Transportul Apei în Corpul Plantei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.ABSORBTIA APEI
1.1.FORTA DE IMBIBITIE
1.2.FORTA OSMOTICA
1.3.FORTELE DE COEZIUNE
2.TRANSPORTUL APEI IN CORPUL PLANTEI

Extras din referat:

1.ABSORBTIA APEI

Absorbtia apei se efectueaza pe toata suprafata sistemului radicular, dar m ai active acest process se realizeaza in zona perisorilor absorbanti. La baza absorbtiei apei stau: forta de imbibitie, presiunea osmotica, forta de suctiune a celulelor, fortele de coeziune.

1.1.FORTA DE IMBIBITIE

Se intalneste preturindeni, insa o importanta primordial are in cazul incoltirii semintelor. Plantulele formate la incoltirea embrionului contin cellule lipsite de valuole, care nu dezvolta o forta osmotic puternica ce ar permite absorbtia apei. Patrunderea apei este conditionata de catre coloizii hidrofili din protoplasma si din tesutul de rezerva al semintei.

1.2.FORTA OSMOTICA

Aceasta este dezvoltata de presiunea osmotic a sucului vacuolar din perisorii absorbanti si celulele parenchimului cortical. Apa este absorbita atunci cand forta osmotic a plantelor depaseste forta de retinere a apei de catre sol.

Valoarea fortei osmotic este determinate de concentratia sucului vacuolar in substantele osmotic active(zaharuri, acizi grasi, substante minerale).

1.3.FORTELE DE COEZIUNE

Frunzele sunt capabile sa absoarba o parte din apa cazuta pee le in tipul ploilor, apa de condensare(din roua), ba chiar si vaporii de apa din aer. Absorbtia are loc mai ales la nivelul cuticulei datorita fortei de suctiune a celulelor epidermice.

2.TRANSPORTUL APEI IN CORPUL PLANTEI

Apa absorbita de perisorii absorbanti ai radacinii strabate o cale relativ lunga pana la nivelul frunzelor, nivel la care ea se pierde prin procesul de transpiratie.

Circulatia apei de la organul de absorbtie spre cel la al carui nivel se pierde, determina o legatura functionala stransa intre aceste organe distantate spatial. Pe traseul parcurs, coloana de apa intalneste atat elemente vii(celulele din parenchimul radacinii si frunzei) cat si elemente lipsite de continut viu(trahee si traheide), acestea din urma constituindu-se in sistemul lemnos conducator al plantei. in celulele radacinii in sens transversal apa circula prin difuzie si partial, datorita unor efecte osmotice. Scoarta radacinii serveste ca un rezervor de apa, compensand fluctuatiile diurne relativ scurte in aprovizionarea cu apa din sol. Cand ajunge in endoderm, transportul apei este blocat de elementele hidrofobe sau de cele lemnoase din peretii celular. Apa este atunci vehiculata catre partile din endoderm permeabile pentru apa. in cilindrul central apa trece in vasele conducatoare, de unde este urcata spre etajele superiaore ale plantei. Potentialul apei din tesuturile tulpinei este mai scazut decat cel din radacini, iar potentialul apei din frunze este mai scazut decat cel din tulpina. Apa circula de la un ptential mai mare catre un potential mai scazut.

Bibliografie:

1.Pop Adelina - Fiziologie vegetala Editura WaldPres Timisoara 2003

2.Maria Duca, Fiziologie vegetala, Imprimare Combinatul Poligraf, Chisinau, 2006.

3.“ATLAS BOTANIC” de RICHARD J. BAHL.

4. Radu sumalan - Curs - Fiziologie vegetala, Editura Eurobit, Timisoara, 2002.

5.www.scientia.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Apei in Corpul Plantei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
971 cuvinte
Nr caractere:
5 745 caractere
Marime:
11.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!