Noțiuni Generale și Parți Componente ale Calculatorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Modul cum culegi, administrezi si foloseşti informaţia fac din tine un castigator sau un înfrânt in viata". In aceasta maniera dramatica sintetizează Bill Gates rolul tehnologiei informaţiei,

Este tot mai evident faptul ca in prezent existenta fiecărui individ in parte, ca si a întregii societati in ansamblul ei, capata un ritm din ce in ce mai alert, devine tot mai marcata de necesitatea cunoaşterii rapide, complete si corecte a realitatii înconjurătoare, pentru ca luarea deciziilor sa fie făcuta ferm, oportun si competent.

Structura unui calculator

Unitatea Centrala(UC),alcătuita din:

Unitatea de memorie interna (UM);

-memorie ROM;

-memorie RAM;

Unitatea Centrala de Prelucrare (UCP) ce este compusa din:

-Unitatea de Comanda si Control (UCC):

-Unitatea AritmeticS si Logica (UAL);

Sistemul de Intrare/lesire (S I/O), care este alcătuit din:

-Medii de stocare;

-Dispozitive periferice;

-Dispozitive pentru accesarea mediilor de stocare;

-Dispozitive pentru interfaţa cu utilizatorul;

Dispozitive periferice de intrare (DP /I);

-Dispozitive periferice de ieşire -out- (DP /O);

-Interfere;

-Memoria externa (M.E.);

-Magistrale de transmitere a comenzilor de control, informaţiilor si instrucţiunilor.

Succint, despre fiecare componenta se poate preciza:

- Unitatea Centrala (UC) este alcătuita din Unitatea Centrala de prelucrare si Unitatea de memorie interna.

Unitatea de Memorie (UM) sau memoria interna (principala) este componenta sistemului de calcul destinata păstrării datelor si instrucţiunile programelor in locaţii bine definite prin adrese. Este formata, in general dintr-un sistem de circuite integrate alcătuite, in principal, dintr-un număr mare de celule de memorie, fiecare celula fiind un circuit care poate stoca un bit de informaţie. (Bit de la binary digit ~ cea mai mica unitate de informaţie reprezentabila intr-un calculator; poate lua doar valorile 0 si 1).

Din punct de vedere al,,volatilitatii", memoria este de doua tipuri:

-ROM (Road Only Memory) - nu isi pierde conţinutul la oprirea calculatorului, nu poate fi ,,scrisa" de către utilizator (este inscripţionata de către producător cu ajutorul unei aparaturi speciale), este de capacitate redusa (pana la 2MB) si este folosita pentru stocarea informafiilor despre hardware, mici programe ce configurează diverse dispozitive (conţine programe esenţiale care se încărca la pornirea calculatorului);

-RAM (Random Access Memory) - este o memorie volatila (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi atât citita cat si modificata si este folosita pentru stocarea programelor si datelor, fiind considerata principala memorie de lucru a calculatorului;

Unitatea Centrala de Prelucrare (UCP), este implementata cu ajutorul microprocesorului, elementul de baza al sistemului de calcul. (La microcalculatoare este numita procesor). Unitatea de Comanda si Control (UCC) primeşte instrucţiunile de la memorie, le interpretează si, corespunzător, emite comenzi către UAL si DM, respectiv comenzi de transfer către S I/O si memoria externa.

Unitatea Aritmetica si Logica (UAL) are rolul de a executa operaţii aritmetice si logice cu date furnizate de memorie si de a depune in memorie rezultatul obţinut.

Sistemul de Intrare / lesire (SI /O), este alcătuit din:

-mediile de stocare - suportul fizic pe care se stochează informaţia: hard disk, CD, floppy disk, disc ZIP. Constituie o memorie suplimentara.

- dispozitive periferice, impartite la rândul lor in:

-dispozitivele periferice pentru accesarea mediilor de stocare: unitatea floppy, unitatea CD-Rom, unitatea DVD, unitatea ZIP. După poziţia lor in calculator, acestea pot fi interne sau externe. Cele mai multe se găsesc in ambele variante, diferenţa dintre ele fiind interfaţa si preţul, cele externe având sursa de alimentare si carcasa proprie, deci preţ mai mare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Generale si Parti Componente ale Calculatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
208 cuvinte
Nr caractere:
1 195 caractere
Marime:
19.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Birotică
Predat:
la facultate
Materie:
Birotică
Profesorului:
F. Radu
Sus!