Bursa de Valori București

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
1. Bursa de valori Bucuresti(BVB):
1.1 Scurt istoric
1.2 Scurta prezentare si structura
2. Bursa de valori Bucuresti intre anii 1995-2006
3. Misiunea,rolul si principiile BVB

Extras din referat:

Introducere

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se incheie tranzactii referitoare la valori mobiliare.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se încheie la bursa de valori reprezinta economii financiare, disponibilitati neutilizate ce sunt redirijate în procesul negocierilor catre cele mai productive activitati economice.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, în cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ. Bursa de valori înfiintata în România în 1994 este o institutie de drept public.

La bursa de valori se negociaza:

a) Valori mobiliare (titluri financiare): actiuni, obligatiuni, bonuri si bilete de tezaur, titluri de renta, etc.

b) Valute selective.

c) Produse bursiere derivate: contracte futures, optiuni pe marfa, optiuni pe titluri financiare, optiuni pe valute, optiuni pe indici de bursa, optiuni pe rata dobanzii, etc.

Exista burse la care obiectul principal al negocierilor îl constituie actiunile. Aceste burse se mai numesc si burse de actiuni. Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice in comertul bursier international, altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinand un rol principal in tranzactiile bursiere generale.

Pentru fondarea unei burse de valori sunt necesare trei conditii:

a) existenta in zona respectiva sau in apropiere a unor societati anonime de mare anvergura;

b) difuzarea actiunilor si a obligatiunilor emise de societatile anonime respective la un numar mare de actionari;

c) reglementarea juridica a activitatii tranzactionale prin norme legislative imperative cu privire la codul de conduita, limita participarilor, modul de desfasurare a negocierilor, etc.

Capitolul I

Bursa de valori Bucuresti (BVB)

1.1 Scurt istoric:

Bursa de Valori Bucuresti este principalul operator bursier care functioneaza in Romania, fiind infiintata in anul 1995 si continuand traditia Bursei bucurestene care si-a inceput activitatea la 1 decembrie 1882.

Infiintarea Bursei romanesti a avut loc in anul 1881, prin decret regal, in urma adoptarii "Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri". Activitatea institutiei a debutat insa abia peste un an, in decembrie 1882, in cladirea Camerei de Comert. Evolutia pietei de capital a urmarit fidel evolutia economiei in ansamblul sau, cunoscand perioade de dezvoltare sustinuta inainte de criza economica din 1929-1933 si in perioada dintre criza si cel de-al doilea razboi mondial. Instaurarea comunismului a insemnat si disparitia, pentru circa cincizeci de ani, a Bursei de Valori Bucuresti, reinfiintata abia in anul 1995, printr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dupa ce anterior fusese conceputa Legea Nr. 5/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori. Reinceperea activitatii bursiere in Romania a avut loc pe data de 20 noiembrie 1995. Ulterior, interesul pentru piata de capital a crescut substantial, pe masura ce aceasta a trecut prin mai multe faze ale existentei sale, carora a reusit sa le supravietuiasca si chiar sa iasa mai puternica din ele: privatizarea in masa de la jumatatea anilor `90, marile scandaluri financiare de la sfarsitul acelorasi ani `90, insotite de recesiunea economica prelungita, apoi revenirea economiei dupa anul 2000, si in cele din urma criza economica inceputa in anul 2007 in Statele Unite si care a ajuns si in Romania la sfarsitul lui 2008.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de Valori Bucuresti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 809 cuvinte
Nr caractere:
16 736 caractere
Marime:
34.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!