Bursele europene de valori tradiționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea unei mari piete europene necesita cunoasterea diferitelor burse din tarile comunitare, fiecare dintre ele având o importanta deosebita în cadrul pietelor financiare nationale. Directivele europene au facut posibila dezvoltarea pietelor financiare si realizarea unei mai mari transparente în vederea sporirii eficientei acestora. Integrarea financiara e importanta atît pentru profesionisti cât si pentru întreprinderi si investitori. Libertatea totala de miscare a capitalurilor, libera prestare de servicii în toate tarile Comunitatii Europene creeaza o situatie speciala burselor europene grupate în cadrul Federatiei Burselor Europene.

Capitalizarea bursiera în tarile europene e pe pozitia a treia, dupa piata americana si cea japoneza. Internationalizarea pietelor, dezvoltarea telecomunicatiilor, cresterea miscarilor de capital transnationale au facut necesara o noua reglementare si modernizare a structurii pietelor. Alte masuri au antrenat modificari directe ale pietelor financiare si acestea se refera la: modernizarea pietelor de valori ale tezaurului, crearea de noi produse financiare ce permit operatorilor sa se acopere contra riscului de curs financiar, sporirea accesului operatorilor straini pe pietele nationale etc. Toate aceste reforme sunt într-un stadiu mai mult sau mai putin avansat, diferit de la o tara la alta. În acelasi timp s-a produs o îmbunatatire a sistemului informatic, s-au dezvoltat noi tehnologii în sectorul comunicatiilor, toate acestea având o influenta asupra realizarii unor piete de capital mai libere, mai concurentiale si mai eficace.

Numeroase probleme ramân înca de rezolvat, mai ales în domeniul fiscal, dar care îsi vor gasi solutionarea în urmatorii ani. Drept urmare, egalizarea conditiilor în care serviciile financiare vor fi oferite, rationalizarea ofertei si a economiilor, ce vor rezulta, trebuie sa conduca la cresterea eficientei acestei piete în masura sa antreneze câstiguri în crestere pentru economia europeana reala.

Bursele europene s-au dezvoltat în medii economice, monetare, istorice si culturale diferite si acest lucru confera fiecareia dintre ele o oarecare originalitate. Pentru majoritatea dintre ele cadrul a fost în mod esential national.

Bursele din Regatul Unit al Marii Britanii

Înca din secolul 17 existau la Londra tranzactii pe actiuni si titluri. Comerciantii si brokerii se intâlneau într-o cafenea numita Jonathan’s Coffee House, iar mai târziu s-au reunit într-un local pe strada Threadneedle. Prima bursa Stock Exchange a fost creata negociindu-se la vremea respectiva peste 150 de titluri. Pâna în 1986, bursa din Londra era o bursa traditionala, conservatoare, cu cadru normativ restrictiv, facând din ea un club închis. În 1986 a fost adoptata Legea Serviciilor Financiare - Finaciar Services Act - pusa în aplicare în luna octombrie sub denumirea de “Marele Salt”. Reforma radicala (Big Bang) a reprezentat un raspuns la noile cerinte ale pietei bursiere si ale competitiei internationale.

Devenind cea mai interantionalizata bursa din lume, reprezentantul City-ului londonez si-a schimbat denumirea în Bursa Internationala de Valori (International Stock Exchange -ISE). Prin modificarea programului de functionare, Bursa londoneza a urmarit sa acopere întregul interval ramas liber între sedintele burselor din Tokio si Nee Zork, devenind placa turnanta a tranzactiilor pe plan international. Autoritatea centrala este SIB (Securities and Investment Board), care elaboreaza si aplica reglementarile privind functionarea diferitelor piete financiare.

Produsele Bursiere:

- Actiuni si titluri asimilate

- Obligatiuni

În structura actiunilor se disting: actiuni ordinare, actiuni preferentiale, actiuni preferentiale participative, drepturi de subscriere, certificate de depozit, acestea fiind drepturi de proprietate asupra actiunilor depozitate la o banca din tara de domiciliu a societatii. Ele pot fi cumparate si vândute la fel ca si actiunile suport ramase în pastrarea bancii depozitare. Dupa 1987, o piata a ADR (American Depositarz Receipts) functioneaza la Londra si ea reflecta activitatea firmelor britanice în SUA si a celor americane în Europa.

Observații:

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA FINANTE – BANCI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursele Europene de Valori Traditionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 678 cuvinte
Nr caractere:
24 522 caractere
Marime:
24.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Titus Suciu
Sus!