Bursa de Valori București

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoric

În data de 1 iunie 1881 apare prima lege a bursei:”Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri”.Prin această lege se realizează o reglementare mai temeinică aburselor din vechiul regat. Legea din 1881, tradusă şi adaptată după legislaţia franceză, se referea atăt la bursele de mărfuri căt şi la bursele de valori. Bursa din Bucureşti a fost inaugurată în data de 1 decembrie 1882, aceasta reprezentând “un eveniment de mare însemnătate financiară şi economică”.Ea este definită ca “un fel de târg, în care negocierile se fac după reguli dinainte stabilite. Aici se vor găsi faţă în faţă oferta cu cererea şi preţurile se vor stabili prin echilibrarea acestor două elemente hotărâtoare în privinţa preţului mărfii.” Cota Bursei din Bucureşti a apărut în Monitorul Oficial după o săptămână de funcţionare. Erau cotate 21 de titluri, dintre care 6 acţiuni şi restul efecte. Cota oficială dispare însă în scurt timp deoarece samsarii, intermediarii şi unele bănci preferau să lucreze înafara cotei, direct cu clienţii.

Structura organizatorică a Bursei de Valori Bucureşti

Bursa de valori a fost reînfiinţată ca istituţie în România în anul 1995.

Conform prevederilor legii, o bursă se poate organiza când 10 societăţi de servicii de investiţii financiare au cerut Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare (CNVM) autorizaţie de negociere la Bursă. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost reânfiinţată prin decizia CNVM nr. 20/21.04.1995 la cererea a 24 de societăţi de intermediere, acestea fiind membre fondatoare a bursei.

Cadrul juridic şi instituţional

Prin legea 297/2004 privind valorile mobiliare şi bursele de valori se stabileşte cadrul juridic general al pieţei de capital şi se instituie autoritatea pieţei, ca fiind Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Odată cu promulgarea acestei legi, reglementările cuprinse în actele normative anterioare sunt adaptate, actualizate şi integrate într-un sistem unitar.

Legea 297/2004 optează pentru expresia “valori mobiliare” ca fiind echivalentul termenului englezesc “securities”, şi introduce noţiunea de “intermediere de malori mobiliare”, care cuprinde mai multe tipuri de operaţiuni: intermediere (brokeraj); comerţ cu titluri (dealing); garantare de plasament şi gestiunea de portofolii individuale. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este autoritatea administrativă autonomă cu personalitate juridică ce are drept obiectiv de a favoriza buna funcţionare a pieţei valorilor mobiliare, în condiţii de transparenţă totală, şi de a asigura protecţia intereselor investitorilor.

Totodată, legea 297/2004 adoptă principiul separării, precizând că activitatea de intermediere a valorilor mobiliare să se desfăşoare exclusiv de către intermediari autorizaţi de către CNVM, respectiv Societăţile de Valori Mobiliare (SVM). Pentru obţinerea autorizaţiei de intermediere din partea CNVM, societăţile de valori mobiliare trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să respecte anumite norme de conduită specifice.

Membrii Asociaţiei Bursei sunt societăţile de valori mobiliare care primesc din partea CNVM autorizaţia de negociere la Bursa de Valori Bucureşti. Membrii Asociaţiei Bursei furnizează clienţilor informaţii certe, suficiente şi corecte asupra pieţei bursiere, precum şi asupra tranzacţiilor ce sunt efectuate în numele acestora în cadrul bursei şi în acelaşi timp vor efectua controlul intern al activităţii pe care o desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi procedurile stabilite de bursă în acest sens.

Procesul constituirii Bursei de Valori Bucureşti

Legea 297/2004 adoptă formula bursei de valori ca instituţie publică, care urmează a fi înfiinţată prin decizia CNVM, având drept membrii cel puţin cinci societăţi de valori mobiliare autorizate să lucreze în bursă. Controlul invaestiţiei şi supravegherea se exercită de către un Comisar General, numit de către CNVM, iar personalul angajat de bursă are statutul funcţionarilor publici. În procesul de constituire a Bursei de Valori Bucureşti s-au parcurs următoarele etape:

-Publicarea legii în Monitorul Oficial;

-Intrarea în vigoare a legii;

-Numirea membrilor CNVM de către parlamentul României;

-Acordul Adunării Generale Extraordinare şi al Consiliului de Administraţie; privind solicitarea autorizării de negociere în cadrul BVB;

-Depunerea cererilor pentru autorizarea a cel puţin doi agenţi pentru valori mobiliare;

-Cererea individuală de acordare a autorizaţiei de negociere în BVB a fiecărei societăţi de valori mobiliare;

-Cererea comună adresată către CNVM de către cel puţin cinci societăţi de valori mobiliare autorizate să negocieze în bursă, prin care se solicită înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti;

-Acordarea autorizaţiei de negociere în BVB a societăţilor de valori mobiliare solicitate;

-CNVM emite decizia de înfiinţare a Bursei: se stabileşte sediul Bursei, se atribuie localul de funcţionare, se afectează mijloacele iniţiale pentru constituire, se fixează termene pentru formarea organelor de conducere şi administrare, se numeşte Comisarul General al Bursei;

-Şedinţa de constituire a Asociaţiei Bursei, în care se realizează aprobarea Statutului Asociaţiei Bursei, alegerea membrilor Comitetului Bursei, adoptarea Codului de Etică şi Conduită al membrilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de Valori Bucuresti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 535 cuvinte
Nr caractere:
19 314 caractere
Marime:
14.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!