Sistemul tegumentar relații și funcții în corpul uman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pielea sau tegumentul este derivatul conjunctivo-eptelial care acopera toata suprafata corpului.

Este un organ elastic si impermeabil pentru unele solutii si gaze, ca si pentru microbi.

Pielea este neteda, prezinta in unele locuri santuri (numite plici) si ridicaturi in partea de extensie a articulatiei. Pe palme si plante, pielea prezinta adancituri fine separate de sreste fine formand un desen particular pentru fiecare individ numit amprente, folosite in medicina legala si politie.

Culoarea pielii este data de: cantitatea de pigment din epiderm; circulatia sangvina din derm; stratul de grasime din epiderm.

Histologic, pielea este alcatuita din trei straturi principale: Epidermul se dezvolta din ectoderm Dermul se dezvolta din mezoderm Hipodermul se dezvolta din mezoderm Epidermul stratul cel mai superficial al pielii prezinta o grosime variabila in diferite regiuni ale pielii; epiteliu stratificat separat de derm prin membrana bazala format din 5 straturi: Stratul bazal sau germinativ: numit asa pentru ca aici iau nastere toate celulele epidermului.

asezat pe menbrana bazala format dintr-un singur rand de celule prismatice inalte cu nucleu apical aici se afla si celule care dau culoarea pielii numite melaocite ce secreta un pigment numit melamina.

La rasa neagra melanocitele se gasesc in toate cele cinci straturi ale epidermului.

Stratul Malpighi: alcatuit din 6-12 randuri de celule poligonale strans legate intre ele printr-o retea fibrinara ce strabate spatiile intercelulare si patrunde in celulele vecine formand asa zisele pereti inercelulari sau totofibrile. Citoplasma celulelor este bogata in mitocondrii iar nucleul sarac in cromatina.

Stratul granulos alcatuit din 3-5 randuri de celule romboidale care contin in citoplasma, granule de CHERATO-HILAINA cu nucleu pe cale de degerescenta.

Stratul lucid apare la microscop clar, alcatuit din celule fusiforme cu nucleu degenerat foarte putin vizibil Stratul cornos -alcatuit din mai multe randuri de celule plate cheratinizate, lipsite de nucleu. In partea cea mai superficiala, celulele se desprind si cad, de aceea se numeste stratul disfunct sau exfoliativ.

B0 DERMUL stratul uniform al pielii situat intre epiderm si hipoderm.

Alcatuit din: -dermul superficial (stratul papilar) -dermul profund (corionul) Stratul papilar este separat de epiderm printr-o membrana sinuoasa cu proeminente cilindro conice numite PAPILE DERMICE. Papilele dermice sunt separate intre ele prin prelungiri ale epidermului numite creste interpapilare.

Papilele dermice sunt alcatuite din: tesut conjunctivo lax fibre de reticulina elastice si conjunctive substanta albuminoasa numita colagen celule ca fibrocite plasmocite mastocite polinucleare glande sebacee canale de excretie ale glandelor sudoripare foliculi pilosi reteaua vasculara receptori nervosi b) Dermul profund este format dintr-o retea de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Tegumentar Relatii Si Functii In Corpul Uman
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 410 cuvinte
Nr caractere:
8 789 caractere
Marime:
13.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sistem tegumentar, functii
Predat:
la liceu
Sus!