Vitamine liposolubile și hidrosolubile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In organism exista anumite substante organice cu structura complexa, relativ stabile, a caror sinteza organismul animal nu o poate face si care in doze infinitezimale sunt factori indispensabili vietii, dezvoltarii si reproducerii animalelor - vitaminele. Aceste substante absolut indispensabile unei functionari normale a organismului se numesc si biocatalizatori, deoarece au rolul de catalizatori in procesele chimice din organismul animal si vegetal, intocmai ca si catalizatorii din chimie.

Vitaminele au rolul de a regla si stimula procesele metabolice. Lipsa totala a vitaminelor din organism sau insuficienta lor provoaca tulburari grave, putand duce la boli denumite avitaminoze (scorbut, pelagra, xeroftalmie etc.

). Organismul animal nu poate sintetiza vitaminele, ci le primeste odata cu alimentatia, fie direct sub forma de vitamine, fie sub forma intermediara de provitamine, care se transforma in organism in vitamine.

Vitaminele se deosebesc intre ele prin structura lor chimica, prin rolul pe care il indeplinesc in organism si dupa criteriul solubilitatii lor in grasimi, in dizolvanti organici si in apa.

Vitaminele liposolubile sunt solubile in grasimi, in dizolvanti ai grasimilor si insolubile in apa.

Din aceasta grupa fac parte vitaminele A, D, E, K si F Vitamina A (antixeroftalmica). Lipsa vitaminei A din alimentatie opreste cresterea, provoaca slabirea vederii si chiar orbirea, micsorand totodata rezistenta organismului la actiunea microbilor.

Vitamina A s-a izolat din uleiul de ficat de peste. Se mai gaseste in morcov, in spanac, in lapte, in untul de vaca, in galbenusul de ou si in icrele de peste. In corpul animal, vitamina A se formeaza din (-carotina (izolata din pigmentii galbeni carotenoizi ai morcovului), din care cauza se numeste provitamina A.

Vitaminele D (Vitamina antirahitica). Exista mai multe vitamine D, notate de la 1 la 6, cu structura chimica si actiune fiziologica asemanatoare. Vitaminele din grupul D se gasesc numai in organismul animal. In plante se gasesc provitaminele corespunzatoare, sterinele, din care sub influenta radiatiilor ultraviolete se formeaza vitaminele D. Cea mai importanta dintre sterine este ergosterolul, care se gaseste in cantitate mare in drojdia de bere si in mucegaiul Claviceps purpureea, care prin expunere la radiatii ultraviolete se transforma in vitamina activa vitamina D2. Vitamina D2 este insolubila in apa, solubila in solventi organici. Este relativ stabila la incalzire si la actiunea oxigenului. Este distrusa numai la 180o. Este mai stabila in mediu alcalin decat in mediu acid. Lipsa de vitamina D provoaca la copii rahitismul. Principalul simptom al acestei avitaminoze consta in depunerea insuficienta a fosfatului de calciu in oase. Asimilarea calciului in organism depinde de raportul Ca/P din alimente.

Rolul vitaminei D consta in aceea ca intervine in metabolismul calciului si al fosforului, favorizand absorbtia intestinala a acestora si depunerea lor la nivelul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitamine Liposolubile Si Hidrosolubile
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 699 cuvinte
Nr caractere:
9 087 caractere
Marime:
12.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
vitamine, substante
Predat:
la liceu
Sus!