Motoare de căutare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un motor de căutare este un program care accesează Internetul în mod automat şi frecvent şi care stochează titlul, cuvinte cheie şi parţial chiar conţinutul paginilor web într-o bază de date. În momentul în care un utilizator apelează la un motor de căutare pentru a găsi o anumită frază sau cuvânt, motorul de căutare se va uita în această bază de date şi în funcţie de anumite criterii de prioritate va crea şi afişa o listă de rezultate (engleză: hit list ).

Problema nu este de loc trivială, deoarece:

- există deja peste 100 milioane de situri web, sumând în total miliarde de pagini web,

- conţinutul acestori pagini nu este static ci chiar extrem de dinamic (se schimbă foarte frecvent),

- şi răspunsul la o comandă de căutare trebuie să vină înapoi repede, în general în mai puţin decât o jumătate de secundă, chiar atunci când lista de rezultate conţine să zicem zeci de mii de pagini web potrivite la criteriile de căutare folosite.

1. Google Inc. este o companie americană care administrează motorul de căutare pe Internet cu acelaşi nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Google oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor pe web, având o bază de date de peste 8 miliarde de situri[2]. La începutul anului 2004, Google răspundea la mai mult de 200 milioane de consultări zilnice.

Numele “Google” este un joc de cuvinte de la “googol” neologism pus în circulaţie de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaş format din 1 urmat de 100 de zerouri (10100).

Există şi un motor de căutare pentru imagini, cărti, bloguri, grupuri de ştiri şi director web.

La sfârşitul anului 2007, a fost cotat ca cel mai puternic brand global, după criteriul valorii în milioane de dolari (86,057 ml. dolari), dar şi după modul de percepţie de către consumatori.[3]

De asemenea, conform unui sondaj realizat de Harris Interactive, Google a fost declarată, la sfârşitul lui 2007, ca fiind compania americană cu cea mai bună reputaţie, mai ales datorită modului în care îşi tratează angajaţii.

Servicii oferite

Google Earth este un program care redă un glob virtual. Iniţial s-a numit Earth Viewer şi a fost creat de Keyhole, Inc

Google Chrome este un navigator web de tip sursă liberă produs de către Google. Numele navigatorului este derivat de la interfaţa grafică. Chromium este numele proiectului de sursă liberă, iar Chrome numele produsului care a apărut sub licenţa BSD.

O versiune beta pentru sistemele de operare Microsoft Windows a apărut pe 2 septembrie 2008 în 43 de limbi. Versiunile pentru sistemele de operare Mac OS X şi Linux sunt în curs de dezvoltare.

Apariţia a navigatorului Google Chrome a fost planificată pe data de 3 septembrie 2008. Câteva reviste al căror autor este Scott McCloud urmau să fie expediate către jurnalişti şi blogeri, explicând caracteristicile şi motivaţiile creării noul navigator web. Exemplarele destinate pentru Europa au fost expediate mai devreme, iar blogerul german Philipp Lensen a facut o copie scanată a revistei respective şi a publicat-o pe site-ul său personal după ce a primit-o pe 1 septembrie 2008. Ulterior Google a plasat această revistă pe Google Books, menţionând pe blogul oficial, explicaţiile referitor la ieşirea timpurie a produsului.

Prima versiune a lui Google Chrome a trecut testele Acid1, Acid2 dar nu a trecut testul Acid3; cu toate acestea el a acumulat scorul de 78 de puncte din 100 care este mai mare decât Microsoft Internet Explorer 7 şi Mozilla Firefox3.

Motivul principal care a dus la crearea lui Google Chrome a fost îmbunătăţirea securităţii, vitezei de acces şi stabilităţii comparativ cu navigatoarele web existente. De asemenea au fost efectuate modificari la interfaţa utilizatorului. Chrome a fost asamblat din 26 de biblioteci de coduri de la Google şi de la alte terţe părţi cum ar fi Netscape.

Google Chrome îşi actualizează periodic bazele de protecţie pentru două liste negre: una împotriva înşelătoriei (en: "phishing") şi alta împotriva malware-ului, prin urmare utilizatorii sunt avertizaţi atunci când ei fac o incercare de a vizita un site dăunător. Acest serviciu este, de asemenea, pus la dispoziţie pentru utilizare de către alte persoane prin intermediul unui API public gratuit numit "Google Safe Browsing API". În procesul de mentenanţă a acestor liste negre, Google avertizează utilizatorii la accesarea site-urile enumerate care ar putea să nu fie conştienţi de prezenţa programelor dăunătoare.

Google a creat servicii şi instrumente pentru publicul larg, cât şi penru mediului de afaceri; inclusiv aplicaţii web, servicii de publicitate şi soluţii pentru agenţi economici.

99 la sută din veniturile Google sunt derivate de la programele de publicitate. Declaraţia fiscală pe anul 2006, compania a raportat 10,492 de miliarde de dolari SUA, venituri care au fost încasate numai de pe serviciile de publicitate, şi 112 milioane de dolari SUA de la realizările de licenţe şi alte venituri. Google are abilitatea de a urmări interesele utilizatorilor de pe site-urile afiliate folosind tehnologia doublu click şi Google Analytics. Google AdWords permite web agenţilor de publicitate de a afişa anunţuri în urma rezultatelor de căutare a informaţiei prin motorul Google. Proprietarii de site-uri Google AdSense pot afişa anunţuri pe propriul site

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motoare de Cautare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 520 cuvinte
Nr caractere:
17 259 caractere
Marime:
21.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Birotică
Predat:
la facultate
Materie:
Birotică
Sus!