Țestoasele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dintre toate reptilele, testoasele sunt cele care nu inspira omului teama, dar ii starnesc curiozitatea, prin infatisarea lor deosebita. Ele formeaza unul dintre cele patru ordine de Reptile, cel al Chelonienilor, alcatuit astazi din vreo 260 specii, la care prezenta unei carapace osoase este caracterul cel mai evident. Ea are forme destul de variate si rareori lipseste, fiind inlocuita de o manta de piele, sub care exista insa noduli ososi. Testoasele respira aerul atmosferic prin plamani, iar speciile care s-au adaptat la mediul marin au fost initial, terestre. De altfel, chiar daca traiesc in cea mai mare parte a timpului in largul oceanului, iar masculii nu ies niciodata pe uscat, femelele vin la tarm pentru a-si ingropa ouale in nisip; acestea sunt numeroase si invelite cu o coaja pergamentoasa.

Ca toate Reptilele, si testoasele sunt animale heteroterme, temperatura corpului depinzand de cea a mediului extern. Dimensiunile si greutatea variaza destul de mult, de la noua centimetri si 80 de grame, pana la peste doi metri si 950 kilograme; toate speciile marine au dimensiuni apreciabile. De altfel, gigantul testoaselor, Dermochelys, traieste in mediul marin.

Carapacea unei testoase este de origine dermica, avand o parte dorsala si una ventrala (plastron) unite prin doua punti laterale. Testoasele sunt singurele animalele vertebrate la care omoplatii si bazinul se gasesc in intriorul custii toracice, iar carapacea se sprijina pe coaste - structuri care apareau deja la indepartatii lor stramosi. Aceasta este adesea mobila, pentru a permite animalului sa se ascunda, in caz de pericol, in cutia sa osoasa. El isi retrage nu doar membrele, ci si capul, aceasta ultima manevra fiind ceva mai complicata. Pentru a-si pune capul la adapostul carapacei, gatul se indoae. Modul in care se face indoirea a permis naturalistilor sa grupeze testoasele in doua subordine - Pleurodira (la care gatul se indoaie lateral si Cryptodira (cu indoire in plan vertical). Toate speciile de testoase marine apartin celui de-al doilea subordin, al Cryptodirelor, dar la ele problemele se complica putin, fiindca baza gatului se dezvolta mult si impiedica retragerea completa a capului; iar la Dermochelys lipseste carapacea.

Testoasele nu au dinti si nici ureche externa. Desi dintii lipsesc, exista, in schimb, un cioc cornos, cu marginile foarte taioase. Poseda doar un singur orificiu excretor, adica au o cloaca, o cavitate in care se deschid sistemele digestiv, excretor si genital.

Inima, caracter comun pentru Reptile, are numai trei camere. Testoasele marine vad mai bine decat cele terestre, percepand obiectele aflate la distante mari; au un misterios simt de orientare, bazat pe perceptia liniilor magnetice terestre, acest fapt permitandu-le sa intreprinda calatorii foarte lungi (de pilda, femelele revin intotdeauna pe plaja und s-au nascut). Deplasarea in apa se face prin miscarea membrelor anterioare, adevarate vasle, lungi si puternice, trminate cu gheare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Testoasele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 435 cuvinte
Nr caractere:
7 703 caractere
Marime:
10.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
testoase, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!