Vitaminele și multivitaminele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vitaminele sunt compusi organici esentiali vietii, pe care organismul uman nu le produce in cantitati suficientesi care trebuie, deci, procurati din surse externe.

Legumele, fructele, precum si multe alte produse alimentare sunt indispensabile alimentatiei omului contemporan. In procesul prepararii si conservarii se pierde, din pacate, o mare parte din valoarea nutritiala de baza si din continutul de vitamine si minerale. Organismul hranit corespunzator se dezvolta mai bine, acumuleaza mai mult si trateaza stresul cu mai multa usurinta. Bebelusi si copiii de scoala au o nevoie mai mare de suplimente si vitamine decat adultii.

Este necesar sa subliniem faptul catraim in vremuri in care conditiile de viata se deterioreaza constant, pline de influente nefasteti obiceiuri proaste privind alimentatia, activitatea fizica, fumatul ti consomul de alcool. Sanatatea noastra este extrem de vulnerabila, astfel incat pastarea ei devine imposibila, chiar si cu o dieta echilibrata. Cu toate acestea, toata lumea poate profita de suplimentele alimentare cu multivitamine si minerale, adecvate tuturor caregoriilor de varsta.

Pentru procesele biochimice care au loc in organism sunt esentiale cantitati determinate de vitamine si minerale. Obtinerea acestora direct din hrana consumata s-ar putea sa nu fie intotdeauna la indemana, de aceea prezenta lor in organism ar trebui asigurata sub forma de asa-numite multipreparate. Din fericire astazi avem acces la preparate din multivitamine si multiminerale realizate din surse naturale.

Ele sunt asimilate si folosite mai bine de catre organism decat preparatele sintetice. Importante nu sunt numai cantitatile ingredientelor, ci si mai ales propaortiile dintre ele.

Complexul vitaminic B cuprinde toate vitaminele din grupa B, vita- mina H (biotina), paraaminobenzoic (PABA), colina si inozitol. Toti acesti compusi vitaminici isi excercita efectele biochimice si fiziologice in mod sinergic, intr-o stransa interdependenta. Deoarece vitaminele complexului B sunt solubile in apa, preparatele moderne cu absorbtie intestinala lenta Sunt preferate fiindca asigura o concentratie sangvina constanta pentru un timp mai indelungat. Este foarte putin cunoscut faptul ca unele simptome, cum ar fi caderea si incaruntirea permatura a parului, materata, deshidratarea pielii, friabilitatea unghiilor, pot fi ameliorate doar prin asigurarea unui raport suficient de vitamine B, fara a se utiliza sampoane sofisticate sau creme extrem de scumpe.

Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. In stare normala se gaseste in cereale si drojdie. Este cunoscuta si sub denumirea de vitamina performantei intelectuale, de- oarece are efecte benefice asupra activitatii sistemului nervos siu asigura cresterea randamentului intelectual. Are si un usor sfsct diuretic. Aportul crescut de glucide, sportul de performanta, precum si stresul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitaminele si multivitaminele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 208 cuvinte
Nr caractere:
12 199 caractere
Marime:
14.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
vitamine, biologie
Predat:
la liceu
Sus!