Biblioteci Specializate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rolul bibliotecilor specializate

Despre bibliotecile specializate, din pacate, nu se stie mare lucru. Acest tip de institutie care, in alte parti, slujeste stiinta la cel mai inalt nivel, la noi este complet ignorat. Nimeni nu are cunostinte, din pacate, in Romania cate biblioteci specializate exista, in subordinea caror organisme se afla, ce colectii de publicatii detin etc. Daca pentru celelalte tipuri de biblioteca exista asociatii profesionale care colecteaza date statistice, bibliotecile specializate nu sunt cuprinse in nici un fel de structura asociativa care ar putea oferi astfel de date, iar pe datele consemnate in Monitorul Oficial nu ne putem baza in nici un fel. Ceea ce putem spune, in termeni foarte generali, este faptul ca bibliotecile specializate se afla, de regula, in subordinea ministerelor sau academiilor de profil, a institutelor de cercetare ale Academiei Romane, ale unor companii etc. De altfel, cine mai are nevoie de stiinta si informatii actualizate in Romania? Biblioteca Institutului National de Informare si Documentare (INID), de exemplu, odinioara biblioteca cu publicatiile tehnice cele mai importante din Romania, care numara peste doua milioane de unitati de inregistrare, a fost pur si simplu incarcata in saci - precum cel mai nefolositor deseu, (nici in evul mediu timpuriu nu se proceda asa) - si transportata cu camioanele in comuna Magurele, in urma evacuarii silite a cladirii pe care INID o detinea in strada Mendeleev, castigata de proprietar. Un alt exemplu tragic este Biblioteca Centrala Pedagogica, care se mai afla inca in strada Zalomit, langa Cismigiu. Aceasta biblioteca, care detine cele mai importante publicatii din domeniul pedagogic, loc de documentare pentru toate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar care isi pregatesc gradele didactice sau urmeaza cursuri de perfectionare, va fi in curand mutata, nu se stie unde, in urma, de asemenea, a obligatiei de restituire a cladirii fostului proprietar. Ministerul Educatiei si Cercetarii, nici in cazul bibliotecii INID, nici in cel al Bibliotecii Centrale Pedagogice, biblioteci care se afla in subordinea sa, nu vrea sa gaseasca solutii pentru salvarea acestor institutii.

Statistica de bibliotecă - importanţă şi context

Mutaţiile economice şi tehnologice ale anilor '90 au declanşat transformări importante în toate aspectele vieţii bibliotecilor, de la clădiri, colecţii şi servicii, până la personal şi bugete. Ultima recesiune economică, cu o durată de aproape un deceniu, a impus reducerea deficitelor bugetare, mai ales printr-o raţionalizare a cheltuielilor. Altădată într-o situaţie mai mult decât confortabilă din punct de vedere financiar, bibliotecile din ţările occidentale au fost, în mare măsură, nevoite să-şi justifice bugetele prin date exacte referitoare la cheltuielile necesare desfăşurării şi modenizării activităţii. În acelaşi timp, au sporit exigenţele legate de eficienţă şi calitate, ceea ce a amplificat importanţa evaluării ca instrument managerial.

Pe de altă parte, pătrunderea masivă în biblioteci a noilor tehnologii ale informaţiei a generat noi cerinţe referitoare la facilităţi, colecţii şi servicii. Pentru o apreciere obiectivă a progreselor realizate şi a gradului în care ele corespundeau necesităţilor utilizatorilor, cuantificarea rezultatelor obţinute a devenit imperativă. Ca urmare, perfecţionarea sistemelor de date statistice şi indicatori de performanţă, revizuirea şi completarea standardelor în domeniu au beneficiat de o atenţie particulară.

Observații:

Facultatea de Istorie Cluj - Napoca

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biblioteci Specializate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 359 cuvinte
Nr caractere:
13 941 caractere
Marime:
14.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Birotică
Predat:
la facultate
Materie:
Birotică
Profesorului:
Rovinaru Gheorghe
Sus!