Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alegerea temei de fata s-a bazat pe dorinta de o mai buna cunoastere a influentelor pe care vitaminele o au asupra organismului uman, a caracteristicilor acestora, a importantei existentei lor, a evolutiei lor in corpul uman, a interdependentei existente intre acestia dar, nu in ultimul rand, la baza redactarii acestui referat stand si dorinta de acumulare de noi informatii utile pentru viata de zi cu zi.

Continutul temei: Definitia notiunii de vitamina

Rolul vitaminelor in organismul uman si animal

Hipovitaminoza. Avitaminoza.Hipervitaminoza

Clasificarea vitaminelor

VITAMINELE A

Structura chimica a provitaminelor si vitaminelor A

Alimente care contin vitamina A

Proprietatile provitaminelor si vitaminelor A

Rolul biologic al vitaminelor A

Tulburarile de aport vitaminic

Necesitatile omului in vitamina A

Derivati sintetici ai vitaminei A

Antivitamine A

Observatii/ Concluzii

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice extreme de heterogena, din punct de vedere structural, cu rol de biocatalizatori, care sunt necesare organismelor vii in cantitati foarte mici, dar care sunt indispensabile functiilor vii.

Vitaminele sunt biosintetizate numai de plante si microorganisme. Organismul animal si uman procurandu-si vitaminele necesare numai din hrana, fie ca atare, fie sub forma de provitamine, originea acestor compusi organici este exogena.

In functie de origine, care constituie un criteriu diferential, vitaminele avand origine exogena se deosebesc radical de hormoni care iau nastere numai in organismele vii, avand deci origine endogena. Cand in organismul uman sau animal o vitamina lipseste partial sau total, organismul respectiv sufera de hipovitaminoza, respectiv avitaminoza.

Rolul vitaminelor in organismul animal si uman poate fi determinat numai cu ajutorul unor teste biologice. In acest scop animalele de laborator sunt supuse unui regim alimentar complet, din care vitamina cercetata lipseste. Intreaga gama a simptomelor caracteristice avitaminozelor este cercetata in mod systematic, stabilindu-se astfel modul in care simptomele respective pot fi inlaturate cu ajutorul vitaminelor.

Cand lipsesc simultan, in parte sau in intregime, mai multe vitamine din hrana, organismul se imbolnaveste de polihipovitaminoza si respectiv poliavitaminoza.

Dupa cantitatea de vitamina care lipseste, exista mai multe stadii in evolutia aceleiasi hipovitaminoze. Stadiile respective se mainfesta in general prin simptome, ca de exemplu, lipsa poftei de mancare, scaderea greutatii corporale si oprirea cresterii. Mentionam ca stagnarea dezvoltarii organismului ar putea fi determinata si de alte cauze, cum sunt, de exemplu, lipsa unor saruri minerale, a compusilor, donatori de energie sau a unui aminoacid esential.

Avitaminozele, spre deosebire de hipovitaminoze, se manifesta prin dereglari caracteristice fiecarei vitamine in parte si, daca nu se aplica de indata vitaminoterapia corespunzatoare, organismul moare in scurta vreme. Simptomele hipovitaminozelor si avitaminozelor dispar in scurt timp si organismul bolnav isi revine la starea normala, daca i se administreaza vitamina ce-i lipseste.

Mentionam ca nu intotdeauna hipovitaminozele si avitaminozele se datoreaza lipsei vitaminelor din alimentatie. Aparitia acestor boli poate fi determinata chiar si in cazul unui regim alimentar corespunzator, daca in organismul respectiv, aflat in perioada sarcinii sau a unor boli contagioase, lipseste cantitatea necesara de vitamine sau asimilarea hranei este defectuoasa. In acest caz simptomele hipovitaminozelor si avitaminozelor se manifesta tot atat de intens, ca si cand vitaminele ar lipsi partial sau total din organism.

Hipervitaminoza determinata de excesul in organism al unei vitamine, ca de exemplu, vitamina D apare in urma administrarii unei doze prea mari de preparate vitaminice. Astfel, daca se administreaza copiilor, de exemplu, doze crescute de calciferol (vitamina antirahitica), organismul acestora se imbolnaveste de hipervitaminoza D care se manifesta prin depunere de ioni in peretii vaselor sanguine si in diverse organe, determinand scleroza acestora.

Vitaminele se afla in tesuturile animale si vegetale, din care au fost izolate prin extractie si purificate prin metode moderne de separare, cum este, de exemplu, metoda cromatografica.

Chimistii au confirmat prin sinteza structura vitaminelor descoperita initial prin analiza chimica. Trecandu-se de la sintezele vitaminelor efectuate la inceput in laborator la cele realizate la scara industriala in fabricile si uzinele chimice de profil, s-au putut obtine cantitati de vitamine tot mai mari si la un pret de cost tot mai avantajos. Abundenta vitaminelor de sinteza in comert a permis folosirea lor ca medicamente mono- si polivitaminice, asociati cu diversi cationic, atat in arsenalul therapeutic uman cat si in zootehnie si in medicina veterinara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitamine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 604 cuvinte
Nr caractere:
16 162 caractere
Marime:
19.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!