către un personal specializat – agenţii de bursă.

În funcţie de varietatea tranzacţiilor pe care la mijlocesc bursele pot fi: generale şi specializate. În cadrul burselor generale se tranzacţionează o gamă variată de mărfuri şi instrumente financiare. Bursele specializate mijlocesc tranzacţii numai cu mărfuri sau numai cu instrumente financiare.

După obiectul tranzacţiilor se disting:

- Burse de mărfuri;

- Burse complementare comerţului internaţional ( de exemplu, bursele de asigurări sau bursele de navlu);

- Bursele de valori mobiliare;

- Burse valutare sau burse de devize;

- Burse de instrumente financiare derivate.

Funcţiile bursei de valori mobiliare sunt:

- concentrarea cererii şi ofertei de valori mobiliare pe o anumită piaţă la un momendat. În acest mod se realizează o legătură directă între nevoiile de finanţare ale agenţiilor economici, ale statului şi ale colectivităţilor publice, pe de o parte şi capitalurilor disponibile care pot fi atrase pentru acoperirea acestor nevoi pe de altă parte;

- efectuarea tranzacţiilor cu valori mobiliare în conformitate cu ordinele adresate de client şi cu reglementările pieţei, obligatorii pentru toţi participanţii. Ordinele aparţin posesorilor de economii sau deţinătorilor de titluri care prin intermediul bursei, efectuează plasamente sau obţin lichidităţi. Tranzacţiile care decurg din execuţia ordinelor clientiilor au caracter public şi reglementat;

- urmărirea sistematică a cursului valorilor mobiliare înregistrate la cota bursei. Nivelul şi evoluţia cursului oferă informaţii privind valoarea de piaţă a agenţiilor economici ale căror valori mobiliare sunt tranzacţionate la bursă;

- reflectarea conjuncturii economice într o anumită perspective derminata atât de factorii specifici pieţei în cauză cât şi de factorii externi.

Rolul bursei este complex. Bursa asigura o circulaţie sigură, liberă şi intensă a valorilor

mobiliare la un curs care reflectă interesul publicului pentru deţinerea anumitor valori mobiliare, interes motivate de competivitatea economică şi financiară a emitentului, ca şi de valoarea de piaţă a titlului respectiv.

Principalul rol al bursei îl constituie aşadar efectuarea de tranzacţii cu instrumente financiare emise de societăţi comerciale şi autorităţi publice şi plasate de intermediari, acestea putând fi comercializate datorită caracterului lor negociabil. Din punct de vedere al emitentului de valori mobiliare, bursa permite accesul la capitalui propri şi împrumutate, al căror administrare influentiaza în viitor interesul publicului pentru respectivul emitent şi implicit poziţia pe piaţă a acestuia. Din punct de vedere al investitorilor şi deţinătorilor de valori mobiliare, bursa oferă o mare mobilitate în obţinerea de lichidităţi.

Activitatea pe piaţa bursieră este urmatita prin intermediul cursului valorilor mobiliare ale indicilor bursieri. Aceşti indicatori sunt considerate barometri ale stării economice şi politice ale ţării respective. Bursa este sensibilă la toate evenimentele de orin economic, financiar – monetar, social şi politic. Ea pune în evidenţă starea conjuncturală a economiei în cadrul căruia funcţionează bursa respectivă.

Observații:

MINISTERUL EDUCAŢIEI TINERETULUI ŞI SPORTULUI

FACULTATEA DE ŞTIINŢE

SPECIALIZAREA BAPF

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cotarea si Tranzactionarea la Bursa de Valori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 911 cuvinte
Nr caractere:
20 696 caractere
Marime:
20.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!