Sistemul Respirator

Extras din referat:

Oxigenul este cea mai importanta dintre substantele de care depinde viata noastra. Cand respiram, inspiram aer bogat in oxigen si cand expiram eliminam dioxidul de carbon, rezultat din arderea oxigenului. Respiratia este procesul care realizeaza acest schimb de gaze.

Sistemul respirator este compus din organele care transporta oxigenul la sistemul circulator care il duce la celulele corpului. Oxigenul este esential pentru celule, care folosesc aceasta substanta vitala pentru eliberarea energiei necesare activitatilor celulare. In afara de transportarea oxigenului, sistemul respirator ajuta la scoaterea dioxidului de carbon din oraganism, prevenind intoxicarea tesuturilor cu aceasta substanta nefolositoare. Fara a fi constienti de acest lucru, sistemul respirator isi duce actiunile ce ne mentin in viata. Daca sistemul respirator este oprit pentru mai multe minute, deteriorari grave, ireversibile apar in tesuturi, urmate de oprirea activitatii tuturor sistemelor, in sfarsit moartea.

In timp ce inhalarea oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon sunt functiiile primare ale sistemului respirator, acesta joaca si alte roluri importante in organism. Sistemul respirator ajuta la reglarea acizilor si bazelor din tesuturi, un proces crucial pentru functionarea normala a celulelor. Acesta protejeaza corpul impotriva organismelor ce produc imbolnavirea si impotriva substantelor toxice inspirate cu aerul. Sistemul respirator are in structura si celule ce detecteaza mirosul si care asista la producerea de sunete .

Organele sistemului respirator se intind de la nas pana la plamani si se divid in tractul respiartor superior si inferior. Tractul respirator superior consista din nas si faringe, sau gatul. Tractul respirator inferior include laringele, sau cutia vocala; traheea si bifurcatiile acesteia, bronhiile, mici ramificatii ale bronhiilor numite bronhiole si plamanii, niste organe buretoase. Nasul, faringele, laringele, traheea, bronhiile si bronhiolele conduc aerul de la si la plamani. Plamanii interactioneaza cu sistemul circulator care transporta oxigenul si elimina dioxidul de carbon.

Pasajul nazal

Fluxul de aer din afara corpului la plamani incepe cu nasul, care este impartit in pasajul nazal stang si drept. Pasajele nazale sunt acoperite de o membrana cu celele epiteliale. Fiecare celula epiteliala este impanzita cu mii de cili microscopici, extensii ale celulelor. Numeroase mici vase sangvine numite capilare stau chiar sub membrana mucoasa, in apropierea pasajelor nazale. In timp ce aerul este transportat la faringe, pasajele nazale au doua roluri importante: filtreaza aerul pentru a scoate particule ce pot provoca boli; si pentru a umezi si incalzi aerul pentru a proteja structurile sistemului respirator.

Filtrarea previne bacteriile, virusii sau alte substante toxice sa intre in plamani, unde pot cauza o infectie. Filtrarea elimina deasemea si urmele de poluare si praful, ce pot infunda ingustele pasaje din cele mai mici bronhiole.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Respirator.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
416.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
medicina, sistem, respirator
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
RUS ANA-MARIA
Sus!