Tuberculoză

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tuberculoza (TBC) este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de umanitate si dateaza de pe vremea Egiptului Antic. De-a lungul istoriei, s-a situat printre epidemiile cele mai mortale. Pana la aceasta data, tuberculoza a ucis aproape 3 milioane de oameni anual, incluzand mai multi adulti decat SIDA, malaria si bolile tropicale la un loc. Lucrurile vor continua sa se inrautateasca, pana cand lumea va folosi mai bine mijloacele de care dispune, pentru a lupta impotriva acestei epidemii.

Recent, ni s-a ivit posibilitatea de a lupta impotriva acestei vechi teorii. Din 1944 s-au descoperit cinci medicamente eficiente impotriva tuberculozei. In 1977 noi strategii de control puse in practica in Tanzania, au dovedit ca era posibil sa lupti impotriva acestei boli in tarile sarace. Iar in 1993, OMS a declarat stare stare globala de urgenta impotriva tuberculozei, stabilind un efort concentrat pentru a mobilize toate resursele si a lupta impotriva agravarii epidemiei.

Tuberculoza este o boala mortala cauzata de infectia cu Mycobacterium Tuberculosis (bacilul Koch). Ea ataca de obicei plamanii, cauzand o stare cunoscuta sub numele de tuberculoza pulmonara. Celulele sistemului imunitar se lupta si ele, dar de obicei nu pot omori toti germenii. Bacilii produc caverne in plamani. Tuberculoza poate afecta si sira spinarii, soldurile, ganglionii limfatici, practic orice parti ale corpului.

Tuberculoza este raspandita de oameni ca o raceala comuna prin aer sau printr-un contact relativ accidental. Orice persoana care sufera de tuberculoza poate transmite boala cand tuseste, stranuta, vorbeste, canta sau scuipa. Este de retinut ca cei mai multi dintre cei infectati nu devin niciodata bolnavi, pentru ca sistemul lor imunitar distruge germenii tuberculozei. Se stie totusi ca persoanele cu un sistem imunitar slab au

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tuberculoza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
577 cuvinte
Nr caractere:
3 221 caractere
Marime:
55.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
boala, sistem imunitar, germeni
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!