Urechelnița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Urechelnita, urechelnite, s.

f. I.

(Zool. ) 1. Insecta de culoare castanie, cu corpul alungit, cu elitrele scurte, avand la capatul abdomenului doua prelungiri in forma de cleste mare (Forficula auricularia). 2. Animal miriapod cu capul mare, cu antenele lungi, cu prima pereche de picioare mai lunga, transformata intr-un fel de clesti indreptati indarat (Lithobius forficatus). 3. Carcaiac. II. Planta erbacee melifera, cu frunze ovale carnoase, terminate printr-un varf ascutit si asezate in forma de rozeta, cu flori rosii sau roz asezate in partea superioara a tulpinii (Sempervivum tectorum). De ce ii spune lui Lithobius forficatus urechelnita nu stiu, de fapt nu stiu de ce li se spune amandurora asa. Ele nu intra in ureche. Cel putin nu pentru a-si face cuib in creierul uman sau pentru a sparge vreun timpan- daca il sparg pe parcurs e altceva, oricum nu pornesc cu un asemnea scop-. Acestea sunt povesti batranesti. Ceea ce este demonstrat stiintific si foarte usor de observat odata ce le aveti in fata, este ca amandoua urechelnitele se retrag foarte repede, fie se pierd prin iarba, fie isi cauta un loc cat mai intunecat si mai umed, iar cel mai potrivit, mai simplu si mai apropiat loc este urechea. Ei bine, mie nu mi-au intrat in ureche, dar au vrut sa imi intre in maneca.

Pe Lithobius forficatus il intalniti des sub pietre, sau in frunzisul uscat din gradina sau din padure. Ii displace lumina si dupa cum am mai spus o ia la goana dupa adapost odata descoperit. Probabil ca din aceasta cauza este numit alergatorul-pe-pietre. Muscatura lui este inofensiva pentru oameni dar in varful primei perechi de picioare transformate in clesti de muscat straluceste o pereche de glande cu venin, care il completeaza ca animal rapitor. Banuiesc ca rapeste alte gaze mai mici decat el, evident vulnerabile veninului sau. Lithobius forficatus are 14 perechi de picioare, litobizii au in general 15. Forficula auricularia citesc ca se gaseste in resturi de frunze, in scoarta copacilor si in crapaturi. Eu unul am gasit-o la munte scormonind, mai degraba dizlocand cu totul ceea ce parea a fi un musuroi, dar care s-a dovedit nimic mai mult decat o movilita de pamant. Oricum, dupa cum veti observa si in poza, individul gasit de mine era cel mai sigur in faza de dezvoltare, deci era un individ oarecum incomplet. Se stie ca Dermapterele, acesta este ordinul urechelnitelor, ordin din care litobizii nu fac parte- si ma intorc la denumirea de urechelnita, incurcand tot mai tare itele acestui articol-, dupa cum spuneam se stie ca Dermapterele se dezvolta prin metamorfoza incompleta- cresc in marime si indivizii mai tineri sunt usor diferiti fata de.

parintii lor. Femelele sunt foarte grijulii cu ouale lor: le depun in sol, le pazesc mereu si le ling pentru a le mentine curate. Clestii pe care ea ii agita amenintator sunt total inofensivi, cel putin pentru intrusul deget naturalist. Forficula ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Urechelnita
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
609 cuvinte
Nr caractere:
2 753 caractere
Marime:
10.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!