Somnul și visele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Faptul ca dormim aproximati o treime din viata poate parea o perdere de vreme, dar somnul este o conditie a supravetuirii totodata el este si o perioada de activitate intensa, plina de evenimente bizare si dramatice.

O persoana normala isi petrece aproape o treime din viata dormind. Un copil de 12 ani a dormit aproximativ 4 ani! Dar cantitatea de somn de care avem nevoie zilnic variaza de-a lungul vietii.

Un nou nascut doarme in reprize de o ora sau doua, dupa care se trezeste flamind si agitat. In total doarme aproximativ 16 ore pe zi.

Pe masura ce bebelusul creste, el va dormi mai mai mult si perioade mai lungi noaptea, iar ziua mai putin.

La virsta de trei sau patru ani, cei mai multi copii dorm neintrerupt cel putin 12 ore pe noapte si cei mai multi dintre ei trag si un pui de somn dupamasa. Un adult normal doarme sase sau opt ore pe noapte.

Dar aceastea sunt doar niste estimari medii. In realitate exista variatii destul de mari de la o persoana la alta. Unii copii dorm doar citeva ore pe noapte, dar acest lucru pare sa nu le afecteze sanatatea. Altii in schimb au nevoie de mult mai mult somn. Exista adulti care dorm doar doua sau trei ore pe noapte, in timp ce altii au nevoie de zece sau chiar de mai mult. Majoritatea oamenilor in virsti atipesc in timpul zilei, iar noaptea dorm foarte putin.

Cantitatea de somn de care are nevoie un om depinde de mai multi factori, cum ar fi activitatea din timpul zilei, cantitatea de munca si grijele din timpul zilei, si obiceiurile insusite de-a lungul vietii.

Important este sa putem ramine treji si activi de-a lungul zilei, sa ne putem concentra si sa nu dam semne de oboseala pina la ora culcarii. Daca o persoana doarme adinc si fara intreruperi indiferent de durata somnului iar dimineata se trezeste odihnita, inseamna ca doarme destul.

Toti avem nevoie de mai mult sau mai putin somn si stim ca lipsa lui creaza probleme. Insuficienta somnului ii face pe oameni sa se simta obositi, dezorentati si incapabili sa se concentreze. De asemeni provoaca dureri de cap, ameteli, depresii, agresivitate si iritabilitate. In cazul in care lipsa somnului creaza probleme vorbim despre insomnie.

Daca lipsa de somn continua, persoana respectiva devine extrem de vulnerabila la infectii si la contactarea altor boli. De asemenea poate prezenta halucinatii, adica poate auzi, mirosi, vedea, simti lucruri inexistente. In concluzie, somnul este necesar pentru desfaturarea unei veti normale. Care ar fi explicatiile exacte? Ce fenomene si procese importante au loc in organizmul nostru in timpul somnului? De ce mintea noastra, prinsa in mrejele somnului, se avinta in acele calatorii fantastice si ciudate pe care le numim vise? Undele creierului De peste o suta de ani oamenii de stiinta au descoperit ca creierul uman si animal emite continuu semnale electrice slabe. Aceste semnale trec prin milioane celule nervoase interconectate (neuroni), elementele principale de alcatuire a creerului. Aceste ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Somnul si visele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 589 cuvinte
Nr caractere:
7 433 caractere
Marime:
11.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
vise, somn
Predat:
la gimnaziu
Sus!