Bursa Română de Mărfuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In descursul anilor de existenta Bursa Româna de Marfuri si-a câstigat o buna reputatie în mediul de afaceri din România asigurând prin activitatea sa un mediu concurential normal, eficienta în utilizarea resurselor banesti, transparenta, tratament egal si confidentialitate

BursaRomana de Mafuri este o institutie ce va ofera solutii la problemele specifice ale domeniului în care lucrati prin mecanisme de tranzactionare specific bursiere, moderne, sigure si transparente

În contextul unei piete cerealiere a României caracterizata de lipsa lichiditatilor, lipsa masurilor de promovare a exporturilor, practica platilor la termen, a comertului în contrapartida, BRM va propune o gama larga de instrumente atât pentru tranzactionarea marfurilor cât si a titlurilor pe marfa (recipisawarant).

Produsele pe care BRM le propune a fi tranzactionate în mecanism bursier sunt: grâu, porumb, orz, orzoaica, secara. Prezentarea mecanismului este exemplificata pentru grâu boabe pentru panificatie si grâu boabe de toamna pentru paste fainoase, iar instrumentele de tranzactionare (tipuri de contracte) specific bursiere sunt contracte cu optiuni de cumparare, contracte spot si contracte forward direct pe marfa.

În ceea ce priveste titlurile pe marfa (certificatul de proprietate pentru marfa depozitata - warrant), BRM propune tranzactionarea acestora prin contracte spot, contracte futures pe warrant, contracte cu optiuni pe warrant, optiuni cu contracte futures pe warrant.

CINE POATE PARTICIPA LA TRANZACTII?

Produsele pe care Bursa Româna de Marfuri le propune a fi tranzactionate în mecanism bursier sunt: grâu, porumb, orz, orzoaica, secara.

Tranzactiile cu cereale se vor face pe piata optiunilor de cumparare, pe piata spot si pe piata forward.

Astfel producatorii pot:

- vinde contracte cu optiuni de cumparare(call)si isi asuma obligatia de a livra produse agricole incasand o prima;

- ivra produse agricole prin contracte forward;

Depozitorii pot desfasura doua tipuri de activitati:

- comert în nume propriu :

- prin cumpararea de contracte cu optiuni de la producatori, având dreptul dar nu si obligatia de achizitiona produse agricole, platind o prima

- prin vânzarea de contracte cu optiuni consumatorilor, asumându-si obligatia de a livra produse agricole încasând o prima

- livrari si achizitii pe piata spot si pe piata forward.

- servicii de custodie / certificate de depozit (warrant).

Consumatorii au oportunitatea de a cumpara contracte cu optiuni tip call, de a achizitiona produse agricole prin contracte spot sau forward.

Transparenta tranzactiilor prin bursa si respectarea regulilor acestor tranzactii, asociate cu mecanisme financiare în care sa fie implicate bancile comerciale din România, precum si societatile de asigurari sunt argumente pentru ca principalii operatori în piata cerealelor sa opteze în viitorul apropiat pentru varianta tranzactionarii prin bursa de marfuri.

În cazul în care implementarea acestui proiect va avea succes, el va fi extins la nivelul Uniunii Burselor de Marfuri din România.

CONTRACTELE SPOT – DEFINIRE SI TRANZACTIONARE LA BURSA ROMANA DE MARFURI

Piata spot, pentru care se mai pot întâlni si denumiri ca “piata-cash” sau “piata cu tranzactii marfa contra bani” reprezinta în fapt primul loc în care s-au întâlnit cererea si oferta pentru anumite bunuri. Din aceasta “întâlnire” a rezultat un pret care a devenit punct de referinta pentru acele marfuri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa Romana de Marfuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 243 cuvinte
Nr caractere:
26 296 caractere
Marime:
28.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!