Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Definire:

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se încheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se încheie la bursa de valori reprezinta economii financiare, disponibilitati neutilizate ce sunt redirijate în procesul negocierilor catre cele mai productive activitati economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, în cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ. Bursa de valori înfiintata în România în 1994 este o institutie de drept public.

II. Obiectul bursei de valori:

La bursa de valori se negociaza:

Valori mobiliare (titluri financiare): actiuni, obligatiuni, bonuri si bilete de tezaur, titluri

de renta, etc. ,valute selective, produse bursiere derivate: contracte futures, optiuni pe marfa, optiuni pe titluri financiare, optiuni pe valute, optiuni pe indici de bursa, optiuni pe rata dobânzii, etc. Exista burse la care obiectul principal al negocierilor îl constituie actiunile. Aceste burse se mai numesc si burse de actiuni. Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice în comertul bursier international, altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinând un rol conducator în tranzactiile bursiere generale.

III. Trasaturi definitorii ale bursei:

Principala trasatura o costituie existenta unei piete pt. titlurile financiare ce urmeaza a fi negociate, localizarea tranzactiilor intr-un spatiu special destinat derularii acestora si dotat cu mijloacele tehnice necesare, desfasurarea tranzactiilor pe baze concurentiale si asigurarea accesului celor interesati la informatia bursiera si nu in ultimul rand, negocierea, incheierea si executarea contractelor dupa o procedura consacrata.

IV. Scopul esential al bursei de valori:

Bursa de valori are rolul principal de a facilita acumularea fondurilor necesare finantarii activitatii economice si de a dirija fluxul fondurilor acumulate spre ramurile economice cele mai rentabile. Ea îsi îndeplineste acest rol mai ales prin operatiunile de vânzare si cumparare de actiuni si obligatiuni emise de societatile pe actiuni. Cei care doresc sa devina proprietari si sa participe nelimitat la riscuri si beneflcii cumpara actiuni simple, cei care nu doresc sa-si asume riscuri si beneficii nelimitate cumpara actiuni preferentiale cu un venit fix si cu un risc minimal, iar cei care nu doresc sa devina proprietari ci numai creditori, micsorându-si riscul la maximum, cumpara obligatiuni cu un venit fix exprimat procentual si denumit cupon.

V. Scurt istoric al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu:

Bursa de Marfuri Sibiu S.A. a fost infiintata în data de 14 decembrie 1994, avand 11 actionari si obiect principal de activitate tranzactiile cu marfuri pe piata spot.

- Iulie 1996 - dl. Thomas Curtean, trader timp de 40 ani la Chicago Board of Trade si Chicago Mercantile Exchange, devine membru al BMFMS, fiind ales totodata presedinte onorific al Bursei.

- 11 Iulie 1997 - Bursa sibiana a devenit prima bursa de instrumente derivate din Romania prin implementarea primelor contracte futures valutare si pe indici bursieri (a fost lansat contractul futures avand ca activ suport un indice propriu - BMS1). Introducerea contractelor futures a constituit o etapa de maxima importanta in transformarea bursei de marfuri intr-un centru national in care participantii la piata bursiera au posibilitatea de a-si acoperi riscurile sau de a specula modificarea preturilor folosind titluri financiare derivate.

- August 1997 - noul obiect de activitate al Bursei devine cel de intermediere monetar-financiara. De asemenea, s-a adaptat denumirea Bursei la specificul noilor activitati, Bursa de Marfuri Sibiu devenind Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

- Noiembrie 1998 - s-au lansat optiunile pe contractele futures tranzactionate la BMFMS, operatorii avand astfel la dispozitie gama completa de instrumente derivate necesare pentru operatiunile de hedging si speculatie.

- August 2000 - Apare Legea 129/2000 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 69/1997 privind pietele reglementate de marfuri, servicii si instrumente derivate, aceasta fiind singurul act normative care reglementa activitatea burselor de marfuri in Romania.

- Octombrie 2000 - devin disponibile tranzactiile de la distanta prin platforma electronica SAGITARIUS. Participantii la pietele la termen BMFMS au astfel posibilitatea de a realiza tranzactii prin Interent direct de la sediile lor.

- Octombrie 2000 - pe pietele la termen ale BMFMS sunt autorizati primii traderi-persoane fizice. Acestia sunt participanti care au acces la tranzactiile cu instrumente derivate avand relatii contractuale directe cu bursa si cu casa de compensatie. Activitatea lor a devenit in urmatorii ani foarte intnesa, traderii generand 30% din volumul de tranzactionare pe piata.

Observații:

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, nota 8

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 024 cuvinte
Nr caractere:
17 184 caractere
Marime:
15.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Lucian Belascu
Sus!