Previzualizare referat:

Extras din referat:

In present, ritmul vietii isi pune amprenta asupra fiecaruia, cauzand forme diverse de stres care, fara anumite masuri preventive pot degenera in caderi mentale sau fizica.

Stresul este o problema imporatanta in majoritatea tarilor puternic industrializate. Pe langa faptul ca este responsabil pentru numeroase boli si ore de munca pierdute, provoaca multa suferinta si durere.

In trecut medicina considera stresul o creatie a pacientului: se considera ca este fie rezultatul autosugestiei, fie este pshiosomatic (cauzat de frica si anxietate). In zilele noastre medicii au constientizat ca stresul este o problema medicala importanata desi in multe cazuri ei pot oferi un tratament medicamentos. Din pacate medicamentele care combat stresul pot crea dependenta; din acest motiv este mult mai bine daca oamenii reusesc sa identifice cauzele ce provoaca stresul din viata lor si sa ia masuri preventive inainte ca acestea sa devina o problema.

Stresul ce apare brusc si cu o mare intensitate el este provocat de frica. Esta o provocare directa a instinctului de spravetuire si declanseaza reactii fizice si chimice. De foarte multe ori cand suntem stresati ne simtim coplesiti de o senzatie puternica numita panica. Aceasta este rezultatul unei puternice secretii de adrenalina -hormonul produs de glandele suprarenale. Aceste glande sunt controlate de sistemul nervos.

Adrenalina este eliberata direct in sange si are un efect imediat asupra oraganismului, pregatindu-l fie sa lupte, fie sa-o ia la fuga. Un val de adrenalina in sistemul sangvin este un raspuns la o sezatie de frica sau la un stres emotional sau fizic. El pregateste o serie de tesuturi si organe diferite ale corpului pentru o reactie in forta la o criza iminenta. Adrelina creste intensitatea si viteza batailor inimii si creste presiunea sangvina. De asemenea, grabeste conversia glicogenului in glucoza asigurand energie imediata pentru muschi. Totodata respiram mai repede deoarece plamanii incearca sa obtina mai mult oxigen. Temperatura corpului creste iar procesul de digestie inceteaza.

Aceasta secretie de adrenalina este un raspuns pozitiv fata de circumstanta periculoasa sau inspaimantatoare. Este forta care le permite oamenilor sa reactioneze cat mai bine in situatii de criza si sa actioneze peste puterile lor obisnuite pentru a evita dezastrul. Cu toate aceste, in unele cazuri poate avea si efecte negative.

Prea mult stres, pentru o perioada indelungata de timp, poate fi extrem de daunator. Poate afecta sistemul imunitar, astfel incat persoana respectiva poate fi mai supusa riscului de inbolnavire. Pierderea de energie cauzat de stresul continuu impiedica organismul sa se refaca zilnic; afectand capacitatea de a preveni bolile si ranirea. Boli asociate stresului Crestere frecventei batailor inimii si presiunii sangvine datorita stresului prelungit poate duce la ingrosarea arterelor, favorizand astfel aparitia anginei si a infarctului. O ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stresul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 600 cuvinte
Nr caractere:
8 958 caractere
Marime:
11.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
stres, efecte, consecinte
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!