Virusul SIDA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Introducere

În fiecare zi, mii de oameni de pe pământ sunt infectate cu diverse infecții cauzate de viruşi. Virușii pot exista în organism o lungă perioadă de timp, și pot progresa extrem de rapid. Viruşii sunt cele mai simple forme de viaţă. Milioane de viruşi se pot afla pe vârful unui ac. Multe boli, cum ar fi pojarul, oreionul, răcelile şi gripa, sunt provocate de viruşi. Dar virus nu se poate multiplica singur, ci are nevoie de o celulă vie, cum ar fi o celula din corp, care să-i fie gazdă. Virusul pătrunde în celula gazdă, adaugă genele sale genelor gazdei şi determină mecanismul chimic al celulei să fabrice sute de mii de copii ale sale. Apoi, aceşti viruşi ies din celula-gazdă, omorând-o, şi sunt pregătiţi să infecteze şi alte celule.

Una dintre boli virale este SIDA.

2. Ce este Sida?

SIDA este o afecțiune provocată de virusul imunodeficientei umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Organismul persoanelor infectate cu HIV nu mai poate face faţă nici bolilor care în general sunt tratabile (ex: pneumonia, gripa). Doar atunci când organismul unei persoane HIV pozitive ajunge în acest stadiu - nu se mai poate apăra împotriva infecţiilor- se spune că acea persoană suferă de Sindromul Imunodeficienţei Dobândite, adică SIDA. În stadiul SIDA, sănătatea persoanei începe să se deterioreze rapid, ducând în final la deces. HIV este un virus neobişnuit, aparţinând unui grup de viruşi denumiţi retroviruşi. Aceştia nu conţin ADN. In schimb prezintă ARN (acid ribonucleic). In interiorul celulei-gazdă, ARN-ul este mai întîi transformat în ADN, iar apoi acest ADN este folosit drept cod pentru înmulţirea viruşilor. Acesta stabileşte genele unui virus – codurile chimice necesare construirii mai multor viruşi identici cu el.

In comparaţie cu alţi viruşi, HIV se transmite relativ dificil. El nu poate supravieţui in afara organismului, departe de căldura si lichide, şi prin urmare nu se găseşte în aer. Aceasta înseamnă că oamenii nu se pot infecta inspirându-l. În condiţii normale HIV nu poate fi contactat prin tuse, strănuturi, insecte, ca muşte şi ţînţari, sau prin folosirea colectivă a prosoapelor, tacâmurilor, sau a altor obiecte.

3. Structura virusului HIV

4. Care este diferenţa dintre HIV şi SIDA?

Se pot identifica 4 stadii ale evoluţiei infecţiei HIV în organismul uman, astfel:

Stadiul 1: corespunzător primoinfecţiei cu HIV. Majoritatea pacienţilor nu se adresează medicului în acest stadiu datorită absenţei manifestărilor clinice. Durata este variabilă, întinzându-se de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Stadiul 2: este cel al perioadei asimptomatice şi acoperă un interval de timp lung, de ordinul anilor (5-15 ani).

Observații:

Ministerul Învăţămîntului al Republicii Moldova

Universitatea Tehnică a Moldovei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Virusul SIDA.docx
  • Virusul SIDA.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 079 cuvinte
Nr caractere:
5 374 caractere
Marime:
885.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Rubţov Silvia
Sus!